Sapfó: Román o básnířce, která milovala ženy
Siegfried Obermeier
Sapfó, jejíž jméno máme spojeno s ženskou homosexualitou a lesbickými vztahy, je v knize představena jako uvažující, samostatná, sebevědomá žena, která získala přesvědčení, že nejen muži mají právo na kompletní vzdělání. Do tohoto vzdělání tradičně patřilo i učitelovo poučení o tělesné lásce. Tak i Sapfó ve škole pro urozené dívky, kterou založila, uvádí dívky "do života" komplexně, neboť jejich hlavním úkolem je, býti dobrými manželkami. Je tedy dobré, aby znaly i to, co se tradičně urozeným dívkám nesděluje... V rámci této "pedagogické erotické iniciace" pak docházelo mezi učitelkou a některými žákyněmi k hlubším vztahům, jejichž dochovanými svědky jsou do současnosti zlomky Sapfina básnického díla. Autor nabízí nejen přívětivý, sympatizující portrét, ale zejména zevrubný vhled do společnosti a dějin dané doby.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2003 , Brána , Knižní klubOriginální název:
Sappho, 2001
Sapfó, je i dnes v myšlení některých lidí pouze jen lesbičkou, nebo první feministku... A to zcela neprávem! Především to byla manželka a matka, skvělá básnířka a bezesporu vzdělaná žena s velkým, životním nadhledem. Jejím útočištěm byl, jak je i psáno v knize ostrov Lesbos. Tam uprostřed politických zmatků té doby Sapfó zasvěcovala své dívky - žákyně do tajemství ženského těla, ale i k přípravě do manželství.
Ke knížce nemám víc co dodat. Moc se mi líbila.
Po knize jsem sáhla, protože jsem před pár lety navštívila ostrov Lesbos a chtěla jsem se tedy o této zajímavé ženě dozvědět trochu více. Příběh nejen o životním osudu slavné básnířky je vyprávěn poutavě a s důrazem na postavení žen v antické společnosti. Rozhodně zajímavé čtení.
Pro měla byla tato kniha velmi milým čtením. Alespoň jsem si zase trochu rozšířila obzory o životě lidí ve starověkém Řecku.
Jsem velmi ráda, že se mi kniha dostala do rukou. Mám zase trochu jasnější představu o tom, jak lidé tehdy žili. Jediné co asi lze autorovi vytknout je, že kniha je psána trochu toporným jazykem. Popisuje se zde hlavně svět žen a myslím si, že kdyby to psala žena, vyznělo by to celé trochu něžněji a živěji než od muže. Jinak příběh je opravdu moc pěkný a mohu jen doporučit.
O Sapfó jsem toho moc nevěděla. Ze školy jsem si pamatovala, že skládala milostné verše, žila na ostrově Lesbos a měla ráda ženy. Má představa byla asi taková, že Lesbos byl ostrov, kde vládla Sapfó a žily tam jen ženy. Celé dny nedělaly nic jiného, než ji ležely u nohou a poslouchaly její verše a zasněně sledovaly moře. A ejhle. Ono to bylo trochu jinak. Ona i Sapfó měla manžela, dokonce dceru. Lesbos byl poměrně velký ostrov, kde vládla olygarchie a za života Sepfó vládl osvícený tyrran. Sapfó byla zvláštní v tom, že byla žena a psala výborné verše (nedovedu posoudit, ale učí se o ní ve škole, tak asi dobré budou). Prosadila si založení školy, která měla dívky, které byly často v ranném věku provdávány, naučit číst, psát, počítat a připravit je na budoucí manželský život. Každý chlapec měl svého mentora, který se jim v této oblasti věnoval samostatně. Kniha byla velmi čtivá a na pozadí příběhu mi přiblížila období, které mi nebylo až tak známé.
Po rozčarování, které následovalo po přečtení Inkvizitora, mi Sapfó spravila chuť. Kniha je psána jako vzpomínky samotné básnířky, která je chce předat své dceři a autor nám předkládá svůj náhled na to, jak to vlastně s básnířkou, jež milovala ženy, mohlo ve skutečnosti být.
2003 | Caligula - hrozivý bůh |
2007 | Inkvizitor: Symbol strachu a hrůzy |
2005 | Šalamoun a královna ze Sáby |
2002 | Messalina: Hříšná císařovna |
2010 | Achnaton - Ve znamení Slunce |
Básním bohužel moc nerozumím, ale román o básnířce z ostrova Lesbos v době hodně před počátkem našeho letopočtu jsem si přečetl velmi rád a byl jsem nadšen. Knihu určitě napsal někdo, kdo si o této době a vztazích mezi tehdejšími obyvateli nastudoval kde co. Mnohému se můžeme divit, jiné věci by možná bylo dobré zavést i tady v této době. Román plný podnětných myšlenek!