Saturnské básně / Galantní slavnosti / Romance beze slov

Saturnské básně / Galantní slavnosti / Romance beze slov
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324839/bmid_saturnske-basne-galantni-slavnosti--LPG-324839.jpg 4 29 29

Francouzský básník Paul Marie Verlaine byl jedním z hlavních představitelů symbolismu a společně například s Baudelairem či Rimbaudem je řazen mezi generaci takzvaných prokletých básníků. Svou první sbírku Saturnské básně vydal již ve dvaadvaceti letech, jeho život se ale naprosto převrátil setkáním s Arthurem Rimbaudem, s nímž začal bouřlivý milostný vztah. Ten skončil až tragickou nehodou, kdy Verlaine v Bruselu postřelil Rimbauda do zápěstí, za což byl odsouzen k několika letům vězení. Po návratu na svobodu se obrátil ke katolicismu a mysticismu, což se odrazilo i v jeho pozdních dílech.Tento výbor obsahuje tři básnické sbírky z Verlainových počátků a vrcholného období - Saturnské básně, Galantní slavnosti a Romance beze slov.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Garamond

Poèmes saturniens / Fêtes galantes / Romances sans paroles, 1866

VivienRavenhill
09.01.2025 5 z 5

Verlainovy veršíky nejsou pro každého... ale pokud máte rozvinutou bohatou obrazotvornost a jste taky trochu melancholičtí, pak se vám budou jistě líbit. Pro pochopení některých symbolů je potřeba mít širší kulturní přehled, zejména kvůli odkazům na různá božstva, obrazy, sochy... je zkrátka patrné, že se Verlaine vždy pohyboval v uměleckých kruzích. Mnohé básně se však zaměřují na přírodu a rozechvělé lidské city, pro jejichž pochopení stačí jen trocha empatie. Nejvíce mi v mysli utkvěla báseň v LESÍCH, která má velmi intenzivní atmosféru a krásnou volbu slov nebo SERENÁDA, která využívá nádherné symbolistní kontrasty.

A s něhou pak oslavím polibek,
aby to bylo všechno,
co dávalas mi jako hořký lék.
- Můj anděli! Má běhno! -

eraserhead
22.09.2023 3 z 5

Zpočátku jsem se nemohl naladit, pak jsem ale došel ke skvělé a nádherné básni V LESÍCH a od ní už to šlo. Kromě zmíněné básně se mi hodně líbily celé GALANTNÍ SLAVNOSTI.

UcimSeOtocky
18.02.2020 2 z 5

Sbírku jsem začala číst s myšlenkou: „Prokletý básník, super!" , a domněním, že kniha bude podobně skvělá jako jsou verše od Villona, které mám tak ráda. Bohužel pro mě byla sbírka zklamáním. Jednotlivé verše mě nikterak nezaujaly, nemohla jsem se na čtení soustředit a nevnímala jsem, co čtu. Spoustu částí jsem nepochopila - to bychom ale mohli přičíst faktu, že se mnoho básní jsou symbolistní, takže může být těžší je pochopit. Některé básně mě zaujaly, ale těch bylo opravdu poskrovnu.

Adele02
10.07.2017 4 z 5

Spíš 3,5*.
Ten překlad je prostě děsnej. Pardon, ale rýmování podle dvou posledních písmenek fakt nefunguje...

NiNo
18.02.2017 4 z 5

Ke čtení knihy potřebujete správnou náladu: trochu melancholismu, špetku masochismu, ždibec smyslu pro dekadenci, vše ještě promíchejte s požitkářstvím a svezete se s prvním moderním prokletým básníkem na stejné mentální vlně. Pro milovníky francouzské poezie jsou to úplné hody.

Paul Verlaine
francouzská, 1844 - 1896