Sběratel duší
Elizabeth Peters (p)
Althea vyrůstala v Egyptě po boku otce, uznávaného archeologa, až do doby, než ho obvinili z falšování starožitností. Krátce nato zemřel a ona nechápala, co se stalo. Po letech obdrží dopis od muže jménem Abdelal. Ten pro jejího otce pracoval a nabízí jí důležité informace. Althea je odhodlaná otcovo jméno očistit, ale dorazí pozdě – Abdelal je po smrti a překážet někomu začíná ona.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2016 , AlpressOriginální název:
The Jackal's Head, 1968
Zase jsem se vrátila do svého "egyptského" období a s chutí si přečetla další knížku ze starého Egypta. Bylo to příjemné a napínavé čtení, i když některé věci se zdály trochu moc nadsazené. Ale úžasně je popsaná atmosféra Údolí králů, kam bych se jednou ráda podívala.
Přilákalo mne označení, že to má být detektivka. Ale první polovina knihy je spíše o výkladu archeologie a egyptologie než o zápletce. Závěrem se to snažila autorka dohnat. Podle mne je to jen průměr.
Klasický příběh - egyptský nález, hamižnost, smrt... Četl se dobře, ale myslím, že jsem nic moc od knihy ani nečekala.
Tohle bylo bohužel slabé. Tematika a základní příběh, to je paráda. Ale o zbytku (kromě čestných krátkých výjimek) raději pomlčím. S autorkou to však ještě zkusím, podle komentářů pode mnou hádám, že její další knihy jsou o pár levelů výš.
Nemůžu srovnávat se sérií o Amélii. Toto byla pro mě lehká, nenáročná, dobrodružná oddechovka. Prozatím ale další autorčiny knížky číst neplánuji.
Knížku jsem si chtěla koupit hlavně proto že jí psala paní Peters. její série o rodině Emersonových byla prostě úžasná. Tahle kniha byla o něco slabší ale v hodně bodech se styl podobal. Stejné prostředí, hrobky, archeologové... tohle všechno v knize bylo. Vražda také ale konec a nalezení hrobky byli trošku přitažené za vlasy... Ale nakonec super kniha určitě doporučuji
Kniha z prostředí afrického kontinentu se mi četla velice dobře. Egypt a archeologie jsou pro mne v podstatě jedna velká neznámá, o to víc mě ale asi kniha oslovila. Užívala jsem si úžasné autorčiny popisy krajiny. Hned bych měla chuť se například do Údolí králů vydat. Také postavy autorka vykreslila bravurně.
Příběh v sobě obsahuje určitou dávku napětí a překvapivých zvratů, což jsem ocenila. Jen konec mi přišel možná trošku jako z červené knihovny, ale to nic nemění na tom, že jsem s příběhem spokojená.
Až na fakt, že mi celou dobu chyběli Amelie s Emersonem, jsem byla velmi spokojená. Konec byl malinko idealistický, ale nikterak mi to nevadilo, tak už to v pohádkách bývá. :)
Moje první od autorky a díky ní započne lov na její známou sérii. :-D
Kniha je skvělá, čtivá, akční a dokonce tam jsou dost překvapivé zvraty.
Tato kniha nespadá do série Amelia Peabody, což jí ale nijak neubírá na přitažlivosti. Jako i ostatní knihy Elizabeth Peters je napínavá a vtáhne nás do atmosféry střetů archeologů, obchodníků se starožitnostmi a vykradačů hrobek ve starém Egyptě. Knihu doporučuji všem milovníkům tohoto období.
historické detektivky starověký Egypt
1998 | Krokodýl na písčině |
2004 | Děti bouře |
2009 | Kniha mrtvých |
2002 | Lev v údolí |
2013 | Faraonova pomsta |
Četla jsem strašně dlouho (prokládala dalšími) za tichých povzdechů "zlatá Amélie": sérii se secesní archeoložkou jsem měla svého času velmi ráda, ale tahle samostatná kniha jí byla na hony vzdálená jak napínavostí a zajímavostí, tak humorem. Sice i nějaká akce, mrtvola a usilovně hledaná významná hrobka (Achnaton+Nefertiti) v knize taky byly, ale prostě příběh neměl potřebný šmrc a hlavní hrdinka byla úplně nijaká, ani archeoložka ne, takže o archeologii a egyptologii pořádně nikde nic... 50%