Sbohem, pampo

Sbohem, pampo
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43511/mid_sbohem-pampo-0VJ-43511.jpg 4 12 12

Za druhé druhé světové války se z Berlína ztratila sbírka starodávných zlatých mincí obrovské hodnoty. O padesát let později padne berlínská zeď a o poklad se rozpoutá tichý boj. Do souboje se pouštějí dva najtí hledači, kterým dějiny nemálo vzaly – Chilanu Belmantovi domov a ideály, Němci Galinskému postavení a ideologii. Belmonte zakázku přijímá z lásky k dívce i ze stesku po dobrodružství, Galinsky ze zvyku plnit rozkazy a z potřeby bohatnout jako jiní bývalý soudruzi. Stopy vedou na konec světa, do větrem bičované pustiny Ohňové země. Kdo přežije nebezpečnou hru?... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Julius Zirkus

Nombre de torero, 1994

Afilada
13.08.2024 4 z 5

Sepúlveda je můj oblíbený autor, byť s ním politicky až zas tak nesouhlasím. Jeho srdce bije za chilskou levici a přitom nechce vidět, že teror, násilí a politické vraždy přinesli do Chile Sověti a Kubánci poté, co se (agent KGB) Allende zmocnil vlády. Pronásledování bolševiků po vojenské revoluci (11.9.1973) bylo odpudivé, nicméně to bylo vychýlení kyvadla do druhého extrému. České nakladatelství Zirkus tuhle výbornou knihu dost zmršilo, překlad je chabý a zcela strašná je změna názvu z "Jméno toreadora" na "Sbohem pampo". Na Ohňové zemi žádná pampa není, ta začíná stovky kilometrů na sever od Ohňové země (!).

elexmil
25.03.2024 3 z 5

Další kniha z mého hledání na téma Patagonie, Chile, Ohňová země. Velmi dobrý průměr. Jemný sarkasmus. Na jedné straně muž, který kdysi pod vlivem ideálů bojoval za socialismus v Chile, na straně druhé socialistický aparátčík z NDR. Určitě si od autora ještě něco přečtu.

laurs
02.04.2020 3 z 5

Na to, jak je tato kniha málo čtená, není vůbec špatná. Mám možná menší výtku k samotnému nápadu. Domnívám se, že by byl příběh zajímavější, pokud by bylo oběma najatým pátračům dáno stejně prostoru a každému i stejně smysluplný motiv. Takhle už bylo téměř od počátku rozhodnuto, kdo je ten sympatický a komu přejeme, aby to nedokázal. Autor tak dal poněkud málo prostoru čtenáři a jeho interpretacím. I tak knihu ale hodnotím pozitivně.

Skip
15.11.2014 5 z 5

Ve stylu černého románu napsaný příběh o dávném přátelství, vyrovnávání se s minulostí a hledání klidu ve světě, který je jiný, než býval před lety, kdy hlavní hrdinové každý po svém bojovali za nějaké ty ideály, přičemž každý z nich nějakým tím způsobem prohrál. I prohrávat se ale musí umět a ne každý to svede. Tato kniha je v rámci žánru na nejvyšších příčkách.