Zlaté enklávy
Naomi Novik
Scholomance série
< 3. díl
Jediná věc, o které studenti Scholomancie nikdy nemluví, je to, co budou dělat, až se z ní dostanou ven. Takhle pokoušet osud a spřádat plány na jakoukoli budoucnost by mohl jen hlupák. Přesto o tom všichni tajně sní — o té nepravděpodobné, malé šanci, že přežijí a dostanou se ven za brány školy. Ovšem nakonec se to podaří jen málokomu. Galadriel Higginsové se však tento nemožný sen splnil a po čtyřech letech studia se vrátila do skutečného světa. Ještě nedávno by byla šťastná, protože ve svůj úspěch příliš nedoufala. Teď se však nemůže cítit hůř. Všechno se zvrtlo a ty, které zachránila, pravděpodobně čeká smrt v propukající válce. Takhle si El svůj návrat nepředstavovala. Ale vždycky může být ještě hůř. Sotva se ze spárů Scholomancie vysvobodila, musí se otočit na patě a vrátit se zpátky do jejích smrtících spárů.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , HostOriginální název:
The Golden Enclaves, 2022
Třetí a zároveň závěrečný díl série Scholomancie je konečně tady.
S tím, jak skončila dvojka, jsem jo prostě nutně potřebovala. Musím ale říct, že jsem asi čekala malinko víc.
Znovu tam bylo spoustu zvratů, magie a má oblíbená romantická linka, ale bohužel mi tam chyběla taková ta třešnička na dortu.
I přesto to ale bylo skvělé zakončení, které jsem si užila, a pokud máte rádi dark academy fantasy knihy, tak tuhle sérii rozhodně nesmíte minout.
Za knihu děkuji nakladatelství Host.
Stejně jako oba předchozí díly trošku ukecané, ale mně ty Eliny úvahy i všechno detailní vysvětlování prostě sedlo. Na co jsem trochu stará, je ta přepálená edukace - přežíráním zabíjíte vlastní děti, blahobyt postavený na utrpení někoho jiného prostě není omluvitelný atd. (samozřejmě, že to tak je, ale tady to bylo hodně doslovné). Ale zas pro děcka asi cajk. Jinak spousta překvapení, spousta ozubených koleček, která do sebe naprosto nečekaně zapadla a taky nějaký ten skutečný zloun, to já ráda.
(SPOILER) Série se mi líbila, nicméně mi třetí díl přišel nejslabší. Jako by to celé mimo zdi Scholomancie už tak dobře nefungovalo. Neustálé přelítávání mezi kontinenty a vysvětlování magických principů. Pak taky ten zmiňovaný, na sílu tlačený LGBTQ+ vztah. Trochu jsem se musela nutit to dočíst, což nikdy není velká pochvala. I tak jsem ale ráda, že jsem si sérii dala.
(SPOILER)
Půjdu tak trochu proti proudu. Nemyslím, že by tento díl byl nejlepší ze všech, skoro si troufám tvrdit, že kvalita série má sestupnou tendenci, i když velmi zvolna.
Plusy (tohoto dílu) jsou evidentní, i když v případě této autorky naprosto očekávané. Je to chytré a do posledního detailu promyšlené. Vyřeší se všechny záhady z předchozích dílů, ačkoli jsem se nemohla ubránit pocitu určitého nastavování. No a naprostá třešinka na dortu je záležitost, kterou například v tvorbě L. Taylor bolestně postrádám – když už si autorka vymyslí fakt smrtící překážku, má zároveň v ruce i řešení, i kdyby mělo být bolestné.
Bylo to napsáno čtivě, to bezpochyby, ačkoli poměrně svižný děj zpomalovaly úmorné pasáže úvah a filosofování. Chápu, proč byly potřebné, vysvětlily spoustu okolností, ale byly ukecané a rozvláčné a jak to jindy nedělám, tady bych doporučovala významné proškrtání. Určité věci se opakovaly pořád dokola, aby si jich nedůvtipní čtenáři všimli, ačkoli pobrat takovou nálož úvah by podobní uživatelé těžko zvládli.
Přečetla jsem jedním dechem, Galadriel je hrdinka podle mého gusta, zásadová, nedokonalá, vznětlivá, milující. Souhlasím s tím, že vztah k Liesel podlehl módní vlně „všichni jsme LGBT+, a pokud ne, tak platí pravidlo č. 1“, obyčejné přátelství by mi totiž v tomto případě úplně stačilo. V závěru knihy se na scéně objevily všechny figurky, které se v předchozích dílech na stránkách jenom mihly, zase podle mého úlitba nějakému obskurnímu anglosaskému pravidlu tvůrčího psaní. Prostě partička ze Scholomancie vyřeší vše a basta.
Způsob tvorby enkláv byl ohavný, ale těžko bych mohla tvrdit, že přístup čarodějnické komunity k záležitosti byl odtržený od reality. Když už se někdo dostane na vrchol jakéhokoli společenství, obvykle, oprava – vždy se jedná o osobu s mizerným charakterem. Navíc tady narážím na druhou výtku, kterou vůči sérii mám – proboha proč? Proč si museli čarodějové půjčovat prostor z prázdnoty? Na Zemi ho snad není dost? Nestačilo by se tedy – se všemi svými schopnostmi – přestěhovat na jinou planetu? Mars dobrej, ne?
Asi víc hudrám, než si kniha zaslouží. Námětů k přemýšlení poskytla přehršel, postavy byly barevné a uvěřitelné (a ano, mnohdy nereálně duhové), nad dialogy jsem se bavila, děj uháněl svižně kupředu a nebyly v něm žádné zbytečné a slepé odbočky. Systém magie a vůbec celý zlomyslný čarodějnický svět byl vystavěn důkladně a nezvykle. Celá série významně ční nad běžnou úrovní žánru. Akorát to sladké chvění, které signalizuje něco jako lásku, se tentokrát nedostavilo.
Bez ohledu na výtky vřele doporučuji.
Perfektní završení série. (Jsem moc ráda, že jsou jen tři díly a doufám, že u toho autorka zůstane) Naprosto uvěřitelný svět, vztahy, osobitá hrdinka, která je tolik jiná, než mnoho hlavních hrdinů fantasy literatury. Čtení mě neskutečně bavilo a doporučuji kudy chodím.
Spisovateľka Naomi Noviková sa poslednýkrát vracia do svojho smrteľne nebezpečného sveta mágie. Kulisy sa oproti prvým dvom dielom zmenili. V knihách Smrtící vzdělání a Poslední absolvent mal čitateľ možnosť vidieť len to, čo sa deje za stenami magickej internátnej školy. Hoci plnej malefikárií s vražednými úmyslami, aj tu však predsa len platili presne určené pravidlá.
Vonkajší svet sme spoznávali prostredníctvom spomienok a myšlienok hlavnej hrdinky. El sa však od prvej strany prejavovala ako nanajvýš nedôveryhodný rozprávač. Preskakovala z témy do témy. Napriek tomu boli jej myšlienkové pochody občas aj informatívne, aj keď chaotické.
Práve to je dôvod, prečo je sledovanie dejovej línie také náročné. Podobne aj určenie toho, čo presne je zámerom rozprávania. Táto úloha je o to náročnejšia, že sa postavy presunuli do sveta „tam vonku“. Tam život funguje úplne iným spôsobom. Enklávy totiž naozaj pripomínajú hniezdo zmijí, v ktorých všetko funguje na princípe barteru. Nič nikdy nie je zadarmo. Zo všetkého najmenej práve vplyv.
Tí najmocnejší majú pritom ruky krvavejšie ako niektoré malefikárie. Z prvých dvoch kníh však jasne vyplýva, že na tento problém existuje liek. El ho, napriek averzii voči enklávam a ich obyvateľom, chce ponúknuť širokej verejnosti. Zámerom tejto knihy teda nie je hľadanie riešenia. Je to ozrejmenie príčiny, prečo je potrebné – s El ako sprievodcom.
Dej je teda plný všakovakých nevyhnutných i menej potrebných odbočiek. Aktéri sa dostávajú z jednej krízy do druhej. Ich primárnym nepriateľom naďalej ostávajú malefikárie. Sekundárnym sa stávajú po moci túžiaci čarodejníci. Spôsob rozprávania ale ostáva zhruba rovnaký. Tempo je dynamické a svižné. Akčné sekvencie len sem-tam striedajú opisné časti.
Najväčším rozdielom je teda prostredie. No a tiež fakt, že sa z enkláv, kostlivca v Elinom šatníku, stal skutočný problém. Čitateľ má zrazu pocit, že protagonistka vymenila prízraky a predsudky za zlosyna z mäsa a kostí. Boj s týmto nepriateľom vytvára napätie, to autorka veľmi umne graduje. Pretože aj v tejto trilógii ide nakoniec o záchranu sveta – najlepšie predtým, než sa úplne rozpadne. Aby ho postavy mohli premeniť na to príjemné útočisko určené všetkým, bez ohľadu na príslušnosť k enkláve.
V tých pokojnejších okamihoch navyše pátrajú po pravde. Noviková odhaľovala svoje zámery postupne. V záverečnom diele je jasne vidieť, ako mala všetko premyslené. Každý detail do seba úplne logicky zapadá, každá dejová nitka má svoje miesto. Rovnako aj každá postava a každý, aj ten úplne najnepatrenejší čin. Samotný problém sa nakoniec ukáže byť možno až smiešne jednoduchý. Len pre El a jej sklony k prehnanej dramatizácii pôsobil ozrutnejšie a zamotanejšie.
V knihe tak zreteľne vidno, že vždy jestvuje viac ako jedna verzia príbehu a pre pochopenie je potrebné ich všetky spoznať. Najznepokojivejším prvkom série však ostáva to, ako realisticky pôsobí. Ľudia odsudzujú a dívajú sa cez prsty na každého, kto sa akokoľvek odlišuje od iných. Neskôr si zvolia nie úplne čestné spôsoby riešenia svojich trampôt, pretože sú jednoduchšie. No a keď nakoniec príde zúčtovanie, tým dobrým ostane len práca, zatiaľ čo zlosynovia sú odmenení. Popri tom všetkom vyzerajú aj malefikárie ako plyšové medvede.
Kniha Zlaté enklávy je výborným zakončením trilógie. Na jednej strane konečne poodhaľuje dôvod problému, ktorého riešenie postavy už našli. Na tej druhej núka primerane otvorený koniec – a náznak toho, čo nasledovalo po opísaných udalostiach. Vo svojej podstate sa však rozpovedaný príbeh ukazuje ako tuctový a ozvláštniť ho dokázala len El. V úlohe nezodpovedného rozprávača s osobnosťou podobnou ježkovi.
Závěrečný díl výborné série podle mě funguje skvěle. Kniha je napínavá a plná zvratů, které jsem opravdu neodhadla dopředu, takže jsem prostě knihu nemohla odložit. Všechny otazníky z předchozích dvou dílů se tady hezky doplní. Musím ocenit taky jeden z nejlépe a nejrealističtěji fungujících systémů magie, jaký jsem kdy v knihách četla. Taky už teď vím, že jsem knihy nečetla naposledy, bude zajímavé to udělat znovu a užít si všechny náznaky a drobky informací, když už člověk zná konečné rozuzlení. Navíc mám podezření, že jsou ještě ty knihy záměrně zkreslené pohledem hlavní hrdinky, která má některé dost vyhraněné názory. Jsem zvědavá, co najdu.
Zkrátka a dobře, finále je strhující a budete se bát až do poslední kapitoly.
A mňa to bavilo...
Záver Elinej Scholomantskej epopeje.
Tak kde sme to v predchádzajúcom dieli skončili? Orion je mŕtvy, Scholomancia už neexistuje, El je zdrvená. Alebo je všetko inak?
Zo začiatku máte dojem, že sa v priebehu knižky nič moc nedeje. No deje sa toho veľa. Zápletka je veľmi pekne vystavaná. Odrazu je všetko jasné ako facka.
Koniec mi pripomenul záverečnú scénu z Harryho Pottera. Bolo to víťazstvo. Ale čo bolo potom?
Hodil by sa epilóg, no autorka ukončila knižku v tom najlepšom.
Celkovo, táto originálna séria sa mi moc páčila a odporúčam ďalej:).
Výborně promyšlený svět. Autorka umí do svých knih předat i určitá poselství a to se mi líbí. Zápletka byla dokonale vymyšlená.
Jen moc nechápu, proč tam autorka musela na sílu vnutit jednu věc s Liesen.
Co všechno autorka dokázala svou fantazií vymyslet, aby její stvořený svět fungoval a kolečka zapadala na svá místa.
Pro mě nejlepší díl série, kde vše dává smysl i nesmyslné jednání i dávná proroctví. Síla přátelství, síla přesvědčení, síla slova i naděje.
Děsuplný vznik základů enkláv vyvolává otázku, co vše jsou lidé ochotni udělat, aby svůj svět vyrvali z prázdnoty.
Na pozadí událostí, která několikrát gradují, dochází k bolestnému hledání další životní cesty mnoha postav z předchozích dílů.
Četla jsem každou volnou chvíli. Doporučuji.
Jako čtenáři máme rozhodně štěstí, že když se ponoříme do této knihy a nevnímáme svět okolo, že nás za naši nepozornost nevytrestá chřtán tím, že nás sežere.
Překombinované, nudné, musela jsem se nutit do čtení. Její ostatní knihy šmrnclé slovanskou mytologií doporučuju, kudy chodím. Ale tahle série za mě opravdu ne.
(SPOILER) Scholomancia je jedna z mála sérií, kde posledný diel je lepší než prvý. Žiaľ, v jej svete platí len málo pravidiel, takže sa môže stať čokoľvek a ty vieš, že to dopadne určite dobre. Tým pádom to nie je až tak strhujúce, ako by mohlo byť. Vzťah hlavných postáv bol pre mňa sklamaním.
(SPOILER)
Finální díl fantasy trilogie z výborně promyšleného světa. Nešlo zrovna o snadné čtení, hlavní hrdinka si myslí, že je Orion mrtvý, trápí se a pokouší se zjistit, jak má dál žít svůj život v opravdovém světě, mimo školu. Dobrodružství, které ji čeká, bylo protkané politickým rozhodováním, složitou strukturou enkláv a postupným objevováním tajemství stavby enkláv a navaluje se tam na hrdinku jedna drsná věc za druhou. Četla jsem knihu už v angličtině, hned když vyšla, a musím přiznat, že mne všechna tajemství, která tam vyšla najevo, do jednoho naprosto překvapila! To se mi u fantasy až tak často nestává. Ve druhém a třetím čtení jsem si říkala, že náznaků tam bylo tolik... ale stejně, prostě mne to dostalo a překvapilo. Velmi oceňuji, jak měla autorka všechno promyšlené a jak realisticky je ten svět vystavěný. Prostě smekám nad tou komplexností a všemi vazbami a hloubkou některých myšlenek. Fascinovalo mne pojetí světa magie podle Naomi Novik a jsem vděčná, že jsem se tím světem mohla nechat pohltit a unášet. Spousta myšlenek a propojení mi doposud rezonuje v hlavě a kniha mi toho hodně dala a s naprostou jistotou se k ní budu v průběhu let vracet.
(pozor, spoiler!)
Co se týká romantické linky a vztahů, tak patřím do tábora fanoušků této knihy, kterým tak trochu vyrazilo dech, že nám autorka nechá hlavní hrdinku řešit dá se říct náhodný sex na uklidněnou s někým, kdo je de facto zrovna po ruce a ještě zadaný (a ne, nejde o nevěru, je to tam hezky vysvětleno, prostě čarodějové v tomto světě jsou, no... jiní). No, nějak jsem to tady nečekala. V celém vláknu na Redditu, kde autorka krásně vysvětluje některé věci v knize, jsem nakonec asi pochopila, jak to vlastně bylo myšleno, ale stejně mi to do knihy nesedlo. Asi jsem moc stará a konzervativní a neumím se vžít do sedmnáctiletých a jejich chápání a odlišení vztahů a "jen sexu", nevím :-). Každopádně to nijak nesnižuje kvalitu této série (a říkám si, že to možná knize získalo body na to, že se celkem brzy po vydání Zlatých enkláv oznámila příprava filmového zpracování této trilogie...)
americká literatura pro dospívající mládež (young adult) americké romány fantasy rományAutorovy další knížky
2019 | Ve stínu Hvozdu |
2020 | V zajetí zimy |
2021 | Smrtící vzdělání |
2007 | Drak Jeho Veličenstva |
2022 | Poslední absolvent |
Zajímavé. Asi konečný díl série. A hodně mi to připomínalo Klíčotepce. Asi uzrála doba pro takové hrdinky a takové příběhy. Příběhy o tom, že za všechno se nějak platí, že nic není, jak by mělo být a že odvaha, upřímnost, neochota ke kompromisům a láska mohou zachránit svět. Co začínalo jako boj o přežití v jedné prapodivné čarodějnické škole, skončilo v "reálném" světě snahou začít jinak a lépe, protože čarodějnický svět měl ve svém jádru hodně temného a odpudivého. A další outsiderce se podařilo svým postojem získat podporu těch, co pochopili.