Šelma
Andrew Mayne
Naturalista série
1. díl >
Profesor bioinformatiky Theo Cray nemá nejlepší ráno. Automat na led nefunguje, a navíc se mu do motelového pokoje dobývá policie. Že je hlavní podezřelý z brutální vraždy své bývalé studentky, se však dozví, až když je jeho účast na otřesné události vyloučena. Zdá se totiž, že mladou dívku v montanských lesích rozsápal medvěd. Jenomže profesor Cray je díky svému povolání zvyklý vidět vzorce tam, kde ostatní nacházejí jen chaos. A tak si všimne něčeho, co ostatní přehlédli. Něčeho nepřirozeného. Něčeho zjevně provedeného lidskou rukou. Theo pochopí, že tohle zvěrstvo nespáchalo žádné zvíře, nýbrž člověk, a že to rozhodně neudělal poprvé. A protože mu policie nevěří, začne mu být jasné i to, že je zřejmě jedinou osobou, která může zabijáka zastavit. Tho je sice lépe obeznámený s digitálními kódy a mikroby než s vyhodnocováním forenzních důkazů, nyní však musí uplatnit všechno, co umí, na zcela novou oblast výzkumu. A udržet se přitom o krok napřed nebezpečně vynalézavým sériovým vrahem... v jehož existenci navíc nevěří nikdo kromě něho. Až brutálně návykový debutový román mága a iluzionisty Andrewa Maynea, hvězdy televizního pořadu Otázky a odpovědi: Nevěřte Andrewu Mayneovi, který spolupracoval s největšími mistry svého řemesla včetně Davida Copperfielda.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , KalibrOriginální název:
The Naturalist, 2017
Interpreti: Zdeněk Velen
Jedná z nejnudnějších knih, jakou jsem za poslední dobu četla. Vůbec nechápu tu popularitu. Vlastně chápu - knižní influenceři jsou nejlepší marketingový tah současnosti. Když na vás nějaký titul odevšad vyskakuje, člověk snadno propadne dojmu, že se musí jednat o skvělý titul... No, tak zase ne. Bože, kdy já už na to přestanu skákat a než ztratím svůj drahocenný čas, tak si řeknu, že sociální sítě jsou totéž jako reklamy na TV hovna a ti nadšení recenzenti jsou jen ochotníci, kteří hrají svou roli za pár knih zdarma. ..?
Knížka se četla dobře. Určitě tu je prostor ke zlepšení. Jak ve vykreslení hlavního hrdiny, který sice neustále zdůrazňuje, jak je společensky neobratný, ale moc se to neprojevuje. Hledání mrtvol vypadá jako hodně lehký geocashing, motiv vraha vlastně neznámý, konec poměrně neuvěřitelný ... no je toho dost. Ale … na druhou stranu děj má spád, není nutné listovat knihou zpět, protože jak ono to vlastně bylo?... Takže za mě vlastně dobrý.
S thrillery to mám jako se sladkostmi. Na obojí jsem si vytvořil návyk, kterého se pokouším zbavit, ale s mizerným výsledkem. Cukry mají malou nutriční hodnotu a kromě okamžité energie vám nic nedají. A u většiny thrillerů to vnímám podobně. Jakmile dočtu poslední stránku, zmocní se mě pocit prázdnoty a promarněného času. Už jsem si ale vypěstoval jistou obezřetnost. Pokud je přebal knihy vybaven plaketou bestseller, obcházím ji širokým obloukem. Pravda a jiné lži, Dívka ve vlaku nebo Čtvrtá opice mi připomenou, jak jsem naletěl. Jenže když jsem kolem regálu v obchodě, kde nakupuju a kde byla kniha vystavena, prošel nejméně po sté, neodolal jsem. Až někam do první třetiny bych dal románu Šelma plný počet hvězd a všem ho doporučil. Překvapila mě dobrá stylistika (zásluha Andrewa Mayneho anebo překladatelky Petry Deistlerové ?), která je u komerční literatury a navíc prvotiny hodně vzácná. Ich forma také textu velmi prospívá. Čtenář sleduje myšlenkové pochody hlavní postavy, její vědecké myšlení a vysokou inteligenci. Škoda, že nejlepší scéna z knihy, souboj dvou mozků, Theo Craye a vyšetřovatele Glenna, přichází hned na začátku a pak už se jí nic nevyrovná. Snad jen procházka vrakovištěm se úvodní atmosféře přibližuje. Prostě, jak příběh postupuje, začíná se něco kazit. Důkazy, že se Theo Cray nemýlí a policie je slepá, se hromadí jako brikety ve sklepě, až román přestává být uvěřitelný i v rámci žánru. Už to tu někdo napsal, stačí kopnout do země a objeví se mrtvola. Finále pak bohužel dílo zkázy dokonává. Zatímco úvod knihy je psán chytře, logicky, nápaditě, konec je poslepován z těch nejprovařenějších žánrových klišé. Andrew Mayne udělal tutéž chybu, jakou už mnoho autorů detektivek a thrillerů před ním. Nedokázal sundat nohu z plynu. A jak se říká, méně je někdy více. Škoda!
Tato kniha se mi hodně vryla do paměti. Ze začátku se mi do ní špatně dostávalo ale potom jsem knihu nemohla odložit.
Úžasný, zajímavý a hlavně napínavý příběh až do konce. Musím přiznat že jsem se místy i bála ale možná to je tím ze byly 4 hodiny ráno.
Rozhodně stojí za přečtení. Já se k ní určitě vrátím znovu.
James Rollins mě naučil mít ráda knihy, které hodně pracují s vědou, fyzikou, chemií, biologií a dalšími vědními obory s cílem dopátrat se něčeho. Proto mi v tomto případě prvotní myšlenka Šelmy hodně sedla. Sedl mi i dynamický styl psaní. sedly mi i trefně zakončené kapitoly.
Ale pane bože ... tohle bylo, fakt nevyužitý a promarněný. Za celou tu dobu, jsem se nedozvěděla, kdo to byl Theo, kromě toho, že to byl několikrát zmiňovaný profesor. Hlavní postava je naprostý cizinec, ke kterému čtenáře absolutně nic netáhne. Tato kniha nutně volá po hloubce, jde po povrchu a všechno tak působí neuvěřitelně nestabilně. Několikrát překombinovaná zápletka klidně mohla být o něco kratší a autor se tak mohl víc věnovat postavám, jejich minulosti a vztahům.
A hlavně bych kecala, kdybych neřekla, že o Theovi nic nevíme ... Theo je totiž super hrdina, kterého něco jako velká ztráta krve nemůže složit. Stejně tak dávka látek, která by zastavila srdce i koni .. Ach jo.
Šelma se mi dostala do ruky až po Hračkářovi, takže přečteno v nesprávném pořadí, mně to ale nijak zvlášť nevadilo:) Hračkář byl takový netradiční, dobře se mi četl a líbilo se mi spojení s vědou, ale celkově to bylo šíleně přitažené za vlasy. Co říct o Šelmě? Je to úplně to samé, vpodstatě jako by šlo o jeden mustr..
Hlavní postava je mi nesmírně sympatická, to, že je Theo vědec, který se někam přichomýtne, aby řešil vraždy, je prostě dobrý nápad. Využívání vědeckých postupů a teorií, i ten odbornější slovník, to všechno mi připadá moc zajímavé a ohromně mě to baví. Tak kde je chyba??!................... Proč proboha musí Theo pokaždé honit vraha, který má na kontě tolik obětí? Navíc jak Theo, tak vrah, oba nezničitelní géniové. To je úplně mimo! Přitom kdyby se jednalo o stejný scénář, ale jen cca 3-4 oběti, to by bylo jiné kafe - úplně by to stačilo a působilo by to aspoň trochu jako reálná možnost.
Protože se mi ale obě knihy moc dobře četly a protože mě to vědecké vyšetřování opravdu baví, dám šanci i dalšímu dílu:)
Ze začátku čtivé, napínavé, krátké kapitoly tomu velmi pomáhají. Bohužel superhrdinovské schopnosti hlavní posty jsou až příliš přehnané. To, jak řeší případy, se kterými si polici neví dlouho rady nebo jak se zázračně vyléčí z jakýchkoliv zraněné, je daleko přes čáru. Ke konci už byl příběh hodně přitažený za vlasy.
Kniha celkově zajímavá, ale zhruba od poloviny byl děj celkem plochý, nálezy mrtvol šly jako po másle, a konec byl úplně useklý, aniž by se čtenář dozvěděl něco o osobě a motivech vraha.
Wow..cítím se po téhle knížce jak na drogách (ne že bych je někdy měla) xdd. Ze začátku jsem si nebyla jistá jestli se mi knížka bude líbit. Byla moc zdlouhavá a Theo mluvil na můj vkus moc vědecky, ale což o to je to vědec!!! Nejspíš jsem se zabouchal do téhle knižní série, ale Pssst téhle vztah je ještě čerstvý. Úžasná knížka. Byla jsem napnutá jak kšandy xdd přečtu si další díl to rozhodně!! Xdd
Jednu hvězdičku ubírám za táhlý začátek a pak až za moc rychlý spád. Čekala bych postupné rozkryvání pachatele. Každopádně se mi praštěný vědec zamlouval a přečtu si i Hračkáře.
2/3 som sa nudila, koniec to trochu zachránil. Teo mi liezol na nervy, atmosféra sa ma nedotkla. Oceňujem ale krátke kapitoly, to mám rada. Taký priemer pre mňa, do ďalších kníh nepôjdem.
Neni to uplne muj styl knizek, co bych vyhledavala, ale i tak se mi to libilo. Pro me trosku scifi, ale ikdyz z jineho soudku, cetla jsem to jednim dechem. Hodne mi vyhovovaly kratke kapitoly
Šelma nebyla špatná,jenom ze začátku se hrozně vlekla,asi do doby než byly vysvětleny všechny odborné vědecké postupy a poznatky..kniha nabrala spád spíše až ke konci..a je fakt,že vraha asi odhadne málokdo..možná kdyby tam byla jeho postava o trochu více rozvinuta bylo by to ještě lepší..
Kniha mě bavila. Četla se dobře a díky tomu, že to bylo z pohledu vědce, tak to byla příjemná změna. Za mě spokojenost! :-)
Včera
Jsem dočetla a dneska jsem honem spěchala pro Hračkáře. Mně ty vědecké poznámky hrozně bavily. Četla jsem a četla , až jsem najednou byla na konci. Zatímco něteré detektivky přečtu a pak nevim, o čem byly, tak tuhle si budu pamatovat, protože je skvělá. A vůbec..... už nedbám na komentáře, člověk si musí udělat názor sám.
2018 | Šelma |
2019 | Hračkář |
2019 | Teorie vraždy |
2020 | Temný vzorec |
2021 | Dívka pod hladinou |
Občas trošku zbytečně zdlouhavé a stále napínavé čtení