Šelma

Šelma
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538226/bmid_selma-663f5ead91a3f.jpg 4 2479 2479

Naturalista série

1. díl >

Profesor bioinformatiky Theo Cray nemá nejlepší ráno. Automat na led nefunguje, a navíc se mu do motelového pokoje dobývá policie. Že je hlavní podezřelý z brutální vraždy své bývalé studentky, se však dozví, až když je jeho účast na otřesné události vyloučena. Zdá se totiž, že mladou dívku v montanských lesích rozsápal medvěd. Jenomže profesor Cray je díky svému povolání zvyklý vidět vzorce tam, kde ostatní nacházejí jen chaos. A tak si všimne něčeho, co ostatní přehlédli. Něčeho nepřirozeného. Něčeho zjevně provedeného lidskou rukou. Theo pochopí, že tohle zvěrstvo nespáchalo žádné zvíře, nýbrž člověk, a že to rozhodně neudělal poprvé. A protože mu policie nevěří, začne mu být jasné i to, že je zřejmě jedinou osobou, která může zabijáka zastavit. Tho je sice lépe obeznámený s digitálními kódy a mikroby než s vyhodnocováním forenzních důkazů, nyní však musí uplatnit všechno, co umí, na zcela novou oblast výzkumu. A udržet se přitom o krok napřed nebezpečně vynalézavým sériovým vrahem... v jehož existenci navíc nevěří nikdo kromě něho. Až brutálně návykový debutový román mága a iluzionisty Andrewa Maynea, hvězdy televizního pořadu Otázky a odpovědi: Nevěřte Andrewu Mayneovi, který spolupracoval s největšími mistry svého řemesla včetně Davida Copperfielda.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: audiokniha , Kalibr

The Naturalist, 2017

Interpreti: Zdeněk Velen

sassenkka
24.02.2020 4 z 5

Tohle mi sedlo. Celou knížku provázela tajemná a mrazivá amtosféra, sympatický průserář Theo Cray mi také přirostl rychle k srdci. Motiv divokého zvířete byl super, něco takového bežně nečtu a byla to fajn změna. Čtivé, napínavé, ten závěr byl docela brutální, ale dobrý. Jsem spoko a zkusím i další knihy.. :)

Katt15
21.02.2020 2 z 5

Za mě prostě ne. Vzhledem k hodnoceni jsem cekala wau knihu. Me neohromila,spatne se mi cetla. Urcite ji nenecham ve sve knihovne. Nerikam,ze to byl uplny propadak,ale muj salek kavy to nebyl.

zuziosi
20.02.2020 4 z 5

Ano, některé profesorovy výkony byly opravdu za hranou (on by totiž zvládl kuchnout medvěda se zlomeným vazem ????), totéž jeho hlavní protivník.
Nicméně se mi moc líbil nový směr vyšetřování - on totiž není policista a nemyslí jako policista a především se jako policista ani nechová - a to je příjemně osvěžující.

iLuciferie
20.02.2020 3 z 5

Příběh jako takový (s výjimkou posledních kapitol) mě bavil. Myšlenka vědce-“detektiva” a jeho pátrání mi přišli super. Co mi moc nesedělo byl styl vyprávění, zejména pasáže, které zněly jako přednášky. Než jsem si zvykla, přišlo mi také vyprávění takové prkenné, ale mohlo to být ovlivněno i načtením, které bych nezařadila mezi nejzdařilejší - posloucháno jako audiokniha.

tom8157
18.02.2020 5 z 5

Naprosto dokonalý thriller!
Napínavý a mrazivý od začátku až do konce.

onyx84
16.02.2020 5 z 5

Opět 2 večery a je po knížce, nešla odložit...Pan Mayne mě napoprvé opravdu příjemně překvapil...určitě doporučuji...snad jen...slovo nabíledni?!to mě rozčilovalo celou knížku...le to je spíš pro paní překladatelku

Gi-Gi
15.02.2020 4 z 5

tuhle knihu jsem četla jako druhou, první byl hračkář, občas je děsně konkrétní ve věcech vědy, popis myšlenkových pochodů je taky masakr, na druhou stranu bez toho by to asi nebyl mayne

DuSiČíst
07.02.2020 4 z 5

Populární věda je jeden z těch žánrů, který mě občas prostě chytne. Sáhnu pak třeba po Marcusi Chownovi nebo naposledy po knize Tajný život stromů. Baví mě dozvídat se o tom, jak fungují věci pod povrchem.

A musím říct, že propašovat zajímavosti ze světa biologie do detektivky se Andrewovi povedlo. Profesor Cray má za ušima a když zavětří stopu, nezastaví ho ani celý policejní sbor. Hledání tajemného vraha pěkně odsýpá, kapitoly jsou krátké a napínavé.

Proto mě mrzí, že v závěru jako bych cítil uspěchanost. Odhalení vraha se obejde téměř bez šokujících zvratů, které už dnes patří ke standardu žánru. Konečná konfrontace s vrahem byla na můj vkus až příliš filmová a čekal jsem něco rafinovanějšího.

Dám si další díl? Dám. Někdy.

Erlif
06.02.2020 4 z 5

Kniha mě bavila.. Neřadila bych ji ke své TOP, proto dávám "jen" 4 hvězdy. Theo Cray je zvláštní člověk, trochu jiný, trochu víc profesor/akademik, který neumí moc fungovat v běžném životě - nic neuvěřitelného. Když jsem si zvykla na jeho chování a rozebírání a myšlení, začala jsem ho mít ráda a fandila mu. Sem tam se člověk i zasměje. Řekla bych, že jde o velmi slušnou detektivku.

Fillipa
04.02.2020 3 z 5

Přečetla jsem Šelmu i Hračkáře najednou, protože jsem po prvním dílu nevěděla, jak se s ním vypořádat. U Hračkáře bylo jasné, že bez Šelmy je nemastný neslaný, tedy co je v Šelmě navíc, přesuneme do Hračkáře a výsledek je 3 *** pro obě knihy.

cadic
04.02.2020 4 z 5

Celkem čtivá kniha, hlavní hrdina mě bavil, odlišuje se od zaběhlých postav zkušených poldů, zhrzených detektivů s temnou minulostí atd. V příběhu je pár věcí nebo náhod, které celkové hodnocení můžou kazit, protože to trochu ubírá na kvalitě a tím i na známce. Ale když to vezmu kolem a kolem na prvotinu je to vlastně dobré a když nebudete mít přehnané nároky tak vás dobře zabaví.

Věružš
03.02.2020 5 z 5

Od začátku jsem byla vtažena do děje a nechtěla dát knížku z ruky.

mi-380
28.01.2020 4 z 5

Bylo mi potěšením sledovat tu nekompromisní vědeckou mysl, která bez smyslu pro humor (čímž pro mne humorné situace vznikaly) a bez zbytečných odboček rázně směřuje k cíli. Tím je tentokrát shodou okolností hledání vraha, a ne jen tak ledajakého. To jsou plusy. K mínusům bych zařadil postupnou přeměnu vědce na nezastavitelného transformera, zabedněnost většiny policistů, těžko uvěřitelné monstrum a úžasnou paní Náhodu, která se umí objevit v pravou chvíli.
Ale bavilo mě to, takže 85 % (zatím 1318 hodnocení, průměr je 76 %).

markyticka
26.01.2020 4 z 5

Příběh je chytlavý a čtivý, má spád, žadné záseky, od půlky knihy už se těšíte, až ji dočtete a dozvíte se, kolik lidí přežije.

zimolka
25.01.2020 2 z 5

Na to jaké jsm četla ohlasy jsem celkem zklamaná.Do jedné třetiny knihy jsem se neohla vůbec začíst.Nevím jesli se někdy pustím do dalších dílů.

pavels36
25.01.2020 2 z 5

Nevím jak přesně ohodnotit tuto knihu. Není to thriller,ale spíše detektivní příběh vědce bioinformatiky. Samozřejmě to má vše jak by mělo být. Je to sice chvílemi vláčné a konec celkem rychlý. Avšak na plný počet hvězd to nemá.Je spousty jiných autorů,kteří vědí co chtějí čtenářům říci. Pan Andrew Mayne se v tom popravdě trochu plácal do půl knihy než se příběh dal do pohybu. Není to špatná kniha, jen jsem nejspíše čekal více. Každopádně zkusím druhý díl snad se poučil autor z chyb a v dalším pokračování to bude mít jiný průběh. Takže knihu lze přečíst né že ne,ale nedoporučuji zarytému člověku vyznávající thriller, neboť tohle je spíše lehká detektivní práce pro vysokoškoláka před závěrečnou maturitou. Děkuji

KSarlota
21.01.2020 5 z 5

Velmi čtivá a napínavá kniha, kdy vědec se snaží dokázat, že oběť nezemřela útokem šelmy. Kniha byla super, jen trochu fantastická. Theo = novodobý supergenius (neomylný)

Janík61
21.01.2020 3 z 5

Vcelku musím hodnotit docela kladně, i když cca prvních 30 stran mě trvalo se začíst. Pro mě moc vědeckých informací, pak to mělo napínavý spád. No a konec taky trochu neuvěřitelný, prostě z vědce se stal téměř superman.

Netti
16.01.2020 4 z 5

Kniha mě bavila a četla se téměř sama. Ano, sem tam byla krapet přitažená za vlasy, ale to mi nijak nevadilo. Určitě jdu i do dalších dílů.

juliesze
12.01.2020 2 z 5

Ten obal je asi jedna z mála poutavých věcí. Začátek se strašně vlekl, pak to vypadalo už docela nadějně, kdyby mi to nezkazily nadpřirozené superhrdinské schopnosti vědce, který vždy nejdéle po 5 minutách v lese objeví mrtvolu. Který pak nakonec zfinguje abolutně nerealisticky svoji smrt a dozání k vraždám kvůli ženě, se kterou strávil asi tak celkem 10 hodin? Mně to teda vůbec nedávalo smysl. Možná už jsem jen zmlsaná. Spíš než kniha možná scénář na večerní film.