Selský baroko

Selský baroko
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443761/bmid_selsky-baroko-A3f-443761.jpg 4 1539 1539

Román odhalující postupně a pomocí malých střípků dávnou historii z jedné jihočeské vesničky, k níž došlo během kolektivizace v padesátých letech dvacátého století. Hlavní hrdina se živí převážně sestavováním rodokmenů, většinou pro zámožné emigranty ze zahraničí. Jedna z jeho zakázek však nesměřuje do tak hluboké historie. Klient žádá nalezení domnělého udání, které mělo v padesátých letech přivést několik sedláků do vězení. Genealog Pavel toto udání sice nachází, z morálních důvodů však od dohody ustupuje a udání nepředá. Přesto se udání dostává do regionálních novin, kde má napomoci zlikvidovat úspěšnou dráhu čestného a nadějného politika. Staré křivdy vyplují na povrch a je velmi těžké po všech letech objektivně posuzovat vinu a nevinu jednotlivých aktérů.... celý text

Vikomtka
17.10.2022 4 z 5

Románové pojednání o odpuštění a pomstě. Na můj vkus sice trochu lopotně zpracované, ale co chybělo formě, to vynahradil obsah.

VladkaBU
13.10.2022 4 z 5

... podle názvu jsem čekala asi něco jiného, ale nakonec mě začal příběh zajímat. Co chalupa, to jiný osud, postavy se mísily. Nakonec to bylo docela zajímavé čtení.

Monika1717
07.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Kniha se mi líbila tak, jako všechny od tohoto spisovatele. Hlavní hrdina mi byl sympatický, jen nechápu, jak a proč se lidé jako on nechají srazit na samé dno. Vztahy s bratrem - sedlákem, který se bojí, že mu tu jeho dřinu studovaný bratr, který nemá nic, ukradne. Daniela mi byla nesympatická / srazila jsem za ni hvězdičku / a od samého začátku jsem si o ní myslela, že to bude pěkná zmije. Za přečtení to rozhodně ale stojí.

0450
18.09.2022 3 z 5

Čekala jsem to lepší, zajímavý a nečekaný konec

monushka
04.09.2022 3 z 5

Mé seznámení s autorem. Od knihy jsem očekávala více, ale zase až tak špatné to nebylo. Co mi tedy vadilo, bylo hodně jmen, která byla v historické části příběhu uvedena, v těch jsem se ztrácela. Na autora ale nezanevřu a v budoucnu si přečtu nějakou jeho další knihu.

Zelený.úval
13.08.2022 4 z 5

Od knihy jsem čekala trochu něco jiného, takže jsem byla nejdřív trochu zklamaná a začátek se mi tak trochu vlekl. Závěr se ale povedl a nakonec celé rozuzlení bylo zajímavé. Cením ten různý názor na věc Daniely a Pavla. Jen mě to utvrdilo v tom, že se dá těžko koukat na tehdejší dobu optikou té dnešní.

jiri77
13.08.2022 3 z 5

Moje první setkání s autorem a nebylo to nejhorší. Je pravda ,že jsem čekal trochu něco jiného, ale nakonec jsem se s tím nějak popral. Námět dobrý ,ale zpracování mě nějak nesedlo. Ještě se určitě kouknu po dalších knihách autora.

oladnb
09.08.2022 4 z 5

Knihu jsem si dala na seznam k přečtení dle poměrně vysokého počtu v přečtených od jiných lidí, ale tím jsem si myslela, že to skončí, jelikož bych po ní explicitně nepátrala. Jak to tak ale bývá, narazila jsem na ni náhodou v knihovně a řekla jsem si, proč ne. Hned ten den jsem ji začala číst a přečetla ji na své poměry poměrně brzy a to tak, že jsem se na ni vskutku těšila, protože měla atmosféru. Nevím proč, ale měla. Většina děje se odehrával v horkém létě, stejně jako je nyní, vesnice, trocha touhy po pohlazení... Trochu mě mrzelo, že první vyvrcholení lásky mezi Danielou a Pavlem nebylo více rozebráno, autor by to jistě uměl zajímavě popsat, ale to už je můj problém :) Závěr byl zcela nečekaný, což oceňuji, stejně jako téma samotné, kdy jsem ještě žádnou podobnou knihu nečetla. Děkuji za to.

Aranel15
03.08.2022 1 z 5

Tento styl psaní mi vůbec nesedl. Téma by se dalo krásně románově zpracovat a bylo by určitě zajímavější než toto bádání. Z počátku jsem ani nevěděla, jestli je důležitější linka kolem sedláků nebo Daniela.

MCGinger
29.07.2022 5 z 5

Další knížka od pana Hájíčka a evidentně mi jeho styl sedí.

Zajímavé téma, chci si o něm načíst víc. Pak pro mě zajímavá volba hlavní postavy, jeho přístupu k okolí. Příběh opravdu graduje, člověk se těší na další a další stránku, dojde i na zvraty...

heczek
08.07.2022 2 z 5

Velmi zajímavý a poutavý námět knihy, žel ne v úplně správných rukou spisovatele. Vše bylo ploché, nesympatické hlavní postavy, milostná zápletka k příběhu vůbec nesedla.

Po přečtení popisu jsem se na knihu vážně moc těšila , ale mám pocit, jakoby autor nedokázal uchopit toto téma a jen se jej povrchně dotknul, upozornil.. chyběla mi hloubka..

cérka
24.06.2022 4 z 5

Audiokniha

Je to už pár let kdy jsem četla, na doporučení kolegyně, knihu Rybí krev a byla jí naprosto uchvácena. Další titul, Dešťová hůl, už u mě takové nadšení nevyvolal, nedokázala jsem se sžít s hlavními postavami. K uzavření trilogie mi zbývala už jen jedna kniha, Selský baroko. Trvalo to, ale konečně mohu i tuto knihu zařadit do přečtených.

Ve své době musela kniha působit na čtenáře jako zjevení a vůbec se nedivím její velké popularitě. Pan Hájíček se pustil do ožehavého, ale v té době velmi žádaného tématu. Dnes už se na kolektivizaci vesnice v padesátých letech minulého století dívám trochu jinak. Něco jsem načetla, něco se dozvěděla od pamětníků a některé "dozvuky" jsem stihla i zažít. Samotný příběh je zasazen do Jižních Čech, kde byla situace jiná než na Valašsku. Tady u nás hold taková bonita půdy a výnosy ze sklizně nikdy nebyly.
Nicméně v knize je spousta krásných myšlenek i postřehů, děj má spád a je uvěřitelný.
Kniha se dobře poslouchala a docela mě i bavila. Jelikož příběh opravdu gradoval, tak i já s velkou netrpělivostí očekávala závěr.
Nakonec tedy hodnotím čtyřmi hvězdičkami (před lety by to asi bylo o hvězdičku víc).

Lole
24.06.2022 2 z 5

Na jednu stranu zajímavý příběh s pěkně vykreslenými kulisami Jižních čech, na straně druhé se čte těžko a nějak se mi nepodařilo mít zájem o příběh co se tam odehrává. Co mi přišlo zajímavý je způsob jak lidí na venkově přijali hl. ženu autora asi bych v tom minimálně pro sebe viděla zajímavější linii.

wersl
17.06.2022 5 z 5

Tak jako mnozí zde, jsem knihu četl v období kdy jsem se z lehka začal zabývat genealogií a proto je i můj úsudek možná lehce zčeřený. Nicméně, někdy je to právě i o vhodném načasování :)

Líbila se mi jak hlavní dějová línie tak i následné propojení s linkou ohledně Daniely, které postupně graduje. Pan Hájíček mne zaujal jak svými popisky míst, lidí ale i střípků pocitů které dodávají celku nádech poetičnosti. Bavilo mne jak často popisu, že si hrdina někde kupuje vodu, kafe nebo tatranku :)

Našel jsem si zde i několik krásných myšlenek. Gesto odpuštění "Nedonutili mne nenávidět", že "není každej tím, kým si myslí, že je", viz popis rodiny, která se přistěhovala a nějak se sice jmenovala, ale protože se gruntu říkalo u Elijášů tak od té doby byli prostě Eliášovi, a nakonec i to, že fakta ať se zdají z matrik sebe jasnější nelze posuzovat pokud v dané době skutečně nežijete, protože výklad historie se může lišit v závislosti na režimu nebo v případě, že se vás ony události i díky rodiné tragédii bezprostředně dotýkají.

ElleNora
03.06.2022 3 z 5

Asi jsem vzhledem k mé předchozí čtenářské zkušenosti (román Rybí krev) čekala trochu víc. První dvě třetiny pro mě byly zdlouhavé, ale konec mě musím říct mile překvapil. Ke čtvrté hvězdě u mě mnoho nechybělo.
Postavy sedláků měli v 50. letech podobné problémy, avšak zcela jiný osud. Jejich minulost se proto odráží i v životech dalších generací, které musí žít se zločiny, za něž vlastně nenesou odpovědnost.

Galadwen
29.05.2022 3 z 5

Kniha je docela dobrá, přesto mě svým způsobem zklamala, a to pravděpodobně kvůli příliš vysokým očekáváním.
První polovina, ne-li dvě třetiny, jsou víceméně o genealogii doby předdigitalizační a bádání v archivech, což je prostředí mně značně důvěrně známé, takže nepřekvapí. K tomu trocha milostného pnutí, něco vztahů ze současné vesnice a hodně horkého jihočeského léta, a přitom jen maličko kolektivizace a 50. let, což je ta část příběhu, kterou jsem podle anotace nejvíc čekala. Teprve v poslední třetině zápletka vykrystalizuje a dojde k dramatickému (z psychologického hlediska, akci neočekávejte) vyústění a téměř bych řekla zvratu. Po cestě jsem přitom měla dojem, že zatímco některé epizody jsou zbytečně zdůrazněné, jiné detaily autor záměrně přeskakuje a později se k nim vrací stylem překvapení pro čtenáře (třeba koupě a odhalení obsahu "tajné" kroniky Tomašic bylo hodně divné).
Je to dost pochmurné čtení, a nejenom kvůli odhalenému tajemství vztahů z dávné minulosti, zrady a pomsty křivd z 50. let. Dala bych 3,5 hvězdy, zarovnávám dolů, přece jen jsem asi čekala víc.

Evaho73
18.05.2022 3 z 5

Zaujímavý námet, ako je zostavovanie rodokmeňov dodáva tomuto dielu tak trochu detektívny charakter.
V príbehu sa pátranie po predkoch zvrtne na pátranie po vinníkoch za účelom akejsi pomsty, či satisfakcie.
Vždy ma v knihách upúta nedávna história doby, ktorou žili moji rodičia alebo starí rodičia. Z toho dôvodu som príbeh konfrontovala s reálnymi príbehmi, ktoré mi z časov kolektivizácie opisovali rodičia.
Trochu som bola sklamaná, že autor nešiel viac do hĺbky a nepodal reálnejší obraz histórie starej krivdy alebo vtedajší spôsob dedinského života s rôznym naturelom ľudí. Miesto toho do príbehu vtesnaval vsúvky z osobného života hlavného hrdinu.
Nakoniec iba konštatujem, že kniha Rybí krev bola pre mňa osobne práve z tohto dôvodu oveľa viac čitateľský atraktívnejšia.

stejsdan
14.05.2022 5 z 5

Úžasné počtení.
Knížka se mě osobně dotkla hned ze dvou důvodů: padesátá léta velice negativně poznamenala naši rodinu, můj otec přišel o tatínka, když mu byly teprve 4 roky...Nebylo to snadné čtení.
A druhý důvod: před pár lety jsme na vlastní pěst taky pátrali v archivech, matrikách apod, abychom zmapovali rodokmen právě ze strany mého otce.

"...Víte, jeden sedlák z Tomašic, poté, co ho obrali o všechno, co ho jako třídního nepřítele prohnali kriminálama, vostouzeli ho, pokutovali a dělali u něj potupný domovní prohlídky....tak ten po letech řekl farářovi: NEDONUTILI MĚ NENÁVIDĚT...."
A to je pro mě ten příběh.

Děkuji pane Hájíčku.

charlizee
12.05.2022 4 z 5

Selský baroko jsem přesně teď potřebovala číst a vím, že v budoucnu se mi to stane znovu. Strašně mě baví, jak Jiří Hájíček prostřednictvím svých postav nahlíží na historii, jak zobrazuje celé její spektrum a dokazuje, že dějiny jsou přímo závislé na tom, kdo je vypráví.

mira399
04.05.2022 3 z 5

Tak skvělé téma,ale na můj vkus zpracováno nějak nezáživně. Až ke konci mě to trochu chytlo,jenže to je málo. Doufám, že se setkám s tímto tématem jinde v lepším zpracování.Je to škoda,ale na víc jak tři hvězdičky to fakt nevidím.