Jana Seymourová: Laskavá královna

Jana Seymourová: Laskavá královna
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386271/bmid_jana-seymourova-laskava-kralovna-Okw-386271.jpg 5 300 300

Pouhých jedenáct dnů po popravě Anny Boleynové obléká Jana Seymourová svatební šat, aby se stala třetí ženou Jindřicha VIII. Poslední dobou přitom zblízka sledovala, jak se králova vášeň k předchozí manželce rychle mění v ledový chlad a velkolepé dvorské slavnosti, hostiny, lovy i chodby královských paláců se náhle stávají kulisami děsivé tragédie. Jana ví, že musí porodit králi syna, jinak jí hrozí smrt. Nová královna musí vystoupit ze stínu Kateřiny Aragonské i Anny Boleynové a dát zemi dědice, jen tak totiž může přimět krutého krále, aby s ní i s celou zemí jednal laskavěji. Sílu jí dává její víra a naděje, že se jí na tomto zkaženém světě podaří vykonat alespoň něco dobrého.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art

Jane Seymour: The Haunted Queen, 2018

KáťaM.
21.12.2021 4 z 5

Mám za sebou čtyři díly, Jana je asi zatím moje favoritka. Krásně zpracovaná série, pokud se Vám líbily předchozí díly, ani tento nezklame.

Micha-Él
25.11.2021 5 z 5

Kniha věnovaná Janě Seymourové se mi četla obzvlášť dobře, protože jsem s ní na rozdíl od její předchůdkyně ve většině věcí sympatizovala. Trochu mi připomínala mě samotnou. Autorka jí opět svým geniálním způsobem vdechla život, takže přede mnou vyvstávala laskavá, starostlivá, ctnostná a milující žena z masa a kostí. Podobně tomu bylo i u dalších postav. Také oceňuji poznámky na konci každého dílu, kde Weirová objasňuje, proč román pojala, tak jak pojala, co je fikce a co skutečnost atd. V tomto ohledu žasnu nad tím, jak přirozeně dokázala na několik málo historicky doložených faktů napasovat možné varianty Janina života, o jejichž (ne)pravdivosti se nejspíš nikdy nedozvíme. Stručně řečeno, historie v podání Weirové je neuvěřitelně poutavá a troufám si říct, že zaujme i jedince, které třeba hodiny suchopárného dějepisu ve škole nudily.

keselylenka
16.11.2021 5 z 5

Opět skvěle napsaný příběh, který byl po příběhu Anny Boleynové prakticky dokonalou oázou klidu. I když ale Jana bezpochyby byla hodná žena, k srdci mi nepřirostla. Na můj vkus byla až moc emočně plochá a postrádala jsem u ní i vznešenost a odhodlanost královny Kateřiny.

Aykiru
27.07.2021 4 z 5

Jana Seymourová, laskavá královna je třetím dílem série a bohužel je to znát. Tím se nesnažím naznačit, že je tento díl kvalitně horší, než ty předešlé, spíš že díky provázanost osudů všech tří žen, je mnoho scén, které se v rámci prvních tří knih opakují (samozřejmě vždy z pohledu té, o které daná kniha je). A i když chápu, že je to pro samostatnost jednotlivých dílů nezbytné, tak to v některých případech to shledávám poněkud otravným. (Především kvůli tomu, že se stejné scény objevují i v knihách mimo tuto sérii, a já tak čtu stejnou scénu jen z jiného pohledu třeba po čtvrté, či po páté a se smutkem musím konstatovat, že ne vždy je to přínosné).
Přesto pro mě Alison Weir zůstává oblíbenou autorkou. Zejména se mi líbí její přístup k faktům a poznámky na konci knihy, kde přesně uvádí, kde se vzdálila od pravdy, či kde se z nedostatku informací musela uchýlit ke spekulacím.

perpe2a
19.07.2021 5 z 5

Úžasné, skvělé...tato spisovatelka teda historii psát umí. Kdo miluje svět Jindřicha VIII. a jeho žen, pro toho je to nezbytnost. Rozhodně obrovské ano.

JajaD13
15.07.2021 4 z 5

Pro mě je Jana Seymourová ženou, která vystoupala vzhůru po zádech své předchůdkyně. A mám jí to za zlé, byť Anna Boleynová udělala totéž.
Nicméně díky umění Alison Weir se pro mě Jana stala laskavou ženou, která aspoň na chvíli dala vrtkavému a paranoidnímu králi klid. A co víc, dala mu syna...
I když mi Jana původně připadala nudná, kniha ji popisuje natolik poutavě, že těch 480 přečtěte jako nic.

ladyka
27.05.2021 4 z 5

3. díl královen nijak nevybočuje z nastavené velmi solidní laťky předchozími díly. Takže opět velmi dobré 4 hvězdičky a opět obdiv autorce za další podrobné zpracování.Byť se může Jana jevit jako méně zajímavá než její předchůdkyně, autorka jí dokázala vdechnout život a učinit ji "plastičtější". Určitě se časem pustím na dalších dílů.

Jana86
19.04.2021 5 z 5

Další zajímavá a poutavá kniha. Jana Seymourová rozhodně byla laskavá královna. Za mě velmi čtivá kniha, která se čte sama. Doporučuji.

JK96
17.04.2021 5 z 5

Kniha je opět psána chronologicky s přesným historickým kontextem tak, jak lze od autorky takových kvalit očekávat.

Příběh navíc začíná nemalým pikantním dobrodružstvím, které čtenáře určitě dostane na kolena. Mě osobně se to stalo a už se nemohu dočkat, až si přečtu další příběh ze série šest tudorovských královen od Alison Weirové.

Šajler
03.03.2021 5 z 5

Opět se četlo samo. Nevadilo mi číst některé části příběhu opakovaně,byly z pohledu další osoby, což člověku nastíní jiný úhel pohledu. Autorka píše skvěle ani bych neřekla, že čtu přes 400stran

Morgaine07
05.01.2021 5 z 5

Alison Weirová by mela za své knihy dostat metal, kniha ačkoliv je tlustá tak se čte dobře a je v souladu s historií což je úžasné. Hlavní hrdinka Jana je naprosto taková jakou jsem si ji představovala. Již jsem o Jane jednu knihu četla, nebyla špatná ba naopak, ale tato kniha ji plně zastínila.

speciale88
27.12.2020 5 z 5

Super kniha za mě doporučuji.

martina5355
16.08.2020 5 z 5

Skvělá kniha

Klarus7
07.07.2020 5 z 5

Stejně jako předchozí královny, i tuto autorka pojala velmi podrobně. Knížka se četla dobře, byla zajímavá. Postava Jane Seymour pro mě nikdy nebyla moc zajímavá, ale v tomto barvitě vylíčeném příběhu dostala zase živější obraz :).

Veronika_1998
14.06.2020 5 z 5

Román o Janě Seymouré se trochu prolíná už s předchozími knížkami Anny Boleynové a Kateřiny Aragonské, kterými dělala dvorní dámu.
Knížka, která opět nezklamala. Ráda také čtu dodatky, jestli autorka psala fikci nebo ne.

LenkaGonn
09.06.2020 5 z 5

Opět krásná kniha. Rozhodně nesouhlasím, že je Jana Seymurová nudná a tato kniha je horší než ostatní. Ano Jana byla klidná a zbožná žena. Myslím si, že přesně to král potřeboval po Anně Boleynové. Líbí se mi vždy na konci knihy dodatek od autorky, kde zjistíme co si domyslela, z jakých pramenů čerpala a co jsou dohady a co pravda. Díky paní Weir jsem se zamilovala do Tudorovců a do historie Anglie. Rozhodně budu číst další knihy, abych zjistila jak si tento rod a další královny vedly.

irskádívka
06.06.2020 4 z 5

Nečetla jsem předchozí díly, proto nemám výhrady ohledně opakujících se informací. Kniha mě potěšila, o Janě Seymorové jsem si přála něco se dozvědět již delší dobu a tento nenásilný způsob “historie s beletrií v jednom” se mi moc zamlouval. Přesto příběh nebylo celou dobu vyvážený, místy byl nezáživný. I tak jsem s knihou spokojena.

zuzka894
20.04.2020 2 z 5

Miluji autorciny knihy, ale tahle... neskonale nudná, rozvlekla, až konec je zajímavý.
Třičtvrte knihy zaobírá zase ta mrcha Boleynova, protože o Anně jsme četli už v minulé knize, tak je děj nezajímavý a rozvlekly, hodně se opakuje.
Ano, sem tam se něco dozvíme o Janě, o jejím dospívání, o její zbožnosti, vlidnosti a laskavosti.
A konečně je tu posledních 100 stran skoro pětiste strankove knihy, kde už není Anna, ale na trůn usedá Jana.

Květ
07.04.2020 5 z 5

Na třetí pokračování ze série šesti tudorovských královen jsem se těšila a nezklamala mě. Autorčin vypravěčský talent mě dokázal plně ponořit do příběhu a čtení jsem si užila od prvních stránek až do posledního listu.Tak jako u předchozích děl je i tato kniha značně obsáhlá a v závěru nechybí poznámka autorky, kde podrobněji objasňuje kdy vycházela ze skutečných historických pramenů a kdy se uchýlila k fabulaci, čehož si moc cením.

Laviedete
14.02.2020 5 z 5

Líbila se mi moc! Děj byl vystavěný do pozvolna se rozbalujícího se příběhu, který mě bavil celou dobu čtení. Krásný román, za mě 5*****.