Šest vran
Leigh Bardugo
Šest vran / Vrania šestka série
1. díl >
Za peníze se dá koupit všechno! Nebo aspoň to platí v Ketterdamu, ve kterém se nikdo nevyzná lépe, než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. A když se objeví neodolatelná zakázka? Je čas sehnat si pomocníky. Zloděj, trestanec, hazardní hráč, černá ovce rodiny, špionka a kráska-zabiják – šest nebezpečných psanců, kteří se pokusí dostat se do nejstřeženější pevnosti světa. Podaří se jim vyváznout se zdravou kůží?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2017 , Fragment (ČR)Originální název:
Six of Crows, 2015
Úžasná fantasie, napínavý příběh. Jako audiokniha i skvěle načteno. Už sháním druhý díl. :-D
Mistrně vystavěný příběh, detailně rozpracovaný fantazy svět. V rámci žánru patří k tomu nejlepšímu, co jsem četla. Autorka představila postavy příběhu jako ve vrstvách ukrytý poklad. S postupným seznámením odlupujeme vrstvy skrze myšlenky, poznanou minulost, důvody jednání a rodové kořeny a objevujeme ryzí jádro těchto problematických hrdinů. Šest vran, šest osudů .....a po celou dobu dobrodružný příběh neztratil dech. U takových knih mám jedinou obavu: Aby stejnou kvalitu měl i další díl !
Naprostý skvost. Pokud si přečtete tuto knihu a v hlavě zařadíte do young adult, už pro vás nikdy žádné jiné young adult nebude dost dobré. Dokonalé psychologie postav, promyšlený příběh co tekl bez jakékoli zábrany a mnoho myšlenek jakožto třešnička na dortu. Všechno co u knihy potřebuju nehledě na žánr.
Boží! Čtení jsem si vážně užívala, děj skoro neměl chyby.
Vadila mi ale občasná absence uvozovek a taky velký formát.
Úžasná kniha. Na každé stránce čeká další zvrat, který zamíchá celým dějem. Skvělý byl popis postav. Všechny měli svůj vlastní příběh a jak skončili ve špinavých uličkách Barrelu včetně jejich minulosti, které z nich udělalo to čím jsou. I když to moje hodnocení nezmění, je pro mě těžko uvěřitelné tak nízký věk hlavních postav, ale je zase pravda že spisovatelka cílí na trochu mladší čtenéře než jsem asi já.
Musím se hned vrhnout na druhý díl!
Tato kniha patří mezi mé oblíbené knížky. Moc se mi líbí, že každá postava je něčím originální a každý má talent na něco jiného. Tento svět jsem si hodně oblíbila, že jsem pak byla smutná, když jsem ji dočetla. Řekla bych, že je tato kniha určená jak pro teenagery tak i pro starší.
Knihy byla ÚŽASNÁ, na začátku jsem měla trochu problém s jmény což většinou nemívám. (Jméno griši z první kapitoly Anja jsem si chvíli pletla s Inej, což jsou úplně jiná jména :-)) Děj se tak po 4. kapitole rozběhl tak, že dělat pauzy mezi čtením prakticky nešlo. První jsem četla grišu a jsem ráda, že můžu ten svět vidět i z jiného místa než je Ravka.
Za mě bez debaty 5 hvězdiček.
Tahle kniha patří rozhodně k nejlepším, které jsem za poslední dobu četla. Jsem ráda, že jsem si před Šesti vranami přečetla Grišu, která mě uvedla do tohoto světa. Jinak se ale Griša Šesti vranám opravdu nemůže rovnat. Vrány mě bavily od začátku až do konce, Bardugo skvěle vybrala hlavní postavy. Každá z nich má svůj příběh a tajemství, které v průběhu děje odkrýváme, i pomocí výjevů z minulosti. Děj je vystaven také naprosto skvěle, nedá se předem odhadnout, jak se bude vyvíjet dál a je zde spoustu kliček a "chytáků". Jediné, co se dá knize vyčíst je, zde již několikrát zmiňovaný, nízký věk hlavních postav, který není moc uvěřitelný. Asi to autorka udělala kvůli přiblížení k cílové skupině čtenářů. Tenhle aspekt ale příběhu nic neubere a myslím, že zaujme i starší čtenáře (já jsem toho důkazem :-D).
Parádní fantasy, kde se šestice hrdinů snaží splnit téměř nesplnitelný úkol. Akce střídá akci, o překvapení není nouze a děj rychle ubíhá. Nedivím se velké publicitě, kterou kniha v době svého vydání měla a těším se na druhý díl.
Pozdě, ale přece se ke mně dostala kdysi žhavá novinka, a já musím uznat, že je to zajímavé čtení. Zvláštní svět, netypické postavy, nesplnitelné zadání. Občas mi něco nesedělo (enzymy, tanky), ale určitě čtivé a dobře napsané, i když na můj vkus obsahovala e-kniha docela dost tiskových chyb. Takže jsem zvědavá na pokračování téhle originální fantasy.
Šest vran bylo v době svého vydání hodně populární a množství pozitivních recenzí nakonec nalákalo k přečtení i mě.
Co se týče světa, ten byl úžasný. Byl propracovaný, měl hlavu a patu a bylo vidět, že si s ním autorka dala opravu práci. Bohužel to občas bylo na úkor příběhu. Popis světa je v knize dost zastoupen, což mě normálně nevadí, naopak jsem rád, když autor svůj svět dokáže představit a čtenář se díky tomu v ději lépe vyzná. Problémem je, že množství popisů by za mě nemělo být rapidně větší, jak množství příběhu, a to byl přesně tento případ.
Nepomohlo ani moc to, že postavy po většinu času pouze mluvili o tom, co přijde a na co se musí připravit. Zase, to nemusí být nutně zlé, když je to dobře vyvážené s akcí. Tady nebylo.
Většina postav mě bavila. Měly zajímavé, propracované charaktery a každá byla jiná, takže sledovat jejich chování příběhu dost pomohlo.
Jediná, která mě zklamala, byl Kaz. Jeho postava je založená na tom, jak je úžasný, má vždycky pravdu, je nejlepší ve svém oboru apod. O tomhle vás bude přesvědčovat každá postava, každou stranu. Mně to ale nedávalo smysl. V rámci příběhu Kaz neudělal jedinou věc, díky které by si takový respekt zasloužil. Naopak se mnohdy choval naprosto nelogicky. Až moc velké množství informací si tajil pro sebe. Nebavil se s ostatními a většinu času jednal na svou vlastní pěst, což ostatním vše jen stěžovalo. Takhle se kapitán tak nebezpečné mise chovat nemůže.
Konec mě naštěstí potěšil. Konečně tam byla akce a nechybělo ani pár zvratů, takže se příběh konečně oživil, i když už krapet pozdě.
Příběh mi bohužel nesedl tak, jak jsem doufal. Konec mě ale příjemně překvapil a chystám se na druhý díl.
Jedním slovem bomba příběh je naprosto úžasný. Knížka mě zcela pohltila. Už se nemůžu dočkat až si přečtu další díl. Knížku velmi doporučuji.
Jeden podvod střídá jiný. Když si nedáte pozor, přijdete o víc než o peníze. A pokud potkáte Kaze Brekkera a jeho gang Gaunerů, pak vám pomáhej bůh.
Šest vran, kniha od Leigh Bardugo, mi vyrazila dech nejen svou úžasnou obálkou, ilustracemi, ale i příběhem Kolem hlavní dějové linky se odehrává 6 osudů postav, které postupně odkrývají své povahy, jizvy a sny.
A je to povedená partička. Hráč, odsouzenec, vzpurný snílek, zbloudilá griša, sulijka a kluk z Barrelu. 6 lidí, 1 mise a tisíc způsobů, jak se to může pokazit. Pohromadě je drží peníze, oddanost, přátelství, i když podivná, láska, i když utajená a touha po pomstě.
Kaz Brekker, mistr švindlu, je obklopen mnohými taji. Proč stále nosí rukavice? Proč nesnese jakýkoli dotek? Z čeho pramení jeho touha po pomstě? On zavede ostatní na nesplnitelnou misi. Vloupat se do nejstřeženější pevnosti, Ledového paláce, a odvrátit nebezpečí hrozící světu.
Inej je mistryní stínu. Akrobatka, jenž byla jako dítě prodána do Zvěřince, kde ji Kaz koupil a dal nový život. Mise jí dá nové poslání, jež jí pomůže uskutečnit vlastní pomstu. Mohla by zůstat. Její srdce patří Kazovi, ale chce ho celého. Bez jeho brnění. Což jí nedokáže dát.
Nina Zeniková je zbloudilá griša z řádu korporálčiků, která se v Ketterdamu ocitla poté, co svého únosce a později spojence i milence Matthiase obvinila z otrokářství, aby ho zachránila. Od té doby se jej snaží osvobodit a vrátit mu jeho čest.
Matthias Helvar je z Fjerdy. Patřil mezi svatý řád drüskellů, jejichž posláním je zabíjet griši. Stal se z něj dezertér a svádí vnitřní boj mezi láskou k vlasti a k Nině. Na misi je nakonec spojí nečekaný cíl, který ale znamená zradit ostatní.
Jasper, ostrostřelec a gambler, má tajemství, jež by ho mohlo odsoudit k smrti. Je nucen ho prozradit, aby zachránil ostatní a nakonec zjišťuje, že by ho mohl čekat i jiný osud. Přes svou tvrdou skořápku má milé srdce, jež si oblíbí Wylena, nového člena gangu a specialistu na výbušniny.
5⭐z 5
Tak jsem se zase pro jednou rozhodla přečíst knihu, která je na sociálních sítích nesmírně opěvovaná, ač ve mně právě kvůli tomu vyvolávala určitou skepsi. Ale Šest vran dokázalo, že se jedná o zajímavou fantasy s propracovaným světem a vesměs sympatickými postavami, jejichž osudy jsem ráda sledovala. U hlavních hrdinů byl sice věk těžko uvěřitelný (obzvlášť Kaze) a autorčina chtíč "párovat" každého s každým mě ze začátku mírně frustrovala (ačkoliv je pravda, že ty páry měly skvělou dynamiku), avšak ve výsledku jsem byla s knihou dost spokojená.
pomerne primocare cteni s jednim zvratem az na konci. Neurazi ale zaroven ani nicim moc neokouzli. Takove cteni pro zimni vecery na odpocinek
Pět hlavních postav jsem znala už ze seriálu Světlo a stíny, avšak příběh je o úplně něčem jiném. Je hezké, že se pokusili propojit Šest vran s původní sérií Griša v jedné časové rovině, ale zajímalo by mě jestli poté dokážou zpracovat i příběh ze Šesti vran. Upřímně si myslím, že seriál moc překombinovali.
Teď něco k samotné knize. Nejdříve jsem četla Grišu a ta se mi možná líbila o trochu více. Šest vran má dobré postavy, ale možná bych je udělala trochu starší. Líbilo se mi, že tady byla hlavní loupež a ne souboj se záporákem. Polovinu knihu v podstatě tvoří flashbacky, ale ani mi to moc nevadilo. Začla jsem číst druhý díl, tak uvidíme jak to dopadne.
zfilmováno napětí nadpřirozené bytosti tajemství fantasy pro děti dobrodružství podvodníci pro mládež krádeže a loupeže pro dospívající mládež (young adult) nadpřirozené schopnosti fantasy
2017 | Šest vran |
2017 | Světlo a stíny |
2018 | Prohnilé město |
2019 | Zjizvený král |
2017 | Bouře a vzdor |
Bohužel jsem se nedostala přes druhou kapitolu. Nalákala mě anotace, ale autorský styl mě vůbec nezaujal. Navíc mě zklamalo, že každou kapitolu uvozuje vždycky tentýž obrázek. První věta zněla slibně, tajemně, ale dál?