Šest vran přehled
Leigh Bardugo
Šest vran / Vrania šestka série
1. díl >
Za peníze se dá koupit všechno! Nebo aspoň to platí v Ketterdamu, ve kterém se nikdo nevyzná lépe, než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. A když se objeví neodolatelná zakázka? Je čas sehnat si pomocníky. Zloděj, trestanec, hazardní hráč, černá ovce rodiny, špionka a kráska-zabiják – šest nebezpečných psanců, kteří se pokusí dostat se do nejstřeženější pevnosti světa. Podaří se jim vyváznout se zdravou kůží?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2017 , Fragment (ČR)Originální název:
Six of Crows, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šest vran. Přihlašte se a napište ho.
Ač Kazu Brekkerovi není ještě ani dvacet let, už se stačil vypracovat na fenomenálního podvodníka a zloděje, který si poradí s jakoukoliv špinavou prací a vyvleče se z každé situace. Když jednoho dne dostane nabídku, co mu má vynést pohádkové jmění, neváhá, ačkoliv se v podstatě jedná o sebevražednou misi. Tentokrát ale na to sám nestačí. Následuje ho dalších pět osob s různými magickými schopnostmi a s různě složitou minulostí, jakou má i on. Podaří se jim misi splnit? Všem? A co všechno se v průběhu odhalí?
Kniha je vyprávěna v er formě střídavě z pohledu pěti hlavních postav. Kniha sice nemá početně moc stran, ale i tak jsem ji četla na své poměry dlouho. Počítejte s tím, že má kniha velký formát a malé písmo. Čtení mi tedy úplně neodsýpalo, ale zároveň děj byl takový, že mě vtáhnul a zajímalo mě, co bude dál.
Děj není nabitý akcí, nemůžete říct, že by se na každé stránce něco dělo, ale podprahově se něco děje stále, což postupně odhalujete. Když už to vypadá beznadějně, přijde zvrat, který vás přesvědčí, že některé postavy byly stále o krok napřed.
Charaktery postav jsou na této knize to nejlepší. Máte dostatek prostoru se se všemi postavami seznámit, utvořit si na ně názor a fandit jim. Můžou v podstatě všichni na první dobrou působit záporně, ale po náhledu do jejich minulosti pochopíte, že po tom, čím si prošli, neměli na výběr a že někdy není jiná cesta, než cesta pomsty.
Plynule se tu prolínaly dvě romantické linky mezi Kazem s Inej a Matthiasem s Ninou, ale vzhledem k tomu, jak to mezi oběma páry bylo z různých důvodů křehké, se nic výrazného nestalo. Ale přesto jsem si k nim vztah dokázala vytvořit.
Hodnocení strhávám vlastně jen za to pomalejší tempo a že kvůli tomu mi některé věci zpětně utekly, protože jsem tu knihu holt četla dlouho. Možná některé části byly zbytečně dlouhé a ztratila jsem tak potřebnou pozornost. Do druhého dílu se ale určitě pustím.
Trochu zdlouhavé, ke konci trochu moc akční, únik z ledového paláce byl trochu k smíchu a další díl si asi nepřečtu.
Ale kolem a kolem to až tak hrozné nebylo.
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)
04.09.2022
„Člověk má vždycky co ztratit.“
„Lenost sice není zdaleka tak spolehlivá jako chamtivost, nicméně pořád je dobrou pomocnicí.“
„Zvyk je železná košile.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Šest vran v seznamech
v Přečtených | 4 510x |
ve Čtenářské výzvě | 1 053x |
v Knihotéce | 1 391x |
v Chystám se číst | 1 742x |
zfilmováno napětí nadpřirozené bytosti tajemství fantasy pro děti dobrodružství podvodníci pro mládež krádeže a loupeže pro dospívající mládež (young adult) nadpřirozené schopnosti fantasyAutorovy další knížky
2017 | Šest vran |
2017 | Světlo a stíny |
2018 | Prohnilé město |
2019 | Zjizvený král |
2017 | Bouře a vzdor |
Tak já nevím. Ne, že bych měla velká očekávání, ale nečekala jsem, že bych knihu odložila tak brzo s tím, že byt mě to vůbec nebavilo. Nepřečetla jsem mnoho stran, ale i z nich mi bylo jasné, že to nebude ono.