Sestra Alena
Marie Pujmanová

František je těžce nemocný. Po odebrání ledviny je připoután na lůžko. Ošetřuje ho krásná a milá sestřička Alena. Vidí ji jako zářícího anděla a během chvilky se do ní zamiluje...

Podle doslovu nedokončené dílko spisovatelky. Krátký příběh, naprosto předvídatelný, nicméně i tak dobře napsaný, včetně charakteristik postav.

František je hospitalizovaný po odstranění jedné ledviny v sanatoriu. Je to tichý a vděčný pacient pokukující po sestře Aleně a protože ani jí on není nesympatický je jim dopřáno se po jeho propuštění sejít a poznat se blíže a své sblížení zakončit svatbou a společným životem....
Útlá knížečka. Jak jsem předpokládala byla nejspíše určena jako čtení na pokračování pro časopis. Dojemný příběh o vzplanutí, velké naději ale také o nalhávání, přetvářce a lži - i když milosrdné...

Je to stará verze moderního Než jsem tě poznala.
Ta kniha má jiného postiženého a jeho pečovatelka je skutečnou sestrou, ale beznadějní a nepříjemní jsou oba stejně... Jen se o této knížce za 7.- kčs neví, nemá prostě to Pí Ár jako ta jistá autorka žeano.
Kniha je maličká, věcná, trocha poezie a úvah, vnitřní monology o lásce.Je to jako deníček psaný někým třetím, kdo sleduje život a konání těch dvou.
Silná je tam myšlenka ta, že si člověk neváží zdraví, dokud se mu něco nestane.A za to pět hvězd.

Velice kraťounká povídka, jež přečtete za jedno odpoledne. Smutný příběh prostoupený emocemi a lidskými charaktery.
Tato úzká knížka jistě nepatří mezi největší česká literární bohatství, ale pokud nevíte co s načatým zimním večerem, zkuste tuto knihu.
1971 | ![]() |
1940 | ![]() |
1973 | ![]() |
1954 | ![]() |
1953 | ![]() |
Setkání Františka, který po odebrání jedné ledviny ztrácí vůli žít, a sympatické sestry Aleny vede ke zvratu v pacientove stavu. Má opět pocit, že se může nadechnout a má pro co existovat během času, který mu ještě zbývá. Shodou okolností prožijí oba během několika měsíců skutečné štěstí a mnoho koncentrované lásky, jaké se většině lidem nedostane za celý život.
"Aleno, ty pláčes? Protože bude brzy
konec? "