Ďáblova pečeť
Peter Tremayne (p)
Sestra Fidelma série
Jak už čtenáři, kteří se pravidelně setkávají s příběhy sestry Fidelmy, zasazenými do Irska sedmého století, vědí, jsou romány anglického autora Petera Tremaynea vyprávěním, v němž se prolíná dobrodružství s pohledem na tehdejší život i spory, jež s sebou přinášelo šířící se křesťanství ve světě, jež si zachovávalo mnohé z pohanských dob. I v románu Ďáblova pečeť stojí Fidelma s Eadulfem před nevysvětlitelnými událostmi a podivnými zločiny, které jako by neměly logiku. Jak pospojovat jednotlivé nitky? Kdo mluví pravdu a kdo se skrývá za lež a proč? A jsou lidé skutečně těmi, za něž se prohlašují? Autor po celý příběh neustále překvapuje nečekanými zvraty a nápady ve spletitém případu zrady a nenávisti, aby se čtenář nemohl dočkat, až otočí na novou stránku.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2016 , VyšehradOriginální název:
The Devil's Seal, 2014
Nejprve to negativní. Případ je opět velmi překombinovaný a pachatel postupoval na můj vkus moc komplikovaně. Tentokrát ale pozitiva převládají. Líbí se mi, že se drtivá většina příběhu odehrává na Cashelském hradě a zbytečně se necestuje. Nejlépe hodnotím moment, kdy se na hradě odehraje první vražda a hradní osazenstvo s nervozitou očekává příjezd církevní delegace o jejímž poslání nemají žádné tušení. Velmi jsem si také užil ty náboženské rozpravy, které vždy náležitě ocením. Ďáblovu pečeť považuji za jeden z lepších dílů této série.
Dostal jsem, co jsem očekával po přečtení úvodních dílů: skvěle popsané historické prostředí, výborná zápletka a dokonalé závěrečné vysvětlení. Složitost názvů a množství míst, kde se příběh odehrává mi nevadí, neboť předpokládám, že tyto souvislosti jsou určeny pro čtenáře z britských ostrovů k prohloubení jejich znalostí. Dávám si za úkol přečíst další knihy této řady.
Ze začátku jsem se horko těžko prokousávala složitými irskými jmény, ale kupodivu to na plynulost čtení nemělo moc vliv. Bavit mě však kniha začala až zhruba v polovině. Potěšil mě fakt, že i přes velké množství mrtvých se příběh nezamotával a dala se krásně držet nit. Rozuzlení jsem rozhodně nečekala, ale postava vraha ve mně nevyvolala žádnou emotivní reakci, proto se uchyluji k průměrnému hodnocení.
Jeden z těch lepších příběhů, kde je hezky na konci odhalen viník a vysvětlena jeho motivace i všechny ostatní záhadné události, které děj provázely. Poněkud mě zaskočilo, že někdo mohl v domku apatykáře v 7. století rozbít v okně skleněnou výplň. Irští skláři zřejmě předběhli dobu o pěkných pár století. Souhlasím s elizabeth_ba, že Fidelmě a Eadulfovi hrozí smrt pádem předmětu z výšky dost často, ale naštěstí už mají ty úskoky stranou dobře nacvičené, a tak se jistě dočkáme dalších pokračování jejich příběhu.
Podle mě se tato kniha autorovi nepovedla.Mám Fidelmu ráda, ale tady bylo moc náboženských témat, která mi moc neřekla a ani mě nebavila.Prostě umí to i líp.
Moje první - a musím hned napsat že i poslední - setkání s Fidelmou.... mně se knížka četla velmi ztuha, a nakonec jsem ani nebyla nějak moc chtivá zjistit, kdo za všemi vraždami je... zpočátku jsem se těžko prolouskávala jmény, pak místopisem (kdo odkud jel, kam jel, kdo se s kým kde setkal...) a ty politické a náboženské rozpravy - ty jsem už přeskakovala úplně. No, nakonec dočetla, ale... dvě hvězdy: za kousek pro mě nové historie a ta druhá... no úplný propadák to taky není.
Protože knihu napsal renomovaný historik věřím a žasnu, že ještě více odlehlé Irsko než Čechy mělo kulturu o tolik vyspělejší než byla u nás ještě o staletí později. Příběh má samozřejmě i zajímavou detektivní zápletku s mnoha odhalenými vraždami, tak jak je to u sestry Fidelmy zvykem. Špica pro čtenáře historických detektivek, pokud překonají věty jako "požádal tehdy Cumménea, opata z I-Shony, aby mu poslal opis díla od Mo Sinu maccu Mina z Beannchoiru". Ale nebojte - rčení jako "nam et ipsa scientia potestas est" jsou řádně vysvětleny!
Jelikož se naprosto ztrácím ve jménech a po pár stránkách nevím, kdo je vlastně kdo, je to tam samé Ó a Ú :) ... je to pro mě nestravitelné. Tuto historickou detektivku s radostí přenechám těm šťastným, kdo se ve změti cizích jmen vyznají.
Historická detektivka nás zavádí do Irska. Odehrává se v počátcích křesťanství. Hlavní postavou je advokátka Fidelma, která objasňuje za pomoci svého manžela Eadulfa sérii vražd. Přímo se nabízí srovnání s českým autorem Vlastimilem Vondruškou, i když ten se zabývá středověkem. Osobně historii Irska na rozdíl od českých zemí neznám, proto pro mě byla kniha z větší části nesrozumitelná. Dějová linka vlastního pátrání byla totiž zanesena balastem historických jmen, událostí a zvyků. Na vlastní rozuzlení jsem se tak víceméně těšil. Na čtenáře totiž čeká zhruba na posledních padesáti stranách.
Bylo to moje první setkání se sestrou Fidelmou a určitě nikoho nepřekvapí, že jsem si ji hned oblíbila. Je to velmi kvalitní historická detektivka, z knihy je znát, že autor je historik, odborník na irské právo, což zužitkoval v beletrii. První třetinu knihy jsem se trošku musela vypořádat s irskými jmény, ale pak už se detektivka četla "sama". Určitě zase ráda "zabrousím" do starého Irska a přečtu si další případ sestry Fidelmy.
Přece jen trochu netradiční díl. V podstatě až do konce knihy jsem ani netušil, co bylo motivem všech vražd, kterých se tedy odehrálo požehnaně. Teprve v druhé půli se začaly objevovat nejasné náznaky, které Fidelma shrnula v samém závěru knihy. Nejvíc mne ale drtí místopisná jména. Udržet všechny v paměti je pro mě nadlidský výkon. Přesto je kniha opět perfektní a vřele doporučuji.
Luxusní detektivní počtení.
Všichni, kdo si oblíbili sestru Fidelmu a její skvělé dedukční vlastosti stejně jako já, určitě budou opět nanejvýš spokojeni. Tremayne - to je pro mě vždy pohoda, relax a příjemný odpočinek.
Každý další díl příběhu o dálaigh Fidelmě mně uchvacuje víc. Zápletka, kterou autor rozvíjí mi připadá pouze jako stafáž pro historická data o době, ve kterém se příběh odvíjí. Spojení historie a detektivky v podání autora je skvělé. Jsem ráda, že tento díl je zasazen do Caschelu a ukazuje život v zámku krále, život Fidelmy a její rodiny a samozřejmě spory, které se odvíjely při prosazování katolicismu v Irsku. Pevně doufám, že autor bude v příbězích pokračovat. Vřele doporučuji všem, kdo se chce něco o Irsku kolem roku 670 dozvědět a kdo má rád dobré detektivky.
Sestra Fidelma prostě patří k mým oblíbenkyním. V tomto příběhu je o něco více informací o náboženských sporech dané doby. Ale v žádném případě to nebere na spádu knihy a čtenář má opět o čem přemýšlet.
Stále stejně napínavé a promyšlené a stále se od toho člověk nedokáže odtrhnout, dokud to nepřečte.
Zajímavé je, že v téměř každém díle Eadulfovi nebo Fidelmě (a dost často oběma) spadne něco na hlavu... Odlišnost od ostatních v dlouhé řadě vyprávění o irské právničce a jejím anglo-saském manželovi nacházím v tom, že tentokrát oba téměř nevytáhli paty z Cashelu... Příběh o delegaci z Říma, kdy ani my (ani zúčastnění v Irsku na Colgúově hradě) až téměř do konce nevíme, co chce a proč přijela, podle mě není úplně jednoduché čtení a už vůbec ne vhodné jako začátek příběhů o dobrodružstvích svéhlavé Irky (to je moje reakce na komentáře čtenářů nade mnou, kteří čtení knih o Fidelmě zabalili, protože začali právě touhle).
Pachatele jsem odhalila přesně v tu chvíli, kdy Fidelma odkryla všechny indície, což znamená celkem pozdě. Ačkoli si v závěru (poté co se různé osoby ne vždy úplně dobrovolně odebraly do rozličných míst - zpátky do Říma, na opuštěné ostrovy ba i do anglosaského nebe) král Colgú, princezna Fidelma i opat Ségdae docela oddechli, dopadlo to (už poněkolikáté) docela blbě, obzvláště, když jsem si po dočtení zběžně proběhla předchozí příběhy (od Eadulfova obvinění ve Fearně) a uvědomila si, kde všude jim pomohl ten, na němž musel Eadulf prokázat své nesporné lékařské umění, aby mu zachránil život (on skutečně není takový trouba, jak se tady někdy objevuje v několika komentářích, naposledy u Rubáš pro arcibiskupa). Radostné události jsme se na konci zase nedočkali, přesto je to zase plný počet a (zřejmě právě proto) napjatě očekávám nové tři příběhy (dva už jsou v Anglii vydané a jeden plánován na rok 2017).
2004 | Rozhřešení vraždou |
2005 | Paní temnot |
2004 | Nechte maličkých |
2009 | Pán duší |
2007 | Opat s mečem |
Dostal jsem přesně to, v co jsem doufal. Bezvadný historický příběh z Irska 7. století, plný zajímavých dobových reálií. Navíc okořeněný komplikovanou krimi zápletkou a jejím postupným odhalováním sestrou Fidelmou. Navíc se tentokrát neztrácel čas neustálým cestováním. Tyto irské reálie se mi nikdy neomrzí. A už se těším na příštích 11 dílů ( snad se těch posledních 6 taky přeloží).