Sestra Mneme
Jaroslav Kříž
Známý advokát Jaroslav Kubát utrpí po autohavárii úplnou ztrátu paměti. V jakémsi zrychleném novém dětství se učí chodit, číst a psát a postupně si obnoví všechny základní dovednosti, které potřebuje k životu. Zdá se mu, že soukromý svět, do kterého se vrací, ho odmítá: milenka se s ním rozchází, manželka žije s jiným mužem a s ním se hodlá rozvést, dcera utekla až na druhý konec světa. Přitom jsou to pro něj zprvu všechno naprosto cizí lidé, ke kterým jen obtížně nachází vztah. V urputném zápase o střípky vzpomínek i o jakousi konzolidaci svého soukromí Kubát postupně odkrývá neutěšený obraz svého dosavadního navenek úspěšného života.... celý text
Pěkně se četla. Závěr byl, ale trošku, jak bych to řekla?? Co se týká té ztráty paměti...a vlastně i té holčiny, nic moc promyšlené, na to jak se to celé táhlo a okecávalo..prostě nic překvapivého.
Čtivá, i když celkem jednoduše napsaná kniha. Čekala jsem trošku jasnější závěr a větší rozbor příčin toho, proč si mozek občas řekne stop. Každopádně bodíky autorovi za zajímavé téma.
Možná bychom všichni někdy potřebovali podívat se na svůj život nezúčastněně, z pohledu někoho jiného. To bychom se možná divili. co bychom spatřili. Ale nikdo není dokonalý, všichni děláme menší či větší kopance a o tom to je.
Mozek - pomocník i zrádce, který automaticky řídí naše životy. Co se stane, když se pochroumá? Jak ho opravit a co se změní? Kniha nabízí jednu z alternativ. Hledání vzpomínek , zamyšlení se nad dosvadním životem, vstup do nové etapy. Jenže chyby dělá člověk v každé etapě.
Kniha je dobře a čtivě napsaná. Děj mě vtáhnul tak,že dokud sem to nedočetla,knížku sem nedala z ruky :)
2010 | Život na úvěr |
2004 | Doteky ve tmě |
2011 | Hotel. Posel. Loď |
2007 | Sestra Mneme |
2005 | Kruhy na vodě |
Skládání minulosti ze střípků paměti, která se jen pomalu vrací. Úplný návrat nevypovídá o minulosti nic pěkného. . Konec příběhu trochu divný. Samota uprostřed milionového města.