Sestry
Bernard Minier
Martin Servaz série
Květen 1993. Začínající policista Martin Servaz se účastní neúspěšného vyšetřování dvojnásobné vraždy sester oblečených v šatech k prvnímu svatému přijímání. Místo činu nápadně připomíná scénu z knihy Erika Langa, známého autora thrillerů, kterého se však nepodaří usvědčit. O pětadvacet let později je Servaz povolán k vyšetřování záhadného úmrtí v domě stejného spisovatele. Podaří se najít souvislost mezi oběma případy a dopadnout vraha?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , XYZ (ČR)Originální název:
Soeurs, 2018
Začátek v minulosti dobrý. Zbytek neměl ani hlavu ani patu. Jinak stále to samý, Servaz věčně na nervy, stupidní dialogy, umělé natahování a pardon, ale ta část, kde jsme s Amaliinými myšlenkami vůbec nekoresponduje s tím rádoby zvratem na konci. Dvě hvězdy za ten začátek, který mi dal naději, že se Minier “sebral”. Víc od něj už číst nemusím :)
Knížka se mi opět dobře četla, líbil se mi skok do Servazovy minulosti a návaznost k přítomnosti. Byla jsem také ráda,že jsme si odpočinuli od J.H.. Jsem zvědavá,jestli se nějak vyvine vztah k Charlene, takže si nenechám ujít další díl a jdu na něj.
Za mě jedna z těch lepších z celé série.....konec trochu přitažený za vlasy. V tomto díle se narozdíl od ostatních Servaz nenahání s Julianem Hirtmannem jako kočka s myší. Navíc po předchozím díle mám pocit že Hirtmann je asi brácha Chucka Norrise, kterému projde naprosto všechno a dokáže i nemožné....
Tento díl je z celé série s Martinem Servazem jednoznačně nejslabší. Souhlasím s negativními komentáři, děj je zbytečně rozvláčný a zápletka tak překombinovaná, že mě ke konci už ani nezajímalo, jak to vlastně dopadne.
První kniha, co jsem od autora četla, a musela jsem se přemáhat ji vůbec dočíst. Děj je až moc zapletený a celkově, kniha na mě moc nezapůsobila, a to detektivky miluji.
Oproti snad většině komentujících se mi zdál děj nestravitelně rozvláčný. Navíc autor průběžně tvoří "vycpávky", které s dějovou linkou naprosto nesouvisí. Vůbec mě to nechytlo, nebavilo... Jen se divím, kde se vzalo tak vysoké hodnocení a nechápu to.
Konečně opět klasická detektivka bez již okoukaného tématu nezničitelného Juliana Hartmanna. Líbilo se mi prolínání několika dějových linií a pohled do Servazovy minulosti a do jeho policejních počátků. Napínavé, čtivé, pouze závěr mne trochu zklamal, takže hvězdička dolů.
Přečteno za pár dní. Pecka děj, má to spád a je to fantasticky a logicky vysvětlené a dává to smysl. Prakticky je pro mě Minier mistr detektivek a předčil mnou obdivovaného A. Olsena. Smekám klobouk.
No tedy, "fičák"...a to jsem si říkala, že si ji musím šetřit! Jednoznačně doporučuji, velmi překvapivý konec...
Bernard Minier prostě umí psát, to se musí nechat. Vtáhne Vás do děje, jím předkládaný příběh budete hltat a na konci zažijete překvapení.
V knize Sestry mě zaujalo propojení tří časových pásem - krátkého (rok 1989), delšího (1993) a navazujícího nejdelšího (2018). Každé má svou podstatnou roli na formování příběhu - a v prostředním se navíc dozvíme alespoň něco málo z období odcizení Martina a Alexandry.
Ačkoli jakési indicie k hlavnímu podezřelému má čtenář předloženy vcelku brzy, přesto na konci zažijete překvapení.....dál raději k ději nic neuvedu.....přečtěte, rozhodně to stojí za to!
Moje první knížka od tohoto autora. Líbí se mi jak je rozsáhlá a podařilo se jí vtáhnout mně do děje. Zajímá mně předchozí život Servaze ne jenom jeho případy.
Vlastně jsou to dvě knihy, první je o prvním případu Martina Servaze a druhá je současnost, která se po 25 letech protne s tím prvním díle. Je to zajímavý styl, většinou se u knih setkáváme s tím, že se oba příběhy prolínají ale tady jde opravdu jen o dva příběhy příběhy, které se nakonec protnou.
Ale přiznejme si, že tohle nebude ten nejlepší díl z téhle série. Možná by to už chtělo najít jiného nrdinu, Martin už je prostě unavený. A i když tady žádné jasné propojení s minulými knihami není (jedna vzpomínka a Marinův syn), pro pochopení je dobré znát minulost, takže pro ty co minulé díly nečetli jsou tři hvězdičky moc a měli by si minimálně půl hvězdy odečíst.
Je to moje první zkušenost s Martinem Servazem a chybí mi tedy souvislosti na to, co prožil před tím, teď je ale velmi trendy, přes detektivky a thrillery ventilovat minulost napříč tituly o sto šest, takže v tomto kontextu jsem byla trochu mimo. Samotná zápletka mi přišla dost přitažená za vlasy a pachatel očekávatelný už z anotace. Konec moc teatrální a klišovitý. Kniha sama se ale dobře čte. Nic těžkopádného. Případy Martina Servaze mi přijdou po sérii severských detektivek jako odpočinková četba - prostě nenáročné čtení.
Napínavý jako kšandy, ale nevím proč na mě tento díl nepůsobil tak silně jako předchozí Minierovy knihy. Až se jednomu z těch zvratů zatočí hlava.
vraždy Francie francouzská literatura napětí sérioví vrazi
Nejlepší díl z celé série. Skvělý Thriller, napínavý, čtivý. Skvěle propracovaná zápletka.