Setkání v buši

Setkání v buši
https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77326/setkani-v-busi-77326.jpg 5 6 6

Cestopis Pavly Jazariové z afrického kontinentu. Autorka zde dlouho žila a tak dobře poznala problematiku i život černošských obyvatel, o čemž podává nejlepší svědectví v této knize.

Helena0405
30.09.2024

Občas nadhľadový politický komentár - str. 25 (Sahel): Ano, dobrá studna (zde) není žádnou samozřejmostí, zato ja úplně samozřejmé, že se v Paříži prodává levná africká bavlna, pije levná africká káva, že se povýšený civilizovaný svět přetahuje o suroviny z rozvojových zemí, případně neváhá vyvolat nějakou válku...
A inokedy ostrý záber do miestnych pomerov, varovanie dobrosrdečného domorodca českým turistom:
"Hlavně nemluvte s rybáři a nezuustávejte na pláži sami. Rybáři jsou v této době nebezpeční. Právě táhnou nové ryby, rybáři potřebují oběť, aby je přilákali, lidskou oběť, nevinnou krev. Je to starý zvyk. Někoho chytnou, zabijí a hodí do moře. Jeho krví napustí sítě."
"A co policie?"
"Policie přece chápe, že rybáři musí lovit a živit děti. Jeden život za mnoho životuu." (str. 103)

cziss
21.10.2020 5 z 5

Neřekl bych, že to bylo tak o problematice černošských obyvatel, ale prostě to byl zajímavý cestopis z Afriky. Kdo má tohle téma rád, tak doporučuji.