Sever a Jih. Díl I.

Sever a Jih. Díl I.
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128984/bmid_sever-a-jih-dil-i-fWD-128984.jpg 4 133 133

Sever a Jih série

1. díl >

Hlavní hrdinku Margaret Haleovou sledujeme v prvním díle v průběhu přibližně roku mezi jejími osmnáctými a devatenáctými narozeninami. V samém úvodu ještě pobývá u své bohaté tety Shawové v Londýně, kde s přestávkami strávila devět let. Její sestřenice Edith se chystá provdat za kapitána Lennoxe a odjet s ním na Korfu. Jeho bratr Henry se jí zatím snaží dvořit, ale nachází u Margaret jen pramalou odezvu. Tato pohledná a někdy snad až příliš upřímná dívka je už totiž myšlenkami spíše u svých rodičů v jihoanglickém Helstone, kde je její otec pastorem. Uspěchaný a mondénní Londýn tak vymění za poklid venkova. Užívá si ho ovšem jen krátce – pan Hale podlehne dlouhým a mučivým pochybnostem o síle své víry a volí podle svého názoru jediné slušné řešení: vzdává se místa duchovního správce a stěhuje se s manželkou, Margaret a služebnou Dixonovou do Miltonu v severní Anglii. Snad kvůli tomu, že byla vytržena z idylického prostředí domova, pociťuje Margaret odvrácenou stranu anglické průmyslové revoluce o to bolestněji a na lásku nemá ani pomyšlení. Henry Lennox ustupuje do pozadí a jeho místo se snaží obsadit miltonský továrník John Thornton, zaujatý Margaretinou živostí a krásou…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Čas

North and South, 1854

Majulenkaa
06.01.2015 5 z 5

Čtivá, nenáročný příběh, ale krátká (dala bych všechny díly do jedné knihy). Příjemně mě překvapilo, že není vyprávěna jen z jednoho úhlu pohledu.

Odehnalka
19.12.2014 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, krásně čtivé, člověk se u toho pousmál, na oddech je to dokonalá kniha. Těším se na další díly!

Sahalea
18.09.2014 4 z 5

Začátek se trochu vlekl, ke konci je to čtivější. Trochu mě mrzely chyby v překladu.

Karoli282
16.09.2014 4 z 5

Skvělá kniha, ale 5 hvězd nedám. Hodně dlouho jsem se musela prokousávat začátkem.

modranka
02.09.2013 3 z 5

na môj vkus to už bola staromódna téma, textovo zdĺhavé a príliš revolučné (anglická priemyselná revolúcia). Štrajky robotníkov ma veľmi neberú.

malazluta
26.07.2013 5 z 5

Miluju minisérii, kterou natočila BBC a mě opravdu hodně potěšilo, že se tento román dočkal i českého překladu. Všechny tři díly jsou skvělé a ani v nejmenším mě nezklamaly.

hrubik
03.04.2013 4 z 5

Pro mě velmi odpočinková četba. Knížku jsem přelouskala během jednoho dne, četla se sama. Mám tenhle styl ráda. Jsem zvědavá na další díl, jestli se více rozvine romance mezi Margaret a panem Thortonem.

Eseter
03.10.2012 5 z 5

North and South jsem četla jen v originále, protože český překlad nebyl k dispozici. Bylo to vcelku náročné čtení, takto těžký román jsem v angličtině ještě nečetla. Nicméně se mi hodně líbil, důkazem je to, že jakmile jsem knihu dočetla, hned jsem se pustila do četby znovu. Atraktivní je zde hlavně umístění příběhu ve viktoriánské Anglii, o které moc nevím, ale velmi mě zajímá. Přitahuje mě také to ústřední téma: boj „zhýčkaného“ jihu proti průmyslovému severu. Líbí se mi, že se Elizabeth Gaskell odvážně věnuje sociálním problémům, které v té době panovaly. Samotná romantická linka mezi Margaret Hale a Mr Thorntonem je krásná a takto v literární podobě mi téměř nepřipomíná Pýchu a předsudek, jak tomu bylo u televizního zpracování BBC (přes všechny výhrady tuto mini-sérii miluju). N&S je román, který patří k mým nejoblíbenějším a který budu číst zas a znovu.

JaJa11
06.07.2012 5 z 5

krásny príbeh, skvelé čítanie... len mi chýba pokračovanie :(...
ešte, že existuje filmové spracovanie, nemám rada nedokončené príbehy...

Boboking
18.06.2012 4 z 5

Krásné klasické anglické čtení. A na rozdíl od Austenové či Brontëových je zde silný sociální podtext. Sám název není spojený s americkou občanskou válkou, ale skutečně o rozdílnosti sociálních poměrů v zemědělském jihu Anglie a průmyslovém severu. Samozřejmě do toho je zakomponovaný milostný příběh. Doporučuji.