Severská rapsodie
Jiří Hanibal
V druhé polovině padesátých let devatenáctého století se životem v Praze znechucený Bedřich Smetana vydává do Göteborgu, kde naváže vztah s Fröjdou Beneckovou. Jejich vášnivá láska však stále naráží nejen na bouřlivou tvorbu génia, ale i na přízrak Smetanovy mrtvé ženy Kateřiny. Román Severská rapsodie ukazuje modlu české hudby jako člověka – vášnivého, milujícího, ale také chybujícícho a trpícího.... celý text
Autor si vybral zajímavé, myslím ne příliš známé, období ze života známého hudebního skladatele.
Je to příjemné čtení, které zásadně nenadchne, ale rozhodně ani neurazí. Styl psaní tak nějak splývá s dobou děje. Líbil se mi pohled do umělcovy duše. Dávám 4. hvězdičku za to, že mě kniha přivedla k poslechu pro mě neznámých děl B. Smetany.
Severská rapsodie je román, který mě potěšil i poučil. Je to moc hezky napsaný román o životě Bedřicha Smetany, zejména o době, kdy žil ve švédském Göteborgu.
Mne čtení této knížky moc bavilo, je to příběh velmi procítěný, místy i smutný, no dověděla jsem se hodně nového a určitě knihu doporučuji k přečtení.
Byla to moje první od pana Hanibala a určitě sáhnu po další !!
Moc pěkně napsaný román o jednom úseku života Bedřicha Smetany. Každému se přihodí, že se zamiluje, a tento vztah nemá prostor růst. Nejinak to prožíval i Bedřich Smetana. Ale kniha není laciným milostným románem. Jiří Hanibal nahlíží toto téma ze všech úhlů pohledu a podává obraz doby 19. stol.
Jen by mě zajímalo, jak dnes fungují korektoři. Tolik chyb v jedné knize, taková škoda. To však nezahrnuji do svého hodnocení. Podrobnější hodnocení si můžete přečíst v mé recenzi.
2006 | S pečetí viny |
2014 | Kat lidumil |
2017 | Mrazné květy na skle |
2013 | Neklidná duše Evy z Rožmberka |
2008 | Velmož tří králů |
Zajímavá knížka o pro mě neznámém životě známého velikána.