Šifra mistra Leonarda
Dan Brown
Robert Langdon série
Příběh odhaluje tajemství vepsané do obrazu světoznámého renesančního malíře Leonarda Da Vinci. Profesor náboženské symbologie Robert Langdon je přivolán do pařížského Louvru kvůli smrti správce uměleckých sbírek Jacquese Sauniéra. Proč zrovna on? Vedle těla je nalezena šifra, kterou policie nemůže rozluštit. Do děje se zaplétá i vnučka mrtvého správce Sophie Neveuová a s nasazením vlastních životů společně objevují souvislosti, které vedou k odhalení velkého církevního tajemství. Dokáží hlavní hrdinové objevit pravdu? Šifra mistra Leonarda je jedním z nejúspěšnějších románů všech dob. U nás vyšel i pod názvem DaVinciho kód. Poznámka: Zakoupením tohoto CD přispíváte na rozvoj audiofondu pro zrakově postižené.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2013 , TympanumOriginální název:
The Da Vinci Code, 2003
Interpreti: Renata Honzovičová Volfová
Jak je možné, že jsem se doposud nedostala k repríze? Prostě skvělá kniha a já jsem asi našla lepší..
Bez ohledu na validitu historických údajů to pro mě bylo před těmi lety strhující čtení.
Naprosto mistrně smíchaná jablka s hruškami,aby to nakonec dalo borůvkový koláč.
Tématika templářů a Grálu mě zajímá už dlouhou dobu,takže jsem se místy musela i smát,ale to neubírá knize nic na poutavosti. Dokonale jsem ten borůvkový koláč zbaštila.
Přečteno jedním dechem a s malým odstupem času ještě znova s druhým dechem.
Pěkné hodiny čtení-a musím připočíst ještě spoustu hodin,které mi zabralo googlování
p.s.-co by si ale počali,kdyby třeba Langdona přejelo auto? Záhada nevyřešena..auvajs
Film byl dost zklamání hlavně proto, že marketing sliboval velkolepý, rozmáchlý akční trhák. Ona je to spíš komorní, lehce mysteriózní detektivka. Jako večerní jednohubka podle mě zcela postačující čtení.
Nejdriv jsem videla film a byla jsem primo nadsena -super napad, neskutecny znalosti... jen u knizky je dost casu na premysleni, cteni zajimavosti... a vysledek? Vetsina informaci vyzrana z jine knizky a jeste postavena na zjistenem falzifikatu, a casto to, co je prohlaseno dle uvodu za fakta, je jen fikce... I ty psychologicke situace a utekove figle najednou pusobi v klidu knizky az moc naivne a neuveritelne...
Kto by si rád neprečítal o kresťanstve ako o tej najväčšej manipulácii v dejinách ľudstva, ako o jednom obrovskom podvode po dve tisícročia režírovanom mocichtivými prelátmi zločinnej Katolíckej cirkvi?
Je zjavné, že sa Danovi Brownovi podarilo brnknúť na tú správnu strunu. A v správny čas (pretože takéto pokusy tu boli už pred ním – a nič). Odvtedy sa na vlne popularity tejto jeho knihy zviezli mnohí, no Brown sa vymyká tým, že nemá žiadne zábrany vo svojej knihe – rovnako ako v mnohých z publikovaných rozhovorov – tvrdiť svojim čitateľom, že sa opiera o „fakty“ (tie úvodzovky sú namieste, pretože toto slovo – ktorým zámerne a cielene označuje svoje, či skôr cudzie, výmysly – v súvislosti s jeho knihou vyvoláva trpký úsmev).
Dezinterpretácie, dezinformácie a lži. Ani po ignorovaní všetkých tých hlúpostí, ktorých je „Da Vinciho kód“ plný, z tohto autorského počinu nevzchádza nič, čo by sa dalo označiť aspoň prívlastkom „dobrý“ (celé je to vyslovene úbohé a neuveriteľne naivné, často to postráda logiku a obsahuje vnútorné rozpory, miestami je to infantilné až k smiechu, rýchlo sa vytráca akýkoľvek prvok napätia). Nebyť nosného motívu „vypožičaného‟ z diela „Svätá krv a svätý grál“ pánov M. Baigenta, R. Leigha a H. Lincolna, asi by po ňom ani pes neštekol. Domýšľam sa, že práve pre tento motív sa mu dostalo tak silnej marketingovej podpory. A ajhľa – máme tu bestseller a zo spisovateľa celkom priemerných kvalít je zrazu svetoznámy autor!
„Da Vinciho kód“ hodnotím ako „odpad“, a to napriek tomu, že samotný thriller ako fikcia by u mňa ešte obstál s jedným či (s prižmúrením oka) dvomi bodmi. Dobrému či dokonca vynikajúcemu spisovateľovi je možné všeličo odpustiť. Aj priemernému. Ba dokonca aj tomu celkom podpriemernému. Podmienkou je však jeho poctivosť.
"Dan Brown píše tak, aby se čtenář od jeho knih neodtrhl," takhle zněla slova mého učitele a zcela nesouhlasím. Polovina knihy je o neskutečně nudném vysvětlování jednotlivých údajů. Když se v knize objevil nějaký údaj, modlila jsem se, aby nenásledovalo třístránkové vysvětlování jednoho slova z teologie, jenž žádného čtenáře nezajímá. S takovým zklamáním u knížky jsem se snad ani nesetkala. Jediné, co mohu pochválit, je promyšlený příběh a šifry.
Tak jsem se po několika letech odhodlala k návratu k té, kdysi tolik diskutované, knize. A obavy, které jsem před čtením cítila, byly do jisté míry oprávněné. První čtení pro mě bylo něco jako zjevení. Do té doby mě neznámý žánr, propojení s realitou, gradace napětí v krátkých kapitolách, které končí v tom nejnapínavějším, aby nás další kapitola zavedla zpravidla jinam … tentokrát se zázrak nekonal. Pořád je to napínavý příběh a zajímavá fabulace, v poslední třetině má strhující tempo a totožnost Učitele autor maskuje i graduje mistrně. Nicméně, co se mi kdysi zdálo fascinující exkurzí do historie, se proměnilo v téměř školometské poučování na nepravděpodobných místech děje (honit mě francouzská policie po Louvru a mít na útěk 2 minuty, asi bych se na vnitřní dějepravy vykašlala a hledala, kde nechal tesař díru nebo aspoň velmistr nápovědu :-)). Šroubovaný mi trošku přišel nejen děj, ale i hlavní postavy, byť myšlenka, že žijí potomci Ježíše a Máří Magdaleny je docela vzrušující. Ale koneckonců pořád je to dobrý příběh, který umí pobavit.
Měla jsem to štěstí, že jsem Šifru četla až po Andělech a démonech a v té době jsem neměla ani ponětí, že to zfilmují. Stejně jako Andělé a démoni, i Šifra má co nabídnout a kdo se nechá, může být příjemně vzdělán, popřípadě si z toho odnést spoustu věcí k zamyšlení. Brown opět rozehrává své hraní si se čtenářem v podobě "true or fals?" Jen pan Langdon mě občas trochu (i více) rozčiloval, jak nemohl přijít na něco, co bylo zcela zjevného a samozřejmě doporučuji knihu číst s velkým nadhledem.
Úžasná, úžasná a ještě jednou úžasná kniha. Vůbec nevím, co na to říct. Snad jen...skvost. Opravdu nádhera.
Přečteno v mžiku. Začetla jsem se natolik, že to způsobilo spálená záda letním sluncem.
vraždy smrt zfilmováno thrillery tajemství dobrodružství kryptografie, šifrování konspirační teorie Leonardo da Vinci Převorství sionské
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |
2010 | Ztracený symbol |
2008 | Anatomie lži |
2005 | Digitální pevnost |
Nádherná kniha, přečtená jedním dechem..