Šifra mistra Leonarda přehled
Dan Brown
Robert Langdon série
Příběh odhaluje tajemství vepsané do obrazu světoznámého renesančního malíře Leonarda Da Vinci. Profesor náboženské symbologie Robert Langdon je přivolán do pařížského Louvru kvůli smrti správce uměleckých sbírek Jacquese Sauniéra. Proč zrovna on? Vedle těla je nalezena šifra, kterou policie nemůže rozluštit. Do děje se zaplétá i vnučka mrtvého správce Sophie Neveuová a s nasazením vlastních životů společně objevují souvislosti, které vedou k odhalení velkého církevního tajemství. Dokáží hlavní hrdinové objevit pravdu? Šifra mistra Leonarda je jedním z nejúspěšnějších románů všech dob. U nás vyšel i pod názvem DaVinciho kód. Poznámka: Zakoupením tohoto CD přispíváte na rozvoj audiofondu pro zrakově postižené.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2013 , TympanumOriginální název:
The Da Vinci Code, 2003
Interpreti: Renata Honzovičová Volfová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šifra mistra Leonarda. Přihlašte se a napište ho.
Když se řekne Šifra mistra Leonarda, pravděpodobně se vám vybaví spousta povyku, zmatek, a možná i lehké nutkání poškrábat se na hlavě a zamyslet se, co to vlastně všechno znamená. Dan Brown nás v této knize vezme na jízdu, která by mohla být popsána jako „akční jízda plná hádanek a historických tajemství, kterou byste rozhodně neměli zmeškat, pokud máte chuť na něco víc než jen obyčejný román.“
Příběh začíná ve Velké Británii, kde se v Louvre vraždí curator Jacques Saunière. A kdo jiný by měl přijít na scénu, než náš hrdina Robert Langdon – sympatičtější a intelektuálně zdatnější verze Bonda bez martini a se značně méně šarmantními kily navíc. Langdon, expert na symboliku, je povolán, aby rozluštil záhadné symboly a poskládal dohromady střípky Saunièrovy poslední zprávy. Jenže nic není tak jednoduché – zapomeňte na jasné stopy, máme tu spoustu mystických narážek, historických kliček a hromadu dalších tajemství, které by mohly rozproudit debaty na večírku po celá desetiletí.
Jak se Langdon snaží rozplést tento zamotaný klubko, potkává Sophie Neveu, francouzskou policistku a odbornici na kódy. Její snaha zachovat si chladnou hlavu při rychlém odhalování historických tajemství vás donutí smát se a zároveň obdivovat její pragmatismus. Spolu se pak vrhají do víru akcí, které zahrnují útěky, honby za pokladem a skryté zprávy, a to vše pod tlakem času, který ubíhá rychlostí, jakou by i Usain Bolt záviděl.
Příběh se odvíjí ve vynikajícím tempu a Brown mistrovsky skáče mezi akčními scénami a fascinujícími historickými fakty. Je pravda, že autor v některých momentech přehání, což by se dalo označit za „trochu moc informací najednou“ – jako kdybyste přišli na večeři a dostali místo jídla encyklopedii. Přesto je to právě ta kombinace napětí, záhad a vtipných poznámek, co dělá tuto knihu tak návykovou.
Nyní, pokud se dostaneme k závěrečnému „aha“ momentu, musíme být opatrní – nemůžeme prozradit, co se skutečně skrývá za Saunièrovou smrtí, ani za „šifrou“. Ale připravte se na odhalení, které může způsobit bušení srdce a touhu promluvit s prvním neznámým kolemjdoucím o tom, co právě jste přečetli.
Na druhou stranu, Šifra mistra Leonarda může být také brána jako lehká kritika za občasné klišé a přehnané dramatické zvraty. Langdon a Neveu se dostávají do situací, které se zdají být spíše z akčního filmu než z vážného thrilleru, a občas může být čtenář přetížen množstvím informací o historických událostech, které se zdají být spíš jako nepodstatné detaily než klíčové stopy.
Celkově vzato, Šifra mistra Leonarda je kniha, která vás zaujme, vytrhne z reality a vezme vás na jízdu, kterou byste rozhodně neměli propásnout. Je to příběh, který spojuje napětí, historii a trošku mystiky, přičemž si udržuje lehkost a vtip. Pokud máte rádi tajemství, hádanky a akční thrillery, pak se připravte na hodiny zábavy a vzrušení, které vám Šifra mistra Leonarda zaručí! A nezapomeňte si při čtení vzít popcorn – budete ho potřebovat, abyste se vypořádali se všemi těmi šokujícími zvraty!
Balancování na tenoučkém břitu racionálna a iracionálna mě baví. Fascinující je i proplétání příběhu, vědy, historie, umění a religiozity….
Na Plovárně s Danem Brownem
(Book of the Year)
Kniha Šifra mistra Leonarda v seznamech
v Přečtených | 12 168x |
v Knihotéce | 2 587x |
vraždy smrt zfilmováno thrillery tajemství dobrodružství kryptografie, šifrování konspirační teorie Leonardo da Vinci Převorství sionské
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |
2010 | Ztracený symbol |
2008 | Anatomie lži |
2005 | Digitální pevnost |
Ani druhý díl nezklamal.Moc hezké čtení na dlouhé zimní večery.