Šikmý kostel 3

Šikmý kostel 3
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533189/bmid_sikmy-kostel-3-65e02586d9bd1.jpg 5 1267 1267

Šikmý kostel série

< 3. díl

Románová kronika ztraceného města, léta 1945–1961. Jak dlouho trvá válka po tom, co skončí? Navždy, pokud jí člověk prošel. Ptejme se spíše, jak může zaplnit prázdnotu po zavražděných blízkých nebo po uneseném dítěti. Čím bude zahánět vzpomínky na děsivý teror Němců nebo nechtěnou tělesnou lásku Rusů. Někdo všechno zamkne na dno duše a ráno co ráno si namlouvá, že co bylo, bylo, teď je prostě třeba jít dál. Jiný se nechá zahltit žalem; další přetaví prožité v nenávist. A ještě jiný ve víru, že to bude právě on, kdo pomůže vytvořit nový, lepší svět. Jak dlouho trvá, než člověk přijde o iluze? Tím déle, oč horoucněji se k nim upínal. Možná začne váhat při prvních soudružských podlostech, možná prozře až poté, co kvůli zběsilému plnění plánu začnou umírat lidé a následný monstrproces přenese vinu na ty, kteří se nesmyslné honbě za tunami uhlí snažili zabránit. Pak už bude záležet jen na něm, jestli zahořkne, uchýlí se k prospěchářství, anebo se pokusí znovu nalézt společnou řeč s těmi, kteří věděli (nebo přinejmenším tušili) od samého začátku. Jak dlouho trvá, než člověk uteče do rezignace? Dokud nezjistí, že už mu zbyla vůle a síla jen na to, aby se uzavřel do čtyř zdí vlastního života. Tam si může zpočátku nalhávat, že na něj vnější svět nedosáhne, pokud zásadně neporušuje jeho pravidla. Aby nakonec zjistil, že právě v této úvaze se dopustil největšího omylu. A jak dlouho trvá, než se ztratí dvacetitisícové město?... celý text

patch
09.09.2024 3 z 5

Četla jsem po delší době od vydání dvojky. Takže jsem se těžko orientovala v tom, kdo je kdo. Ještě že je na předsádce ten diagram. Osudy lidí se dotáhly, někteří dopadli dobře, jiný neslavně. Na třetím dílu jsem ocenila hlavně zařazení skutečných osob mezi ty románové.

Nifredil
09.09.2024 3 z 5

Dala jsem si odstup s tím, že se mi po čase bude psát hodnocení lépe, ale není to tak. Těšila jsem se na poslední díl, i já jsem na něj čekala, nakonec ho dočetla. To je asi tak vše. Žádné velké ach a fanfáry se nekonaly. Moc oceňuji rodokmen na předsádce, který mi pomohl se zorientovat. Co velmi oceňuji, je to, že se Karin Lednická rozhodla utnout vše vlastně koncem staré Karwine. Skvělé rozhodnutí. Moc se mi nechce hodnotit negativa, protože si myslím, že už teď ta kniha patří ke klasice a v naší literatuře moc celá trilogie nemá obdoby.

Hakl54
08.09.2024 4 z 5

Tento díl se mi líbil nejméně, zdál se mi příliš rozvláčný, nebo to bylo asi tím, že naše generace, která komunisty zažila, jich má již dost.

daniela7015
06.09.2024

Skvele napsane, z knihy mam dobry pocit, ale doslova me stve, ze kniha ma skoro 700 stranek, s tim se neda normalne fungovat. Mela to rozdelit do vice dilu a ne takove monstr bichle... Tento treti mi prisel asi nejmene zajimavy, protoze tema valka/povalecno/50. leta sociku uz mi prijdou hodnekrat zpracovane tema. Kniha je to kvalitni!

painthers
06.09.2024 5 z 5

Na třetí díl jsem se těšila a moc se mi líbil. Opět obdivuhodná práce autorky se střídáním časů a osob v rámci vyprávění, se zpracováním zajímavých příběhů reálných osob, se zachycením ducha doby a trochu i té pomíjivosti, které tu všichni čelíme. Děkuji a doporučuji.

lucifess
05.09.2024 4 z 5

Knihu jsem přečetla, protože jsem nemohla nechat nedokončenou ságu. Na mě to bylo dlouhé, některé pasáže nezajímavé. Ale autorce musím nechat, že rozhodně výborně napsané. Někdy jsem se nad stránkami trochu trápila, ale nešlo knihu odložit a nedočíst. Z příběhů mi a všeho reálného se mi dělalo často velmi úzko a vůbec jsem nezáviděla postavám jejich osudy. Bylo to velmi smutné.

Terezz1
05.09.2024 5 z 5

Opět moc pěkné čtení, ikdyž o strašné době, kdy mi bylo postav při čtení opravdu upřímně líto... Jediné, co bych vytkla je "příprava", kterou autorka používá pokaždé, než některá z postav zemře.

zimka.r
04.09.2024 5 z 5

Na třetí díl jsem se moc těšila....je na něm vidět neskutečně moc práce, ale nějak se nedostavil wau efekt, který jsem nevím proč očekávala.

vladka2340
02.09.2024 4 z 5

Po druhém a pro mě osobně nejvíce vydařeném dílu je vyvrcholení ságy sice moc pěkné čtení, ale s příliš velkým opakováním událostí minulých. Velmi se mi líbí pasáže zachycující osudy reálných postav, např. Ludvíka Sobka, Anny Danielové a mnoha dalších. Cením si toho, že jim autorka znovu vdechla život a my se o nich mohli dozvědět. Nicméně některé pasáže, které mají za cíl připomenout minulé díly, jsou až moc polopatické. Dialogy tím pádem nepůsobí tak realisticky.

hroneczek
02.09.2024 5 z 5

Úžasné přiblížení tehdejšího dění - bez příkras, bez mazání medu kolem úst. Líbil se mi styl vyprávění z pohledu, pocitů, emocí a zážitků různých postav. Škoda, že autorka už nemá v plánu další pokračování.

adelazelenkova
01.09.2024 4 z 5

Autorka navázala přesně tam, kde skončila. Styl psaní opět velmi čtivý, leckdy napínavý, ale za mě trochu zdlouhavý.. každý díl se odehrává v určitě časovém období, vypráví mnoho příběhu a popisuje krutosti, ale i radosti každé doby. Právě propracovanost postav s dobou se mi na prvních dvou dílech moc líbilo, bohužel v tom třetím jsem se toho nedočkala. Příběh má už pouze dva hlavní hrdiny, jejichž osudy jsou propojené, zažívají podobné věci a z tohoto důvodu by mohla být kniha o mnoho stránek kratší. Nejvíce oceňuji opět autorku za výborné vykreslení doby, bohužel mi zde ale chyběly napinavejsi příběhy postav, které v minulých dílech zdobily celé příběhy. Zde postavy hrály až druhou roli. Třetí díl proto hodnotím jako nejslabší, ale pořád velmi dobře, protože autorka především druhým dílem nastavila laťku hodně vysoko. Celá trilogie je bezesporu jedna z nejvíce povedených a já tímto autorce děkuji.

Čičolina
31.08.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla za pár napínavých večerů. Dočetla a začala plakat. Tentokrát ne nad lidskou bolestí a bídou, ale nad městem. Nad městem, které jsem neznala, nad překrásným kostelem sv. Jindřicha, který znám pouze z fotky, nad tou ubohou zničenou krajinou. Komunismus zase nenávidím o něco více. O hodně!!! Ty svině,které se nezastaví před ničím!!! Karin Lednická by si za tuto trilogii zasloužila metál. Ach Karwina, Karvinná, Karviná 2- doly.

niki-chan
30.08.2024 5 z 5

Za mě asi nejlepší díl. Osudy některých postav byly opravdu spletité a pohnuté, ale i přesto se vždy v příběhu dalo najít nějaké slunce. Závěr knihy s fotkami a osudy byly správným zakončením.

PetiJelinkova
28.08.2024 5 z 5

Nejde jinak než dát plný počet hvězd. Třetího dílu jsem se nemohla dočkat a rozhodně nezklamal. Moc pěkné čtení o nelehké době.
Jen na začátku jsem měla problém s postavami kdo je kdo a je škoda, že nebylo víc kapitol o Halce.
Naopak se mi líbil konec knihy s fotografiemi.

panjan
26.08.2024 5 z 5

Nechtěl bych hodnotit, zda je poslední díl této románové ságy lepší nebo horší než ty předchozí. Každý z nich je její svébytnou částí. Někteří komentující hodnotí tento díl jako nejslabší, kvůli zdlouhavému vykreslování atmosféry a reálií doby, já toto naopak hodnotím velmi pozitivně. Tento komplexní popis společenské situace, nálady a z toho vyplývajících důsledků pro životy obyčejných lidí, mi dal o té době zatím nejlepší představu. Napsáno s obdivuhodným porozuměním, respektem a citem ke krajině a jejím obyvatelům. Pro mně je tato trilogie nejlepším dílem novodobé české literatury a Karin Lednická spisovatelkou, jejíž další knihy budu kupovat bez rozmyslu.

SumýšIrena
26.08.2024 5 z 5

Podle mě je to nejlepší kniha celé série. Při čtení jsem myslela, že dám jen 4*, protože mi vadily ta komunistické žvásty, ale to k popisované době prostě patří. Velmi se mi líbil vývoj všech postav a bonusem pro mě jsou medailonky skutečných osob na konci knihy. Ještě pár dní po přečtení se mi příběh honí hlavou.
"Tolik to hřeje, když může být máma pyšná na svoje děcka. Když vidí, že se jí vyvedly, přestože ne vždycky úplně rozumí tomu, co dělají."

EvaHonsová
26.08.2024 5 z 5

Velmi si cením práce Karin Lednické. Šikmý kostel 3. díl se čte výborně. Mile mě potěšily v závěru i dobové pohlednice z míst, které už zanikly a zmínky o životech významných osobností, které se v příběhu vyskytovali.

Marcela52
25.08.2024 5 z 5

Poválečné osudy známých postav z předcházejících dvou dílů této románové kroniky byly opět velmi dobře napsané. Autorka si musela dát neskutečnou práci s dohledáním všech dobových reálií a díky tomu si může i mladší generace, která se zajímá o dobu po 2. světové válce, přečíst jak těžká to byla doba a co všechno museli lidé vydržet. Ve srovnání s tím, se zdají naše dnešní problémy nejen řešitelné, ale často i malicherné. Nebylo to snadné ani příliš optimistické čtení, ale v každém případě poučné, takže doporučuji spíše náročnějším čtenářům.

Terusha003
23.08.2024 5 z 5

Překvapivě snadno jsem zdolala třetí díl. Chvíli mi trvalo, než jsem si připomněla všechny postavy a vztahy mezi nimi, přece jen už uplynula dost dlouhá doba od chvíle, kdy jsem četla dva předchozí díly. Naštěstí kniha obsahuje rodokmen. Poklona autorce za zpracování, věřím, že není lehké něco takového sepsat. Jediné co mi vadilo, byly pasáže, které se věnovaly politice, ale dalo se to celkem snést. Trilogie je ukončena, ale pokračování by bylo možné a myslím, že by ho spousta čtenařů uvítalo.

Květ
21.08.2024 3 z 5

Tak jsem konečně dočetla Šikmý kostel. Přiznám se, trojka mi dala zabrat, zaujala mě bohužel nejméně. Přišla mi nadstavovaná, zbytečné množství stránek, omílání stejných věcí, opakování se. Přes popisy komunistických návštěv, sjezdů a schůzí se mi vytratilo spojení s jednotlivými postavami. Měla jsem pocit, že se autorka stůj co stůj snaží vměstnat do knihy veškeré historické okamžiky a románové postavy se dostávají do pozadí. Popis reálií je podrobný, historicky se knize snad nedá nic vytknout, ale to pravé románové počtení to pro mě nebylo.