Šikmý kostel

Šikmý kostel
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533197/bmid_sikmy-kostel-65e02ad0ebdde.png 5 7495 7495

Šikmý kostel série

1. díl >

Šikmý kostel série

1. díl

Románová kronika ztraceného města, léta 1894–1921. Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh někdejší pastevecké vesnice, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavních budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů. 2x CD MP3... celý text

danielavachova
23.08.2020 5 z 5

Naprosto úžasná kniha,slovy nemůžu vyjádřit pocity po dočtení,zmar,beznaděj,ale i obrovská vůle žít a přežít! Kniha mi odkryla bílé místo naší historie a asi nejsem jediná,kdo o sporu v oblasti pohraničí Těšínska neměl tušení. Vše důležité bylo již vyřčeno,nechci se opakovat. Paní Karin,jen tak dál! Knihu jsem měla půjčenou,ale teď ji musím vlastnit. Moc se těším na pokračování. Paní Lednická svůj rodný kraj opravdu miluje,četla jsem s autorkou krásný rozhovor v OnaDnes.

Ziriath
23.08.2020 2 z 5

Knížku jsem dostala jako dárek, takže o ní možná smýšlím emotivněji, než v jiných případech. Nedá se říct, že by mě nudila a nedala se číst, ale rozčilovala mě.
Hornictví mě zajímá a i když si podrobnosti a historii mohu přečíst někde jinde, mám přehnaně řečeno pocit, jako bych četla román o nějaké pomyslné sousedce Jany z Arku, která se narozdíl od ní dožila sedmdesátky, ale celý život se jen starala o děti, dělala domácí práce a okopávala pole.
Knížka je totiž psána většinou z pohledu osoby, která nedohlédne za zdi svého pomyslného vězení, vymezeného nevzdělaností a ignorancí, zahořklostí, chudobou a hloupým křesťanským fatalismem, který mě štval podobně jako o dost zajímavější Julii.
V tomto vězení není místo pro havířský vtip ani poetiku, povolená je jen mizérie a deprese. Takoví lidé jistě byli, a snad to byli i něčí předkové, ale nevím, zda o nich potřebuju číst. (Zola i Čapek věděli, proč jako hlavní postavy jejich hornických románů zvolili vzdělance a intoše, které do dolu poslal nedostatek peněz).
Jazyk je takový odrážkovitě úsečný a pořád se tam někdo ušklíbá, těžko se divit Bezručově Maryčce Magdonové, že to vzala zkratkou ze skály, jestli se na ni taky pořád lidi šklebili.
Vůbec jsem měla problém si podle knížky jakkoliv představit prostředí, kde se to odehrává - jakou barvu mají domky v kolonii? Jaké šaty ti lidé nosí? V jakém stylu je ten nový kostel, a jak vypadá krajina? Nejsem odtama, a než jsem si vyhledala obrázky a zjistila, že stará Karvinná nebyla právě malá, představila jsem si prostě bezbarvou rovnou step s náhodně poházenými domky s tím kostelem uprostřed, a někde v pozadí trčí těžní věže - ostatně mám dojem, že představa dolu je zde omezena na jakousi abstraktní díru s černým prachem, kam chlopi ráno zmizí, večer je to vyblije do hospody a občas to tam bouchne.
Poslední třetina knížky, která vysvětluje historii po první světové, to poněkud zachraňuje, teprve tam mám pocit, že jsem se dozvěděla něco nového.
Četla jsem o 135 let starší Germinal a byla jsem nadšená, ale u Šikmého kostela, nebýt zřejmých narážek na Nohavicovu Těšínskou (:) a inspiraci Kuřetem melancholikem, zde se šťastným koncem, řekla bych, že čtu něco stejně starého a víc zastaralého.
Top koment: Michalon

marli58
22.08.2020 5 z 5

Román o těžkém životě havířů, jejich žen a dětí. Těžko uvěřit, že se to všechno dalo vydržet. Hlad, bída, těžká dřina, nemoci, špína a přesto se žilo. Dovedla jsem si představit matku, která s těžkým srdcem pouští čtrnáctiletého syna fárat do dolu, protože musí finančně podpořit rodinu. Hubený kluk a deset hodin v rubání... Aby toho špatného nebylo málo, začíná první světová válka. Nejvíc mě překvapilo popisování dějinných událostí, o kterých jsem neměla ani tušení. Že česko-polské vztahy byly ještě dva roky po válce na bodu mrazu, krvavé dohadování o hranicích, rozdělení nerozdělitelného. A přesto je tam i láska, přátelství a očekávání něčeho lepšího. Moc se mně líbila věta paní Aleny Mornštajnové z recenze knihy, že je to "vyprávění o světě, v němž bylo snadnější umřít, než žít".

MarkétaKočí
22.08.2020 5 z 5

Mužů jen poděkovat paní Karin Lednické, že napsala tuto knihu! Pocházím z toho kraje a díky této knížce se mi, troufám si říct, otevřely obzory ve vztahu Čechů a Poláků na tomto území. Krásná knížka, velmi čtivá, za mě můžu jen doporučit a budu se těšit na další autorčin počin.

aleza1
21.08.2020 4 z 5

Super další česká autorka a kronikovy román. Některé pasáže byly trochu nudnější, ale jinak fajn románové čtení. Dávám 4,5 hvězdičky.

Riccione
21.08.2020 5 z 5

Tahle knížka mě vtahla do děje a nepustila, odtrhnout se od ní bylo moc těžké. Velmi čtivé.

lampernaqui
21.08.2020 4 z 5

Je fajn si jednou za čas přečíst knihu, kterou bych si jen tak nevybral. Šikmý kostel mě oslovil už názvem a stačilo pár stránek, aby mě příběh zaujal. Nejedná se zrovna o optimistickou a veselou četbu. Už úvodní solná pouť je depresivní ažaž. Do toho život v šachtách i na povrchu, nouze, válka a poválečné boje o hranice. Těžký život, ale rozhodně hodně dobrá kniha.

Ditules
20.08.2020 5 z 5

(SPOILER) Další příjemné překvapení v podobě české autorky. Moc se mi líbí, jak se příběhy jednotlivých postav prolínají. Už se těším na další pokračování.

Martina166
19.08.2020 5 z 5

Paní Karin Lednická, klobouk dolů. Super kniha.

avbrno

Přečteno jedním dechem

TamaraKrejčí
18.08.2020 5 z 5

Po delší době, po Haně, po Domu číslo 6, po Dětech hněvu, opět česká spisovatelka a jsem naprosto spokojená.
A konečně zastavím u Šikmého kostela a budu na místě vstřebávat tíhu minulosti a modlit se, ať se nic takového neopakuje.

L.Helena
18.08.2020 5 z 5

Hodně krušné osudy, velice poutavé čtení. Na životních peripetiích obyčejných lidí z neobyčejně drsného kraje dokázala autorka velmi působivě vykreslit historické události, o kterých běžně nemáme vůbec ponětí, nebo jsou v učebnicích dějepisu zmíněny jen poněkud stroze.
V informacích o knize je uvedeno, že jde o první díl série, takže se už nemůžu dočkat dalšího pokračování.

HanaMalina
18.08.2020 4 z 5

Velmi podařené dílo od autorky, o kt. doufám, že ještě uslyšíme. Jako prvotina velmi povedená a musím ocenit velmi detailní popsání daného drsného kraje i nám čtenářům, kteří danou oblast tak důvěrně neznají. První polovinu knihy do začátku války mě opravdu bavila, ale pak jsem se malinko začala nudit, tak nehodnotím plným počtem hvězd, Budu se těšit na další díl a věřit, že pokračování bude zase o kousek lepší:-)

VIVINKAR
17.08.2020 5 z 5

Skvěle napsaný román! Nemohla jsem přestat číst. Příběhy postav do sebe krásně zapadají, čtenář zjistí mnoho zajímavých informací o těžkém životě horníků a jejich rodin. Jsem ráda i za autorčin doslov, kterým vysvětlila některé nejasnosti.
Je škoda, že příběh postav a jejich potomků nemůžeme sledovat třeba až do současnosti.

Marushka27
17.08.2020 5 z 5

Silná a úžasná kniha!

Rou
16.08.2020 5 z 5

Nejlepší knížka, kterou jsem za dlouhou dobu četla. Výborně se čte, i když téma je těžké, doba složitá. Pořád se k ní v myšlenkám vracím. Děkuji autorce za toto dílo :)

Hella
16.08.2020 5 z 5

Absolutní lahůdka! Ty těžké osudy a životy hrdinů mi lámou srdce ještě pár dní po dočtení knihy. Jsem uchvácená autorčinou schopností a talentem takhle barvitě vyprávět o tak složité a nelehké době na Těšínsku a trochu se stydím, že jsem vůbec netušila, jak zlé bylo dělení česko-polského území po vzniku Československé republiky.

Toffee
15.08.2020 5 z 5

Vynikající román. Jazyk, styl, příběh, postavy, fakta - všechno precizní a výsledek je velmi čtivý. Za mě jeden z nejlepších románů současných českých autorů. Postavy a jejich osudy přesně kopírují složitou situaci a historii tohoto regionu, zakořeněnost ve starém řádu a proti tomu výzvy přicházející s novým stoletím. Spousta hrozně zajímavých informací, které jsou mnohdy asi unikátním záznamem ztrácející se paměti. Prostě po všech stránkách výborný román.

aktijnov
15.08.2020 5 z 5

Knížka, která nutí člověka, aby četl až do konce. Aby u toho plakal i smál se.

Susan94
15.08.2020 4 z 5

Mám z knihy rozporuplné pocity. Bylo to moc dobré. Autorka tomu opravdu věnovala svůj čas a bylo to vidět. Moc pěkně graficky zpracované. Příběhy hlavním hrdinů do sebe zapadaly, to mě moc bavilo. Zase se ukázalo, že Češi byly taky ti zlí, ne jen utlačovaní. Jediné co mi "vadilo" bylo, že mě to nenadchlo tak moc jak jsem očekávala, ale za to si můžu sama když se řídím, označením bestseller, nebo velmi vysokým hodnocením. Já hodnotím mezi 3 a 4.