Sirius
Olaf Stapledon
V severním Walesu žije německý ovčák. Jenže to není obyčejný pes. Jeho majitel Thomas Trelone experimentoval s jeho mozkem a tak je Sirius inteligentnější než někteří lidé. Trelone jej vychová ve vlastní rodině společně s nejmladší dcerou Plaxy, s níž si Sirius vybuduje hluboký vztah. Jenže jeho zvídavá mysl potřebuje objevovat a vzdělávat se. Sirius ale není člověk a konflikty a vnitřní nepokoj, které ho mučí, nelze jednoduše vyřešit. Olaf Stapledon byl britský spisovatel a filozof. Ve svých románech se zabýval genetickým inženýrstvím, transhumanismem i terraformací a jejich dopadem na lidstvo. V roce 2014 byl uveden do Dvorany slávy SF&F. Přímo ovlivnil autory jako Arthur C. Clarke, Brian W. Aldiss, Stanisław Lem, Bertrand Russell, C. S. Lewis či Vernor Vinge.... celý text
„Proč jsi vytvořil jen jednoho mého druhu? Tím, že jsem pouze jediný, se cítím velmi osamělý.“
Nenápadná sci-fi novela, kde protagonistou je neobyčejný inteligentní pes. Zní to divně, ale je to skvělé a funguje to výborně. Jak již napovídá anotace příběh Síria je hluboce emotivní. Autor, v Česku téměř neznámý, zde zkoumá množství důležitých témat. Ani zdaleka nejde jen o vztah mezi lidským a zvířecím, to je pouze povrch. A nejde též jen o zkoumání cizí inteligence ve vztahu k lidské. Ani nejde jen o hluboké přátelství a lásku navzdory nepřekonatelným odlišnostem. Najdou se zde mimojiné témata izolovanosti, prokletí výjimečnými schopnostmi, navazování vztahů, témata úcty a nenávisti, sebenenávisti, agresivity, deprese a zároveň naděje, motivace a hledání cesty, témata obvyklého zpátečnictví a strach z neznámého, davové nenávisti, ale též třeba téma mystických transformativních prožitků. Tohle vše a mnoho dalšího. Příběh je v zásadě filozofické a psychologické drama, nosnou linkou je pak motiv nezměnitelné osamělosti ve vlastní vědomé individualitě. Text je krásný, někdy až poetický, děj téměř romantický. Vztah mezi Plaxy a Síriem je komplikovaný, přesně takový, jaký by byl v reálném životě, mezi dvěma individualitami. Závěr pak vyvolá silné emoce, řečeno mírně.
O Stapledonovi se říká, že svým psaním ovlivnil řadu dalších sci-fi autorů, a skutečně zde lze spatřit možnou inspiraci např. pro „Oheň nad Hlubinou“ Vernora Vinge, a kdo ví, možná též pro světoznámý „Algernon“.
Děkuji vydavateli za odvahu vydat jedno z těch zásadních starodávných sci-fi děl. Doufám, že nebude poslední. Kniha je součástí řady „SF Masterworks“. Čtenářům sci-fi doporučuji.
Tahle kniha má opravdu hloubku. I přes to, že "strašně chytrý pes, který umí mluvit" zní fakt divně, tak to dává neskutečný smysl a působí to hrozně reálně. Přesně takhle by se to totiž dělo i ve skutečnosti. Kniha je plná filozofických otázek a emocí. V podstatě mi bylo celou knihu Siria opravdu líto a je to vlastně hrozně smutný příběh. Konec mě úplně rozsekal. Je to fakt hodně k zamyšlení a rozhodně to není jednoduché oddechové čtení. Ve finále jsem však ráda, že jsem si knihu koupila a přečetla a určitě ji mohu doporučit.
P.S. knihu jsem koupila na Kniha Brno, tohle malé nakladatelství knihy umí opravdu prodat a doufám, že se jim bude nadále dařit v rozšiřování podobně zajímavých a u nás neznámých knih.