Sirius

Sirius
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543124/bmid_sirius.jpg 5 6 6

V severním Walesu žije německý ovčák. Jenže to není obyčejný pes. Jeho majitel Thomas Trelone experimentoval s jeho mozkem a tak je Sirius inteligentnější než někteří lidé. Trelone jej vychová ve vlastní rodině společně s nejmladší dcerou Plaxy, s níž si Sirius vybuduje hluboký vztah. Jenže jeho zvídavá mysl potřebuje objevovat a vzdělávat se. Sirius ale není člověk a konflikty a vnitřní nepokoj, které ho mučí, nelze jednoduše vyřešit. Olaf Stapledon byl britský spisovatel a filozof. Ve svých románech se zabýval genetickým inženýrstvím, transhumanismem i terraformací a jejich dopadem na lidstvo. V roce 2014 byl uveden do Dvorany slávy SF&F. Přímo ovlivnil autory jako Arthur C. Clarke, Brian W. Aldiss, Stanisław Lem, Bertrand Russell, C. S. Lewis či Vernor Vinge.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Veles

Sirius, 1944

Mooona
10.12.2024 5 z 5

Tahle kniha má opravdu hloubku. I přes to, že "strašně chytrý pes, který umí mluvit" zní fakt divně, tak to dává neskutečný smysl a působí to hrozně reálně. Přesně takhle by se to totiž dělo i ve skutečnosti. Kniha je plná filozofických otázek a emocí. V podstatě mi bylo celou knihu Siria opravdu líto a je to vlastně hrozně smutný příběh. Konec mě úplně rozsekal. Je to fakt hodně k zamyšlení a rozhodně to není jednoduché oddechové čtení. Ve finále jsem však ráda, že jsem si knihu koupila a přečetla a určitě ji mohu doporučit.
P.S. knihu jsem koupila na Kniha Brno, tohle malé nakladatelství knihy umí opravdu prodat a doufám, že se jim bude nadále dařit v rozšiřování podobně zajímavých a u nás neznámých knih.

thorir
22.11.2024 5 z 5

„Proč jsi vytvořil jen jednoho mého druhu? Tím, že jsem pouze jediný, se cítím velmi osamělý.“

Nenápadná sci-fi novela, kde protagonistou je neobyčejný inteligentní pes. Zní to divně, ale je to skvělé a funguje to výborně. Jak již napovídá anotace příběh Síria je hluboce emotivní. Autor, v Česku téměř neznámý, zde zkoumá množství důležitých témat. Ani zdaleka nejde jen o vztah mezi lidským a zvířecím, to je pouze povrch. A nejde též jen o zkoumání cizí inteligence ve vztahu k lidské. Ani nejde jen o hluboké přátelství a lásku navzdory nepřekonatelným odlišnostem. Najdou se zde mimojiné témata izolovanosti, prokletí výjimečnými schopnostmi, navazování vztahů, témata úcty a nenávisti, sebenenávisti, agresivity, deprese a zároveň naděje, motivace a hledání cesty, témata obvyklého zpátečnictví a strach z neznámého, davové nenávisti, ale též třeba téma mystických transformativních prožitků. Tohle vše a mnoho dalšího. Příběh je v zásadě filozofické a psychologické drama, nosnou linkou je pak motiv nezměnitelné osamělosti ve vlastní vědomé individualitě. Text je krásný, někdy až poetický, děj téměř romantický. Vztah mezi Plaxy a Síriem je komplikovaný, přesně takový, jaký by byl v reálném životě, mezi dvěma individualitami. Závěr pak vyvolá silné emoce, řečeno mírně.

O Stapledonovi se říká, že svým psaním ovlivnil řadu dalších sci-fi autorů, a skutečně zde lze spatřit možnou inspiraci např. pro „Oheň nad Hlubinou“ Vernora Vinge, a kdo ví, možná též pro světoznámý „Algernon“.

Děkuji vydavateli za odvahu vydat jedno z těch zásadních starodávných sci-fi děl. Doufám, že nebude poslední. Kniha je součástí řady „SF Masterworks“. Čtenářům sci-fi doporučuji.

Maacc
03.10.2024 5 z 5

Překvapení tohoto roku. Úžasný, dojemný příběh, po dočtení jsem seděl a neměl slov.

Autorovy knížky

Olaf Stapledon