Podivné město
Ransom Riggs
Mimořádná pouť, která začala v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, pokračuje. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli na cestu do Londýna, podivného hlavního města celého světa. Doufají, že zde naleznou lék pro svou milovanou ředitelku, slečnu Peregrinovou. Jenže ve městě ničeném válkou číhají nečekaná překvapení na každém rohu. A než Jacob dovede podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí, které se týká jeho lásky k Emmě Bloomové. Prázdné město vtáhne čtenáře do imaginárního světa telepatie a časových smyček, cirkusových triků a vlkodlaků – do světa obydleného „podivnými“ dospělými, vrahounskými stvůrami a bizarními druhy zázračných zvířat. Stejně jako v prvním díle v sobě i druhá část Podivných dětí spojuje napínavou fikci s dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi a nabízí tak jedinečný čtenářský zážitek.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , JotaOriginální název:
Hollow City, 2014
Pro mě byl druhý díl zajímavější než ten první. Asi od poloviny knížky to začíná být pěkně napínavý a to až do samotného konce, kdy to už prostě dočíst musíte. Těším se na další díl.
Druhý díl..co k němu říct..pár krát se mi stalo, že jsem knihu musel odložit a dostat na ni chuť. Ovšem posledních 100 stran jsem si dal k obědu. Za mě je to spíš pro odpočinek a né pro napětí. Vyzrále dialogy, které jsou kolikrát nad chápání toho, že je vedou "puboši", mě hodně bavili.
Proti prvnímu dílu mnohem větší spád děje, nečekané zvraty, byla jsem příjemně překvapená! Po dočtení jsem velmi rychle sháněla pokračování.
Tento díl mě bavil více než předchozí. Více akce, napínavější příběh. Spoiler....Závěr byl skvělý a překvapil a apokalyptické slepice mě opravdu dostaly. Ovšem pro mě byla knížka zbytečně zdlouhavá, z tohoto důvodu čtyři hvězdičky.
Tak tento diel bol nabitý akciou od začiatku až do konca. Zaujímavý štýl písania, spisovateľ vás celý čas drží v napätí a skúša vašu fantáziu:-) Stále sa niečo dialo, nevedela som prestať čítať. Určite odporúčam.
První díl knihy byl pro mne mile překvapujícím literárním objevem, proto jsem se rozhodla přečíst i zbytek trilogie. Popravdě byl tento prostřední díl spíš dílem "spojovacím", i když jeho závěr byl opravdu nečekaný. Nedá se mu ale celkem nic konkrétního vytknout, děj postupoval tak akorát rychle, čtenář se jím rychle a snadno prokousává. Trochu mi koncepce této trilogie připomíná sérii Harryho Pottera - první dva potterovské díly je čtenář (většinou spíše hodně mladý) fascinován, je uváděn do světa fantazie, který je ale zároveň růžový, visí nad ním jen "nepatrná", velmi vzdálená a abstraktní hrozba; ta se pozvolna a nenápadně v prostředku série zvětšuje, tak jako tady. Najednou přichází v pátém díle naprostý zlom, a ten přichází zde na konci knihy. Na závěr se vše schyluje k veliké bitvě, kterou už čtenář prožívá ne jako dítě, ale jako dospělý, a teprve doceňuje genialitu celého díla - nejen fantazijní stránku, které si všímal jako malý, ale hlavně stránky lidské, ponaučení, které má série přinášet. Tady to vidím a oceňuji také. Velmi dobrá trilogie, doporučuji!
Jestliže jsem první díl přirovnal k Patnáctiletému kapitánovi od Julese Vernea zkříženému s X-meny, druhý díl Podivné město už je čistá Alenka v říši divů. Nic nemá logiku, možné je naprosto vše, například netvoři svými chapadly vrtají díry do skály, jakoby to bylo máslo. Je libo mluvícího psa nebo dvounohou žirafu? Tady jsou! S patřičnou fotografií jistěže. Co je tohle za bizarní alternativní realitu? Nápad s černobílými fotografiemi prošel vylepšením, statické portréty jednotlivých postav byly nahrazeny rovnou celými situacemi, které jsou v knize popisovány. Myšlenka bezesporu zajímavá, kdyby ovšem tolik netrpěl příběh. Je na něm hodně znát, že byl roubován na fotografie jen z důvodu, aby se pak mohly objevit v knize. Bylo mi v podstatě jedno, jak celá výprava do Londýná roku 1940 dopadne, autor si mohl vyfantazírovat, co chtěl. Na třetí závěrečný díl už opravdu nemám sílu.
Po prvním díle jsem asi čekala něco víc. Nebaví mně tento styl děje, kdy furt někdo někam chodí a něco hledá. Příjde mi, že se to tam opakuje neustále dokola. Žádný hlubší děj nebo smysl tam nebyl. Proto jen tři hvězdy.
Příběh podivných dětí dostal spád, po prvním dílu, který mě nijak extra nezaujal, se mi druhý díl líbil mnohem víc. Asi proto, že je temnější, napínavější. A popis podivného města je úžasný, Kouřovou ulici si radši ani nechci detailně představovat...
opäť napínavé od začiatku do konca, Ransom Riggs Vás donúti ponoriť sa do príbehu a skúša Vašu fantáziu... fotografie perfektne dopĺňajú dej... jednoducho úžasné čítanie...
Oproti prvnímu dílu jsem byl tímto nadšen. Vyprávění nemělo snad jediné hluché místo, neustále jsem byl v napětí, jak se bude situace vyvíjet. Dokonce jsem odložil ostatní rozečtené knihy a věnoval se pouze Podivnému městu. Nyní šup na třetí pokračování. Jsem zvědav.
Mno co na tohle říct nebavilo mě to tak jako první díl tady mě to chvíly chytlo pak jsem se zas nudila ale konec zajímavý takže do třetího dílu musím :-D
První díl se mi líbil víc. Tento díl se mi četl hůře, ale jinak moc povedené pokračovaní. Už se těším na 3 díl. :)
Svět podivných dětí už nemohl šokovat přítomností jiných, ale zase zlepšila příběhová část, která se již nemusela párat s představováním univerza a mohla se rozjet naplno.
Podivné město jsem přečetla jedním dechem a dá se říct, že se mi tento díl líbil snad víc než ten první. Úžasná kniha s perfektním příběhem, co jiného k tomu dodat. Těším se na další díl. :)
přátelství tajemno cestování časem americká literatura příšery, monstra sirotci sirotčinceAutorovy další knížky
2012 | Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti |
2014 | Podivné město |
2016 | Knihovna duší |
2017 | Povídky podivných |
2019 | Mapa dní |
Je fajn jak plynule kniha navazuje na předchozí díl. Ale oproti prvnímu dílu je zde drobné zklamání. přijde mi jako by autor příběh zbytečně natahoval.