Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Ransom Riggs
Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v nezapomenutelném románu, v němž se mísí fikce a fotografie ve vzrušující čtenářskou zkušenost. Náš příběh začíná děsivou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak - i když to zní jako něco nemožného - jsou možná stále naživu. Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech, zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2012 , JotaOriginální název:
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, 2012
Dobové fotografie se mi vždycky svým způsobem líbily, jejich zvláštnost a záhadnost... proto když jsem viděla knihu a fotografie uvnitř, musela jsem si knihu přečíst. Ale už to byla nějaká doba, co jsem ji četla poprvé, tak byl čas si to teď zopakovat a dočíst zbylé díly. Kniha mě, stejně jako poprvé, bavila, byla velmi čtivá (za jeden den) a líbí se mi tento způsob cestování časem. Kromě drobností ve formě “dětštějších” vět nemám asi nic, co bych knize vytkla. Jde se na další díl!
Krasny pribeh, ze zacatku trochu utahany ale pak naprosto super... Ted uz jen kuknout na film at muzu porovnat a hura na dalsi dil knihy ????
Nemohu objektivně hodnotit, jelikož toto je můj první případ, kdy jsem viděla nejdřív film a poté četla knížku. A film od Tima Burtona nemůže být snad nikdy špatný, nasadil laťku velmi vysoko, že by na ní knižní předloha téměř nedosáhla. Nicméně příběh se mi četl velmi lehce, fotografie v knížce naprosto luxusní záležitost a rozhodně se tedy těším na další dva díly, které budou o to větší překvapení, když netuším, co mě v nich čeká..
No s touhle knížkou jsem ze začátku měla trošku problém. Úvod knihy je vcelku pomalejší a nudný. Když jsem se ale dostala k části, kdy Jacob nachází sirotčinec a potkává děti, bylo to super. Děti jsem si hned zamilovala, to jak je každé jedinečné, jak jen tohle mohlo někdo vymyslet? Kniha je doplněna ještě fotkami, které jsou některé fakt mega děsivé. Děj je místy vtipný a většinou i čtivý, nicméně nějaké zádrhely jsem měla. Jacob mě občas fakt vytáčel. A docela mi vadila členitost textu, ale to je už můj osobní problém.
Sice byla kniha hodně zajímavá, ale až tak posledních 100 stránek. Začátek trval hrozně dlouho a potom se vlastně dál nedělo skoro nic. U konce se ale kniha rozjela a byla opravdu napínavá. Určitě si přečtu další díly.
Kniha zajímavá, závěr zklamání (nikoli pro ty, co rádi fantasy). Jedna z mála knih, u níž lze konstatovat, že filmové zpracování (T. Burton) je lepší než kniha samotná.
Zajímavá kniha, jedná se spíše o fantasy a někdy mi zůstávala hlava stát "co se dělo mezitím", ale jako nápad fajn. Je to spíš pro odreagování. Ráda jsem si ji přečetla, ale vracet se k ní nebudu.
Knihu jsem cetla za 1. proto, ze me uz jako mladsi zaujala jeji obalka a za 2. proto, ze se mi hodila do vyzvy. Ale! Tato kniha ma jedno obrobske ALE. Strasne spatne se mi cetla.
Nemam rada utahane zacatky knih, skoro zadna prima rec a moc kecani o tom, jaky je kolem prostredi (presne proto nesnasim i miluji Bidniky).
Bohuzel tento utahany zacatek byl tak do 200 stranky, kdy pro me bylo naproste utrpeni jen tu knihu otevrit.
Zajimalo me jak to skonci a jsem rada, ze jsem vydrzela, protoze po pretrpeni "zacatku" byl konec fakt bomba.
Jen stale nevim, jestli se dokazu vrhnout na dalsi dil.
Zajímavý fantasy svět a velmi zajímaný nápad s paralelním světem a cestováním v čase. Hlavní hrdina je napřed nemastný, neslaný, ale když se potká s podivnými dětmi, začne se měnit. Podle stylu psaní je knížka určená dětem, ale nevidím důvod, proč by nemohla zaujmout i dospělé. Líbily se mi i další díly, i když ty už byly někdy až přehnaně akční, ale i tak se mi líbí celá série.
Na Sirotčinec slečny Peregrinové jsem se nějakou dobu chystala, ale nakonec jsem četla díky Výzvě. Pro mě krásný, napínavý a zamilovaný fantasy příběh, fotografie za kterých jde mráz po zádech parádně doplňují atmosféru. Kniha by se mi ale asi o něco lépe četla v teenagerovském věku. I tak se teším na další díly a Burtonovo filmové zpracování!
Fantasy pro děti, které asi spíš nadchne jenom děti. Nápad zajímavý, jen ten autorův styl psaní je někdy takový prapodivný. Doplnit knihu fotografiemi je vždy zpestřující, ale tyhle jsou děsivější než bych si přála.
(SPOILER)
Nádherný příběh se sympatickou hlavní postavou. Jacob který se na začátku zdál jako ustrašený trouba, se na konci knihy stal odvážným člověkem odhodlaný bránit své blízké.
Moje srdcovka kterou budu navždy bránit před Suzanne07 (pořád nechápu, proč se ti to nelíbilo). Doporučuju.
Po knize jsem sáhla kvůli Výzvě, asi bych ji jinak nečetla.
Začátek se mi líbil, pěkně vtáhl do děje. Ale postupem mě kniha bavila míň a míň. Za konec jsem byla vyloženě vděčná a nevím jestli tuto sérii někdy dočtu.
Pro srovnání jsem si pustila film, ve kterém mě konec nadchl víc, jak v knize.
Kniha je to pěkná, pro young adult jako dělané, ale neurazí ani dospělého čtenáře. Doufám, že následující díly mě nezklamou a udrží si stejnou kvalitu.
Po dočtení jsem si proklikala filmem, jelikož mě zajímalo, jak si s knihou vyhráli filmaři - otřesný děs, který nemá s knihou nic společného.
Je to prostě neobyčejný příběh neobyčejných dětí = stvořeno přímo pro mě. Super kniha četla se skvěle jako peříčko. Vraždy, monstra, nestvůra schopnosti lítání, být neviditelný, ovládat přírodu, plivat oheň a tak dále a tak dále se můžeme bavit o neznámu a nadpřirozenu. Přečetl jsem jí jedním dechem.
Vůbec jsem netušila, co od knihy čekat. Každopádně jsem byla překvapená. Knihu a hrdiny jsem si zamilovala. Některé fotografie naháněly hrůzu, ale skvěle ladily s příběhem. Hned po přečtení knihy jsem musela shlédnout i film, který mě zklamal. Jsem ráda, že jsem sáhla první po knize, film by mě určitě odradil.
Knihu jsem četla na základě mnoha kladných recenzí. Přesto jsem si nebyla jista, že to bude přímo "můj šálek kávy" a jsem nadšena. Velice čtivě psaná, než jsem stihla přemýšlet co si o ní myslím, byla jsem za půlkou.. Ihned jsem pokračovala dalším dílem a opět skvělé. Krásná pohádka pro dospělé, za mě oddechové čtivé čtení jako jedinečný Harry Potter. Doporučuji.
úvodní díl se mi zdá slabší.Seznámí čtenáře s hlavními hrdiny a místy.Napsaný je tak,že lze vyčíst o jaký příběh se jedná a jak se bude dál vyvíjet.....
přátelství prvotina tajemno zfilmováno cestování časem obrazové publikace fotografie příšery, monstra sirotciAutorovy další knížky
2012 | Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti |
2014 | Podivné město |
2016 | Knihovna duší |
2017 | Povídky podivných |
2019 | Mapa dní |
musím říct, že mě ta knížka fakt bavila. Příběh byl dobře vymyšlený, podivne děti jako by byly opravdu skutečné.Film jsem zatím tedy ještě neviděla, ale pomalu se na něj chystám a uz se těším na další knižní příběh tohoto autora.! :)