Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Ransom Riggs
Kniha vychází u příležitosti uvedení filmu do kin s filmovou obálkou. Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , JotaOriginální název:
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, 2012
Moc hezké čtení, autor skvěle pracuje s fotografiemi, i když bych řekla, že jsem z tohoto typu příběhu už odrostla, neubránila jsem se a musela přečíst i druhý a třetí díl, které mi přišli trochu slabší. Kdybych měla ohodnotit všechny tři knihy dala bych tři hvězdičky autorovi za styl psaní a dvě za příběh.
Poutavá kniha bez zbytečností. Tohle je ono! Suprově napsané. I když tam byly dlouhé kapitoly, mě kniha ubýhala rychle. Spokojená a těším se na další díl.
Rozhodně čtenářský zážitek, který byste si neměli nechat ujít. Už jen pro ty zajímavé fotografie a krásný vzhled knihy (i když se říká "nesuď podle obalu", já vím:) ) Každopádně jen musím podotknout, že mi trvalo se do knihy začíst. Začátek mi přišel až příliš zdlouhavý a chtělo se mi pořád něco přeskakovat, ale jakmile se dostanete k jádru věci, knížka vás nepustí.
Nejdřív jsem viděla film, šla jsem na něho do kina hlavně proto, že byl od Tima Burtona. Film mě zaujal natolik, že jsem se rozhodla přečíst si knihu. Ta se sice liší od filmu, ale taky se mi líbila. Začátek je sice zdlouhavý, než se konečně setká s dětmi ze Sirotčince, ale pak to už začíná docela jet. Uchvátily mě staré černobílé fotografie, které skvěle doplňují příběh.
Nedoporučuji ji čít po nocích, pokud jste strašpytel. Ale jinak ji velmi doporučuji. Děj se nijak netáhl, měl hlavu i patu. Těším se na další díly. :)
Líbivé čtení. Kouzelný svět. Viděla jsem nejdříve film a po přečtení knihy jsem byla mile překvapená jak moc se jí drží.
Asi jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla. Kniha není moc tlustá, takže jsem ji měla přečtenou asi za 4 dny. Podle mě je to velmi emotivní a napínavý příběh. Fakt pecka
Kniha se mi opravdu líbila. Bylo to pro mě místy i velmi napínavé, ale ne úplně kdoví jak strašidelné, v což jsem doufala. Líbil se mi propracovaný a poutavý příběh, zajímavý vývoj hlavní postavy, historické pozadí i představa zla. Musím říct, že jsem kvůli té knize párkrát zapomněla vystoupit...:D
Kniha mě nadchla. Do poslední chvíle jsem nevěděla, co od knihy čekat, byla napínavá, dobře se četla a každou chvíli jsem čekala, kdy na mě něco "bafne". Z počátku jsem nevěděla jak moc příběhům dědečka věřit, ale nakonec mě opravdu tato kniha uchvátila a doporučuju jí dál :)
Nechala jsem se nalákat reklamou a filmem a opět byla zklamaná. U mě zapadne do škatulky "mnoho povyku pro nic". Anotace slibuje současný horor, ale nějak jsem se ke strachu při čtení nedostala. Popis pár oblud mi opravdu noční můry nezpůsobí. Sliby, které kniha nesplnila, stranou, příběh je celkem příjemný, popis světa, do kterého se hlavní hrdina dostává, zajímavý. Přesto celek jako takový není lepší než průměr.
Překvapivý příběh, který jsem si pod obálkou nepředstavovala. Je to dostatečně fantastické, napínavé a milé, aby to čtenář stěží odložil z ruky.
Na tuto knihu jsem se chystala hodně dlouho a jsem ráda, že jsem se k ní letos konečně dostala. Jako začátek série je to skvělý počin. Autor má velmi bujnou fantazii a umí využít svého spisovatelského talentu, aby tu svoji fantazii skvěle, čtivě a velmi přesvědčivě zachytil. Moc jsem si to užila. Snad se brzy dostanu k dalšímu pokračování.
Knížka je taková pohádka pro větší děti. Byla docela zajímavá, ale další díly si už asi nepřečtu. Začátek sliboval tajuplný příběh, líbily se mi historické souvislosti, ale závěr a popis světa, kde žijí "netvoři, stvůry a podivné děti" (tak se opravdu oficiálně jmenují), mi přišel takový nijaký, nedomyšlený.
Příběh mě zaujal, fotografie byli zajímavé. Občas se jen děj táhl pomaleji, ale určitě doporučuji.
přátelství prvotina tajemno zfilmováno cestování časem obrazové publikace fotografie příšery, monstra sirotciAutorovy další knížky
2012 | Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti |
2014 | Podivné město |
2016 | Knihovna duší |
2017 | Povídky podivných |
2019 | Mapa dní |
Za mě se to tedy nedalo číst...takže nedočteno.
Film jsem shlédla a viděla jsem (ačkoliv vím, že většinou knížky jsou lepší ,než pak scénáře), že jsem o nic nepřišla.
Jediné plus byly ty strašidelné fotky uvnitř knihy :)