Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Ransom Riggs
Kniha vychází u příležitosti uvedení filmu do kin s filmovou obálkou. Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , JotaOriginální název:
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, 2012
Jsem ráda, že jsem knihu přečetla a udělala si vlastní názor. Ten je někde uprostřed, kniha mě ani nenadchla, ani nezklamala. Pokud někdo nemá co číst, ať se do ní vrhne, ale já se svým superdlouhým seznamem pokračování tohoto dílu posouvám až někam do druhé poloviny.
Když to tak člověk čte, ani si nevšimne, že příběh je vlastně klišé. (Ne)obyčejný hrdina, opuštěný ostrov, svět na druhé bráně, skoky mezi časy. Vše je ale zabaleno do tak skvělého kabátku, že si ani nevšimnete, že příběh není žádná velká nová věc.
Velký podíl na tom má autorův opravdu skvělý styl, s krásně vykreslenými popisy. Ne že by byl nějak tajemný, je to spíš taková pohádka, jen s trochu divnými postavami.
Příběh je prošpikovaný fotkami, které jsou více než podivné. Já osobně bych si bez nich vystačila, ale proč ne?
Dle mě by to nebyl takový bestseller, kdyby to nebylo opravdu výjimečně napsáno. Trochu bez akce, postavy se trochu pletou, ale čte se to jak po másle. Tak doufám, že se mi v dalších dílech podivný svět víc otevře a přibude nějaká ta akce. Zatím zajímavé.
Miluju fantasy knihy. Na této mě ihned oslovila obálka. A fotky samozřejmě. Příběh mě mile překvapil. Nikdy bych neřekla, že mě může tak bavit. Vážně super knížka.
Tuhle knihu jsem objevila u dcery.Zkusila jsem to.Takové knihy jsem nikdy nečetla,tak jsem ji chtěla do výzvy.No a už jsem přečetla i ty další dvě.Někdo tady píše,že je spíš pro mladší.Tak to mě lichotí,od teď jsem nějak omládla.Nejlepší byl první a druhý díl,ale i ten třetí šel.
Čtenářská výzva 2018 - 17. Kniha žánru, který běžně nečtete
Fajn počtení, krásně vymyšlené. Ale jak jsem předpokládala, spíše pro mladší čtenáře. Každopádně se časem ráda pustím do dalšího dílu. Přece jen jsem zvědavá, jak to bude dál :)
Svět ve kterém se pohybujeme skrze příběh mě velice zaujal. Celkový děj je zajímavý a dokáže vtáhnout.
Velice zajímavý příběh. Chvíli si zvykáte na styl psaní, pokud na něj nejste moc zvyklí. Sice jsem prvně viděla film, než jsem dočetla knihu, ale nijak moc mi to nevadilo, i když příběhy se od sebe trochu liší. Kniha se mi jinak četla velmi dobře a tahala jsem ji kdekoli kam se dalo než jsem ji dočetla :-), i když je kniha spíše pro mládež, určitě zaujme i starší čtenáře. Pozvolna se příběh rýsuje a stoupá napětí, poznáváte "staré" dědečkové přátele a zjišťujete, že jeho historky a příběhy nebyly je výplodem jeho fantazie. Dokonce zjistíte, že i vy jste něčím jiným, než jste si mysleli ;-) :-) Už se těším na druhý díl :-)
Zajímavý příběh o tom, že odlišnost spojuje. Nechybí napětí, odvaha a starost o své blízké. Autentické fotografie knihu skvěle doplňují a pomáhají dokreslit příběh. Těším se na další pokračování.
Tady je jasný důkaz že by se nemělo koukat na film dřív než se přečte knížka. Knížka mi přišla úplně jiná a samozřejě o dost lepší, ale spíš mě zarazilo že se děj točil trochu jiným směrem. Za mě super !
Tato a další dvě knihy mi již dlouhou dobu ležely v knihovně. Kvůli škole jsem na ně zatím neměla čas a zrovna na tuto sérii jsem chtěla opravdu klid. Nevím proč, ale nedokázala jsem si představit, že teď mám pět minut času, jindy přibližně půl hodiny, onde patnáct minut. Konečně nadešla ta chvíle, kdy jsem se do nich pustila. Jsem hrozně moc spokojená. Krásná obálka, krásně zvolená slova, krásná celková úprava knihy. Plus přenádherně voní :D. Nemůžu se dočkat, až dočtu celou sérii, protože tohle za to stojí.
Nejsem právě velký čtenář, ale díky Florence Welch a její písni k filmu a také díky názvu knihy bylo mojí povinností příběh si přečíst.
Musím uznat, že jsem očekával o něco „podivnější“ děj, především na začátku. Myslím, že by bylo zajímavější, kdyby atmosféru občas nekazily moderní technické vymoženosti, které (zaplať pánbůh) nakonec se smyčkou z knihy zmizely nebo části plné klišé, kdy se hlavní hrdina vypořádává s pocity spojenými s první láskou či např. jeho „problém“ s koupáním v boxerkách. To mi ale perfektně vynahradily autentické fotografie, ze kterých mrazilo.
Postavy byly velmi sympatické. Zamiloval jsem se do celého sirotčince, do toho, jak při sobě všechny děti po celou dobu stály a pomáhaly a také do jejich vztahu ke slečně Peregrinové. Nádherný příklad mezilidských vztahů a toho, jak odlišnost může lidi navzájem spojovat.
Jsem zvědavý na další díly, doufám, že se autor ještě více odtrhne od skutečného života.
Tak tohle spíš ne. Kniha je opravdu podivná. První půlka mně docela chytla a vůbec mi nevadilo, že je určená pro děti a mládež, ale zbytek už nic nového nepřinesl a musím říct, že film se mi líbil více....a to je snad poprvé.
P.s. : Stačí mně úplně podivné věci ve svém životě :-)
Po shlédnutí filmu bylo velmi zvláštní číst knihu. Základ je stejný (pomineme-li prohození dvou postav), ale děj naprosto odlišný. Nicméně, líbilo se mi obojí - kniha i film. Kniha se mi ale nečetla moc dobře a do dalších dvou dílů, jež mi leží v knihovně, se mi zatím moc nechce.
Upřímně řečeno jsem nevěděla, že se chystám poslouchat fantasy pro děti a mládež. :-) Z tohoto pohledu to bylo fajn, příběh je rozhodně plný fantazie a dovedu si představit, že ve 12 bych z toho byla urvaná. Akorát dnes už nejsem cílovka. Audio bylo zpracované příjemně.
Sice to mělo na mě až moc zdlouhavý začátek, ale poté se kniha změnila v něco naprosto výjimečného. Děj mě vtáhla nemohla jsem knihu odložit.
přátelství prvotina tajemno zfilmováno cestování časem obrazové publikace fotografie příšery, monstra sirotciAutorovy další knížky
2012 | Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti |
2014 | Podivné město |
2016 | Knihovna duší |
2017 | Povídky podivných |
2019 | Mapa dní |
Ze začátku mě kniha moc nebavila, přemlouvala jsem se ke čtení pouze proto, že nemám ráda nedočtený příběh. Ale pak jsem se jednou začetla a nemohla přestat. Do knihy jsem se zamilovala a musela si přečíst zbylé díly.