Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Ransom Riggs
Kniha vychází u příležitosti uvedení filmu do kin s filmovou obálkou. Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , JotaOriginální název:
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, 2012
Kniha mě opravdu nadchla. Podle názvu jsem o ní měla dost jiné představy. Byla napínavá, námět se mi moc líbil a použití fotografií do děje mi připadalo jako opravdu dobrý a nezvyklý nápad.
Jedna z knih, kterou četla dcera i já. Četla jsem skoro jedním dechem - už se těším na pokračování. Potenciál to má... i rezervy...
Zajímavá myšlenka, nápad... ovšem místy mi to přišlo dost nedotažený, jakoby si autor ukousl větší sousto než byl schopný zpracovat. Postrádala jsem jakékoliv napětí, vtáhnutí do děje. Nevím jestli to bylo knihou samotnou nebo špatným překladem.
Knihu mi doporučila dcera. Na čtení jsem se moc těšila, ale asi nejsem ta správná cílová skupina. Za mě nic moc.
Výborná kniha. Jakmile se začtete, tak Vás nepustí. Velmi mě potěšilo, že to má tři díly. Všechny byly super. Zajímavé, čtivé, napínavém, opravdu doporučuji.
Kniha byla: ohromující, napínavá, trošku strašidelná... No co se dá víc říct? Prostě boží!
Zacatek trochu zdlouhavy,ale nakonec jsem knihu zhltla jednim dechem a takovou zapletku jsem vazne necekala....
Začíná velice pozvolna, ale jakmile se blíže seznámíme se světem podivných, děj dostává rychlý spád. Pro mě sice nejslabší ze série, ale i tak skvělá knížka!
Podle přebalu jsem si myslela, že to bude nějaký strašidelný příběh a moc se mi do čtení nechtělo, ale byla jsem mile překvapena. První díl byl velmi pěkný a moc mě bavil, nicméně další už číst nebudu.
Dneska jsem shlédla film a za mě teda knižní podoba jako vždy převálcovala tu filmovou.
Docela překvapila. Kniha je hezky zpracovaná, děj postupuje rychle kupředu a kniha je obohacena množstvím fotek vztahujících se k příběhu. Jen jediná věc mi při čtení chyběla a to že jsem se vůbec, ale vůbec nebál a ani nepřiblížil k nějakému takovému pocitu což je škoda protože tohle bylo poprvé co jsem se odtrhl od žánru, který pořád čtu a čekal jsem jiný pocit. Přesto můžu doporučit zabaví, zaujme a nadchne.
Dobře se četla a rychle, když je to poslední kniha co se odehrává na ostrově :) Byla jsem napnutá až do konce.
První díl této série se mi hrozně líbil. Kouzelné bylo první proniknutí do světa podivných. Závěr by se dal považovat za otevřený, ale já se rozhodla, že mi to tak stačí. Že pro mě se to svým způsobem vyřešilo. Zkoušela jsem číst další díl, ale bohužel jsem v půlce zaklapla a dál nečetla. První díl je ale krásný.
pro 30 letou čtenářku, která se nechala unést obalem a doporučením mladší čtenářky tato kniha rozhodně není. Opět čtení pro mladistvé, i když obálka ve vzbuzovala pocit, že se bude jednat o duchařinu či nějaké tajemno, knihu jsem nemohla za Boha dočíst, i když je děj lehce čtivý, zjistila jsem, že toto opravdu není pro mě. Námět je skvělý, fantazie sama, ale nevím pro jakého čtenáře kniha určena je. Duchařina pro mladistvé a dospělé co rádi pohádky, fantazii a nadpřirozeno.
...pěkný příběh plný fantazie, ale čekala jsem asi trochu víc a i když většinou kniha je lepší než film, v tomto případě se mi více líbil film...
Do téhle knihy jsem se pustila především díky čtenářské výzvě. Sháněla jsem knížku, jejíž děj se odehrává na ostrově a mezi čtenými se v žebříčku objevila i tato. Už jsem o ní slyšela dřív, vídala jsem ji v různých příspěvcích na Instagramu, Youtube atd. I přesto jsem ale neměla nejmenší tušení, do čeho jdu, když jsem začala číst - nic jsem si o ní předem nezjišťovala. Téma mi přišlo hodně zajímavé a první polovinu knihy jsem se nestačila divit a opravdu mě to bavilo. Těšila jsem se, jak bude celý příběh pokračovat, líbilo se mi rozkrývání světa podivných dětí. Posledních sto stran mi ale přišlo, jako by to skoro psal jiný autor. Přečetla jsem je na jeden zátah, ale spíš proto, abych už znala konec a mohla číst něco dalšího, co mám na seznamu. Jak už tady psali lidé předtím, bylo to najednou příliš "teenagerovské" a nesedělo mi to k tomu začátku. Fotografie byly zajímavým doplňkem. Celkově mě to nenadchlo, ale ani neurazilo, proto dávám tři hvězdy. Na druhý díl se nechystám.
I když se už zdaleka nepovažuji za "mladého dospělého", na přečtení této knihy jsem se opravdu těšila. Očekávala jsem poměrně poutavý příběh, u kterého si hezky odpočinu - a to jsem taky dostala. Román se četl velmi snadno a děj mě velmi upoutal, i když motivy samotné byly použity už v mnoha předešlých případech (nějak mi to celé evokovalo trochu okořeněnou kombinaci Harryho Pottera a X-menů, ale vzhledem k tomu, že mám obojí zmíněné opravdu ráda, nevadilo mi to). Moc oceňuji propojení příběhu a historických fotografií, které jej z velké části tvořily, ovšem musím uznat, že v některých případech působilo včlenění fotografií do příběhu poměrně účelově, až křečovitě. Ráda si ale přečtu pokračování.
Velmi originální a vkusné dílo.Pěkně se čte a i po přečtení utkví v pamněti na hodně dlouho.Ktomu ty stare fotky nabudí pocit jako by to bylo skutečné.
přátelství prvotina tajemno zfilmováno cestování časem obrazové publikace fotografie příšery, monstra sirotciAutorovy další knížky
2012 | Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti |
2014 | Podivné město |
2016 | Knihovna duší |
2017 | Povídky podivných |
2019 | Mapa dní |
Kniha je úžasná, ale film je dle mého názoru hrozný. Bohužel jsem film viděla dřív než knihu. Tim Burton se nejspíš pokusil všecny tři knihy nacpat do jednoho filmu a z ůžasnéě tajemné předlohy vznikla jakási slátanina. Film se může líbit akorát tomu, kdo knihy nikdy nečetl. (Také mi připdá hrozná kniha Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti s filmovou obálkou, protože film a kniha nemají vůbec nic společného.)