Sisi, mladá císařovna: Mýtus a pravda
Martina Winkelhofer

Císařovna Alžběta je jednou z nejslavnějších žen historie a nadchne každou novou generaci: Sisi – pohádková princezna s tragickým osudem, emancipovaná panovnice, moderní ideál krásy, nesmrtelný mýtus. Co o ní ale víme doopravdy? Jaké společenské normy a ideály ovlivňovaly její cítění, myšlení a jednání? Co vypovídají o Alžbětině životě vztahy k lidem z jejího okolí? Jako každou historickou osobnost také Sisi ovlivňovalo a formovalo prostředí a i k její každodenní zkušenosti patřilo, že o ní rozhodovali druzí. Její osobní akční rádius byl omezen rolí manželky, matky a císařovny. Přesto se jí podařilo stát se jednou z prvních ikon ženského sebeurčení.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2022 , Universum (CZ)Originální název:
Sisis Weg: Vom Mädchen zur Frau – Kaiserin Elisabeths erste Jahre am Wiener Hof, 2021

Pražský Žofín je pojmenovaný na počest matky Franze Josefa - královny Sofie.
Proto i ten český překlad Žofie.

Velmi erudovaná biografie vyvracející mnohé mýty, které o císařovně Alžbětě kolují. Ocenit musím krásný obrazový materiál, navíc přímo se vztahující ke konkrétním pasážím v knize.
Po faktografické stránce nemám námitek, kniha by si však zasloužila pečlivější překlad a korekturu. Předešlo by se tak poměrně častým překlepům, zaměňování jmen (Sofie/Žofie), těžkopádnosti některých souvětí a hlavně, pro mě těžko vysvětlitelnému a rušivému, nekonzistentnímu (ne)překládání jména královny Viktorie.

Na tuhle knihu jsem čekala docela se zájmem, protože jsem tušila, že nepůjde o žádný bulvár. Autorka je zkušená historička, takže se snaží vycházet z původních pramenů a odhaluje tak a uvádí na pravou míru ledacos z Alžbětina mládí. Jen mi trochu vadí, že ke konci knihy se vzdává své snahy o objektivitu a nepokrytě Alžbětu staví do lepšího světla, než by si zasloužila, ve světle toho, kolik blízkých lidí kolem sebe udělala svým přístupem nešťastných.

Nečekejte klasický životopis Sisi, nečekejte, že se zde budou propírat "profláklé" témata typu její diety, strach z váhy a ze stáří. . Autorka to pojala jako popis vývoje osobnosti Sisi od dětství až po "dospění, dozrání". Co všechno jí ovlivňovalo a proti čemu se naopak postavila. Bylo zde vycházeno z autentických pramenů, dopisů. Je vidět, že paní Martina Winkelhofer je dotorkou filozofie a měla jsem opravdu pocit, že jsem chvílema na přednášce, možná až moc odborné, tak nějak bez emocí?. . . .:-), ale neubráním se dojmu, že stejně se nepouštěla pod povrch.. . .? . . Bezesporu nelze úpřít maravenčí práci a posbírat a posklaádat všechny pameny a vlít je do srozumitelného celku. Knihu doporučuji, je to u mě prostě "nezařvalo". . .:-(

Báječné. Popisuje Sisi od dětství až do slavného ultimáta manželovi. Srovnává s ostatními princeznami své doby. Je vidět autorčina zkušenost s popisem vídeňského dvora a se životem šlechtičen. Líbí se mi upozorňování na život personálu.
Na základě archivních dokumentů a úředních listin sestavený portrét Sisi.
Jsem ráda, že u nás publikace vyšla velmi rychle po vydání originálu. Doufám, že se tak stejně stane i u pokračování.

Velmi dobré. Ač se autorka nevyhýbá nezdravému zobecňování, ve vyvracení mýtů jde místy až trochu do opačného extrému a občas opomíjí kriticky zhodnotit některé zdrojové dokumenty (třeba jen pár odstavců poté, co totéž odhaluje u jiného autora), přesto se jedná o knihu, která nám dosud chyběla. Jen více takových! Překlad chvílemi vykazuje známky nepozornosti překladatele. Škoda, že chybí rejstřík.
2011 | ![]() |
2012 | ![]() |
2016 | ![]() |
2022 | ![]() |
Do knihy bylo trochu obtížnější se začíst, autorka má takový pro čtenáře náročnější styl. Ale jakmile jsem to zpracovala a zvykla si na to, tak už jsem se od knihy nemohla odtrhnout.
Jde vidět, že autorka je opravdu odbornicí a povedlo se jí do knihy začlenit kontext tehdejší doby, tak, aby čtenář věděl, jak to tehdy chodilo.
Za mě velmi povedené. Hvězdu ubírám za ty překlepy, kterých je velké množství a působí rušivě.