Sisi: sen o lásce

Sisi: sen o lásce
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11798/bmid_sisi-sen-o-lasce-NvN-11798.jpg 4 40 40

Mýtus zvaný Sisi je i sto let po smrti krásné císařovny nadále až nebývale živý. Pro někoho zůstala nešťastnou, nepochopenou ženou, jiní v ní spatřují výstřední osobu, která veškerý svůj talent zbytečně promarnila. Přes spoustu dopisů, deníků a básní, jež Sisi zanechala, zůstává pravda o ní pomyslně zahalená stejným černým závojem, jímž si hrdinka na konci života vytrvale zakrývala slavný obličej. Jaká vlastně byla ona štíhlá kráska se skvostnou korunou dlouhých vlasů, která si ve své době nechávala říkat Sisi? Pátrá po tom spisovatelka G. M. Cristenová a oprávněně připomíná, že v konečném důsledku je naprosto lhostejné, máme-li před očima přelud z filmového plátna v podání nezapomenutelné Romy Schneiderová, anebo Sisi ztvárněnou v historických dílech. Obě podoby se spojují do jediné představy tajuplné, nádherné, nesmírně inteligentní, ale nebezpečně citlivé ženy, které by bylo zřejmě mnohem lépe, kdyby mohla žít v tolerantnější a otevřenější moderní společnosti. Autorka se rozhodla vklouznout do kůže Alžběty Bavorské, přemýšlet jako ona a chápat její počínání. Na počátku se tedy stala tou holčičkou, která běhá bosa k jezeru u milovaného Possenhofenu, pak dívkou zahleděnou do mladého důstojníka, posléze císařovou nevěstou, vrcholně šťastnou i osudem krutě pronásledovanou, nakonec pak znavenou a smutnou starou panovnicí, která hledá v noční Ženevě klid. Přinese jí ho smrtící úder italského anarchisty...... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Alpress

Sisi - ein Traum von Liebe, 2003

Thalin
17.12.2023 5 z 5

Skvěle napsaný životopisný román. Oproti mnoha jiným románovým biografiím mi vůbec nevadilo, že je to psané z pohledu ústřední postavy, tady Alžběty. Někdy to totiž bývá kostrbaté a ne moc uvěřitelné. Ale tady to tak nebylo. Zatím jsem o Sisi četla jen čistě faktickou literaturu a tohle byla příjemná změna.
Při čtení jsem naprosto chápala její zoufalost a nemožnost změnit etiketu a despotickou tchýni pod jejíchž drobnohledem po celou dobu byla a nemohla tak ani vychovávat vlastní děti. Zřejmě by s ní nikdo neměnil a bylo jisté, že byla nešťastná a proto se uchylovala k jiným věcem, které ovlivňovat mohla. Jako například svůj vzhled a přísný režim, který si nastolila.
Kdo ví, jak by její život pokračoval, kdyby ho neukončil onen atentátník.

Mi--LADA
02.03.2021 5 z 5

Jedna z těch lepších životopisných knížek o jedné z nejznámějších a nejoblíbenějších aristokratek. O bavorské princezně, později po svém sňatku s Františkem Josefem rakouské císařovně, české a uherské královně, známé víc pod přezdívkou Sissi, než pod oficiálním jménem Alžběta Bavorská. Ráda čtu o jejím životním příběhu. Byla jsem i na nádherném muzikálu a pouštím si ho občas v různých jazycích. Kdo by ve světě neznal tuhle krásnou, na pohled charismatickou šlechtičnu se zajímavým životním osudem, znásobenou její tragickou smrtí rukou atentátníka? Nesmrtelná postava, která bude umělce určitě inspirovat i nadále.

jalca
12.10.2020 5 z 5

Moc hezká knížka.

Damato
21.09.2017 5 z 5

Po Marii Terezii jsem se okamžitě pustila i do téhle knihy a čím dál víc jsem ráda, že jsem se narodila tam, kde jsem se narodila a že jsem tam , kde jsem. Jako malá holka jsem chtěla být dlouhovlasou princeznou, případně jinou podobnou éterickou bytostí, kdy by všichni při pohledu na mě omdlévali a padali mi k nohám. Jako starší, když jsem se rozvedla a zůstala se studujícími puberťáky sama jsem při čtení historických románů potají záviděla všem těm královnám, že neznají bezesné noci, kdy počítáte, kolik za školu, kolik za stravenky a kolik zůstane... ale za tuhle cenu - jsem ráda, že jsem, co jsem. Sice ty bezesné noci byly masakr, ale probojovala jsem si to, šla jsem si svojí cestou (občas si i pěkně namlela) , ale žila si svůj život, tak jak já uznala za vhodné. Byli to chudáci, ti šlechtici a šlechtičny, nežili své životy, žili tak jak po nich ostatní vyžadovali. A co už si vůbec nedokážu představit - výchovu svých dětí nemohli nikterak ovlivnit. To bych nedala v žádném případě.

Olous1
12.03.2017 5 z 5

velice hezké čtení,doporučuji kdo má rád historii.

akrash
07.10.2016 5 z 5

Krásná kniha, doporučuji stejně jako knihu o Marii Terezii!

zamiokula
04.01.2014

tak skvěle napsanou knížku už jsem dlouho nečetla,donutilo mně to půjčit si v knihovně všechny ostatní knihy autorky!ani chvilku jsem se nenudila a celou dobu jsem si to užívala!úžasný čtenářský zážitek!! vřele doporučuji i její knížku Marie Terezie,která je také báječná!

Ormos Atalia
21.04.2013

Knizka se mi moc libila...Sissi by si s jeji povahou,nazory a myslenim vubec,zaslouzila zit v jine dobe.Oddychove cteni,ktere muzu jen doporucit.

alnahu
26.06.2012 5 z 5

Skvěle popsaný život krásné císařovny Sisi. Nahlédneme do jejího života ,který byl v podstatě dost smutný .Od manželství s císařem Františkem Josefem čekala Sisi úplně něco jiného. Její děti jí byli hned po porodu odebrány a vychovávány chůvou a ona k nim směla pouze s dovolením císařovny matky- Žofie. Tato kniha na mě hluboce zapůsobila. Bylo mi líto malé bláznivé Sisi, která se nechala uzavřít do paláců, kde byla dost nešťastná , podle knihy to byla velmi krásná, inteligentní a citlivá žena , která by byla šťastnější v modernější a otevřenější společnosti.

maryzka
06.05.2012 ztráta času

Lituji že jsem si ji koupila

sisi87_87
22.11.2011 3 z 5