Skios

Skios
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180753/bmid_skios-pAN-180753.jpg 3 27 27

Na výročním setkání věhlasné Nadace Freda Topplera, jež hostí řecký ostrov Skios, vrcholí přípravy na příjezd hlavního hosta dr. Normana Wilfreda, světové kapacity v oboru scientometrie. Jak se k všeobecnému překvapení ukáže, obávaný dr. Wilfred není žádný suchar, ale pohledný a nadmíru zábavný mladý muž, jehož šarmu zakrátko podlehnou nejen přítomní hosté, ale i půvabná organizátorka Nikki. Na opačném konci ostrova zatím panuje výbušná atmosféra poté, co Nikkiina přítelkyně Georgie nalezne v pronajaté vile, v níž hodlá strávit týden ve společnosti pohledného a zábavného milence, jen zcela dezorientovaného postaršího akademika, po příletu na ostrov nešťastným řízením osudu připraveného o všechny osobní věci s výjimkou textu přednášky o scientometrii… Mistrně zkomponovaná komedie plná přehmatů, komplotů a faux pas z pera známého anglického prozaika a dramatika byla horkým kandidátem na titul nejzábavnější knihy roku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka

Skios, 2012

IvaKo
09.07.2020 3 z 5

Kniha mi plynula před očima jako ztřeštěná crazy komedie, v souladu s tímto žánrem založená na záměnách osob a věcí, spoustě náhod a omylů, to vše vyprávěno svižně a s lehkou ironií, prostě zábavné oddychové čtení.

Vesela_Veverka
26.02.2019 1 z 5

Díky, ne. Se sebezapřením jsem knihu dočetla. Pořád jsem doufala, že závěr spasí celou knihu. Ale ne. Vyústění bylo snad ještě horší, než všechny cesty taxíků po ostrově.

tweed
29.08.2018 2 z 5

Pokud jste chytřejší než já, tak si všimente varování, které dala Paseka na obálku. To varování zní: "Ideální humoristický román na pláž či jen tak na víkend." Klasická červená vlaječka, která se dá také číst jako: NECH MĚ V POLICI, NEOTEVÍREJ MĚ.
Ale ne, byla jsem hloupá, ostatně - podobně jak ovšechny postavy v této knize, a řekla si: Když to bylo dobré pro porotu Man Booker, bude to dost dobré i pro mě.
EVIDENTNĚ NIKOLIV
Velevážený pan doktor Wilfred jede do Řecka udělat přednášku. Oliver jede do Řecka mít sex.
Na letišti se vymění.
A začne zábava! *ehm*
Je to sice občas úsměvné, ale tak hloupě! Polovina zábavných situací pramení z toho, že někdo zrovna něco přeslechl. Takže pán, který čte jméno z dokladu, řekne: "Pan OLIVER FOX.", ale Nikki, která měla přivést doktora Wilfreda, to NESLYŠÍ, protože zrovna čumí z okna. Kdyby nečuměla z okna, mohli jsme mít všechno vyřešené. Ale ne, my si musíme prožít ještě dvacet osm podobných situací, kdy někdo něco řekne, ale někdo jiný zrovna dočasně ohluchnul. Případně mu zkolaboval mozek a nedal si jedna a jedna dohromady.
Prosím expresně ušního do tohoto Skios Řecka.
A taky nějakého neurologa, protože není možné, aby v jedné knize bylo tolik tupých a nepřemýšlejících lidí.

Raději je však pošlete s měsíčním odstupem, ať se zase nepomíchaj na letišti!

kuky921
13.08.2015 2 z 5

Počáteční námět záměny byl dobrý, ale to zpracování a zbytečností bylo až moc. Naprosto zoufalé. Dočíst tuto knihu až na konec byl opravdu výkon.

Oksalakka
18.12.2014 3 z 5

Lepší než drátem do voka. 2 3/4*

Fifth Element
24.09.2014

Takovou blbost, jako je tahle kniha jsem v zivote snad necetla.. Neodkladam rozectene knihy, takze jsem se donutila ji docist, ale doufam, ze takovou uz nikdy vic a uz vubec ne nekam na dovolenou. Nechapu, jak mohla ziskat nominaci na nejzabavnejsi knihu roku.

pil
26.03.2014 2 z 5

Jej, pel-mel plný příhod přitažených za vlas. Mrzelo mě. Autora mám ráda, a čekala jsem lepší jízdu. Slabé.

sewista
14.02.2014 3 z 5

Mne tato kniha docela zklamala. Cekal jsem trosku vic. Ale musim rict, ze nektere pasaze jsou celkem vtipne. Neni to uplne spatna kniha, ale nevim co si mam myslet o tom kdyz tam pisou, ze tato kniha byla zarazena do sirsi nominace britske ceny Booker prize. To jsou na tom v Britanii asi dost spatne :-D

Firefox4
21.01.2014 5 z 5

Narazila jsem na ni náhodně, respektive na doporučení na tuto knihu a jsem za to ráda. Přesně ten typ literatury, co si zabalíte na dovolenou nebo dlouhou cestu vlakem. Pobaví zaručeně a určitě ji přečtete na jeden zátah, zvědaví na to, jakou zápletku si pro vás autor na dalších stránkách zase vymyslel.

Michael Frayn
anglická, 1933