Skladatelka voňavého prádla
Martina Formanová

Autorčina autobiografická prvotina, plná vtipných a bryskních postřehů naznačuje, že nebudeme listovat stránkami milovaného deníčku smáčeného slzami lásky, vzdoru a nenávisti, ale že se nám přestaví osobnost, která s neobvyklým nadhledem, sebeironií a vtipem dokázala rekapitulovat své životní hledání, tápání, prohry i vítězství.... celý text

Knihu jsem četla několikrát a patří k mým oblíbeným. Vtip, nadhled a sebeironie autorky se dnes jen tak nevidí.

Kniha mne naprosto dostala už když jsem jí četla poprvé...není to žádné intelektuální čtení, ale má své kouzlo

Příběh o dívce, co v sobě hýčkala svůj sen, a ten se jí splnil. Maminka jí říkala, aby se netahala jen se slavnými, co si o nich sousedé pomyslí, ale Martina dokázala z paneláku v Brně najít své štěstí v náruči nikoho menšího než je Miloš Forman.
Proč se kniha jmenuje "Skladatelka voňavého prádla?"
Protože když byli jejich dvojčata malé, tak M. Forman jí jednou řekl: "Ty jsi jako Mozart...Ten taky jenom skládal a skládal...On hudební skladby, a ty prádlo!"
Brno česká literatura Miloš Forman, 1932-2018 Karel Gott, 1939-2019 autobiografie Češi v AmericeAutorovy další knížky
2009 | ![]() |
2014 | ![]() |
2012 | ![]() |
2021 | ![]() |
2017 | ![]() |
Četla jsem ji už před lety, když vyšla a teď jsem si ji chtěla připomenout. Martina Formanová je chytrá holka a psaní jí jde. Dobře se to čte.