Škola dobra a zla

Škola dobra a zla
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239742/bmid_skola-dobra-a-zla-239742.jpg 4 1076 1076

Škola dobra a zla série

1. díl >

Věříte pohádkám? Sofie čekala celý život na to, až ji unesou… Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Sofie a její kamarádka Agáta totiž pochází z Gavaldonu, městečka, kde se každé čtyři roky ztratí dvě děti. Má se za to, že je unáší Školník právě do Školy dobra a zla. Zde se z nich pak podle předurčení stanou kladné nebo záporné pohádkové postavy. Všechny děti se únosu bojí, jen Sofie tiše doufá, že právě z ní se stane krásná princezna. Ale co když se Školník splete a umístí ji do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí? Se Sofií a Agátou poznáte, jak je nebezpečné věřit pohádkám, které vás vtáhnou do děje a nebudou chtít pustit zpět.... celý text

JanaŠpe
05.10.2024 5 z 5

Jsem absolutně nadšená jediné co mi vadí je, že nemám pokračování.
Kdo z nás kdysi nechtěl být princeznou či princem? Myslím si, že snad každý. Narozdíl od nás má ale hlavní hrdinka Sofia šanci. Pochází totiž z vesnice kde každé čtyři roky unese záhadný Školník dvě děti. Jedno do školy dobra a druhé do školy zla. Určitě to nebude spoiler když prozradím že Sofie je jednou z těch unesených dětí. Druhou unesenou dívkou je Agáta, která se za každou cenu snaží dostat domů sebe i Sofii. Jak to má ale udělat, když její kamarádka chce zůstat a získat svého pohádkového prince? Dočkají se obě svého šťastného konce?
Jak jsem už psala tak mě příběh absolutně pohltil navíc je kniha provázena ilustracemi jako v opravdové pohádce. Pokud ale myslíte že je to čtení pro děti tak vás můžu ujistit že to tak není a na své si přijdou asi všechny věkové kategorie.

Ohnice13
28.09.2024 4 z 5

Tuto knížku jsem četla, už menší a moc mě nebavila, ale když jsem jí četla teď, tak mě úplně vtáhla do děje, že jsem ani neměla pojem o čase.
Když jsem jí dočetla, tak jsem si uvědomila, jak vzácné a krásné je mít někoho, kdo tě bere takovou jaká jsi a je s tebou v dobrém i ve zlém.
Vybrala jsem si jí, protože jsem chtěla vědět, jestli mě ani teď nebude bavit, ba naopak a mile mě překvapila, mohu jen doporučit.

dikara
13.09.2024 5 z 5

(SPOILER) rozprávkový príbeh aj pre dospelých

Z obyčajnej /nie rozprávkovej/ dediny Gavaldon každé 4 roky niekto / niečo unesie dve deti. Žiadne z nich sa nikdy nevráti, ale všetky ostatné deti v dedine ich vidia ako kresby v rozprávkových knihách. A práve v takýto únos verí aj Sophie, ktorá sa celý svoj život pripravovala na to, že raz bude princezná.
Spolu s jej kamarátkou Agathou sa jej sen vyplní. Je to však len Sophiin sen. Zmení sa ale na nočnú moru, nakoľko po únose do rozprávkovej krajiny sa Sophia nedostane na stranu dobra, ale do Školy zla. Kým ona sa snaží všemožne všetkých presvedčiť, že sa stala chyba a vymenili ju s Agathou, tá sa zas snaží dostať naspäť domov, nakoľko nechce zomrieť ako rozprávková postava. Pretože ony dve sú jediné, ktoré nepochádzajú z rozprávkového sveta a pravdepodobne by neprežili.

príbeh je veľmi milý
je to celkom dobre vymyslený námet a pointa príbehu
knižka sa celkom dobre číta, avšak nie je to typ príbehu, že knihu neviete pustiť z ruky
trošku ma ale zarazil vek hlavných hrdiniek, mali len 12 rokov a ich konanie mi niekedy prišlo až príliš vyspelé

Lovehorses365
24.08.2024 5 z 5

Když jsem to četla, říkala jsem si že další díl číst nebudu. Když jsem ale potom knihu dočetla, zjistila jsem že musím. Otevřený konec takže pokračuji.

lucyvase4
21.08.2024 4 z 5

Věříte na pohádky? Kdyby jste mohli být pohádkovou postavou, jaká by to byla?

Ke knize jsem od prvopočátku přistupovala jako k pohádce, nikoliv jako k fantasy. A musím říct, že mne proto kniha vůbec nezklamala. Jednoduchá zápletka, dvě dívky bojující za přátelství, srdce jednoho prince a návrat domů.

Kniha se četla velice svižně a moc mne bavila. Pro náctileté naprosto vhodné čtení. Svět, ve kterém je přátelství nakonec důležitější než láska. Kniha nám ukazuje, že nic není úplně černobílé. I ve zlých bytostech se může skrývat dobro. A naopak i kladné postavy mohou mít nějaké své ale.

Nebyla nouze ani o vtipné scény. Takže jsem se častokrát usmívala od ucha k uchu.

Velmi mne překvapilo, že autorem je muž. Musím říct, že takovouhle knihu bych tipovala spíše na ženu. Nebylo to ale vůbec na škodu.

Knihu doplňují i nádherné ilustrace. Ke každé kapitole máme jednu a perfektně doplňuje děj.

Ačkoli se jedná o sérii, myslím že je knížek už 6, je konec pěkně uzavřený. Takže pokud nechcete číst celou sérii, nemusíte mít žádný strach.

Agáta i Sofie byly moc hezky vykresleny. Jejich pohnutky a důvody, proč dělaly některé věci jsem naprosto chápala.

Jediné, co mi malinko chybělo byla mapa obou hradů, byl by to příjemný bonus. Kniha je vhodnější spíše pro mladší čtenáře. Pro mne ale super oddechovka mezi všemi nabušenými fantasy.

Satyrka
14.08.2024 4 z 5

Po téhle knize bych asi nesáhla, nebýt toho, že o ní díky Netflixu všude začaly být zmínky. Na filmy koukám velmi zřídka a na Netflix skoro vůbec, takže bylo jasné, že se pustím spíš do knihy, kor když jsem trochu úchyl na přesnost postav, hlavně nemám ráda, když mi obsazením zničí mé představy o postavách :D A já už viděla obálku knihy, takže i vzhled hlavních postav, a to mi taky stačilo.
Zprvu jsem si říkala, co jsem si to vybrala za knihu, asi to nebude nic, na co jsem měla chuť, že si přečtu, ale zvědavost mě nutila číst dál. A to nakonec po celou knihu. Velmi čtivá a svižná, pořád se něco děje, postavy jsem si oblíbila, od prvních stran Agátu, protože pro takové postavy mívám slabost. Pojmutí dobra a zla se mi zprvu nelíbilo, protože nic není jen černobílé (haha, docela opakuju věty z hodnocení předchozí přečtené knihy, ale ono to opět sedí) a nemyslím si, že zlo musí nutně milovat nepořádek a špatné hygienické podmínky, ale pak jsem si řekla, že to přesně sedí do pohádkového stylu. Myšleno tak, že v pohádkách se takhle chová zlo, a i dobro. Pak jsem to i začala brát trochu s nadsázkou. Neřekla bych, že je kniha hlavně kategorie pro mládež, všimla jsem si několika dvojsmyslů, nechyběly ani krutější scény, ale zase žádný masakr motorovkou, humor je taky docela specifický, nápad a myšlenka nápaditá, za mě kniha pro (skoro) všechny generace, moc se mi líbila! Ilustrace jsou krásné!
Sofie byla moc dobře napsaná, Agátu, jak už jsem zmínila, jsem si zamilovala v podstatě hned, a Otylka, Hestera a Bledule mě taky bavily. Jedinou výtku mám na časté záměny jmen. (Hestera s Bledulí o sebe spaly opřené, ale místo Hestery se jednalo o Otylku. Sofie vstoupila a všimla si, že Sofie tu není, ale bylo myšleno, že vstoupila Agáta.)
Druhý díl si určitě přečtu, jen si ho nejdřív musím koupit a bohužel jsem se zařekla, že si nejdřív přečtu víc už koupených knih, protože jich mám fakt hodně.
Pokud váháte, jestli to knihy jít, já určitě doporučuji!

Capybara18
10.08.2024 4 z 5

(SPOILER) Celkem dobrý začátek série, ale prostě mi vadí Sofie. Tváří se jako taková ta hodná a potom se zjistí že to je protivná a zlá čarodějnice která má problém se vším co Agáta udělá. Příběh a zápletka v pohodě, ale nevím jestli si mám přečíst další díl...

11191
09.06.2024 2 z 5

Obrovské zklamání. Uznávám, že kdybych neměla tak vysoké očekávání, byla bych zklamaná asi méně. Kniha obsahuje zajímavé a někdy i dost kruté momenty, hlavní postavy mi byly sympatické, nicméně to nevyváží vše ostatní. Obsahuje nelogičnosti v ději, je nepřehledná a hlavně zobrazení dobra a zla je tak přímočaře naivní, až je to skoro k pláči.

Boogi
07.05.2024 5 z 5

Tohle je moje oblíbená knižní série už cca čtyři roky, proto jsem se rozhodla si ji přečíst po nějaké době znova. Nemůžu uvěřit, kolik věcí jsem zapomněla. Sice se obávám, že už lehce přesahuju věk cílové skupiny, ale zas tak moc to zase není :). Divím se, že to není víc populární, miluju celou sérii.

Eleanor-ka
21.04.2024 5 z 5

Na knihu jsem se vrhla poté, co jsem viděla její filmové zpracování na netflixu. Film se mi líbil, ale po přečtení knihy musím uznat, že kniha je daleko lepší (jak už tak bývá zvykem).
Sice už asi nejsem cílová skupina, ale já tyhle fantasy prostě žeru. Moc se mi líbil autorův styl psaní a že každá z kapitol byla doplněna o ilustrace.
Za mě hodně provedené dílo a těším se, až se začtu do dalších dílů. :)

Proste_kniha
19.04.2024 5 z 5

MILUJUUUUUU

Grace&Jaxon
24.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Strašně mě to bavilo, ale je to dost ujetý.... Je tam dost ode všeho: trapné vtipy , trochu romantika, staré dobré čarodějnické školy apod. Prostě kniha kterou nemůžete odložit, když už ji máte rozečtenou.
Jakmile jsem se dostala do části kde ptakostlivec odnášel Sofii s Agátou bylo mi nad slunce jasný že je Sofie zlá. Potom už jsem děj nedokázala odhadnout.

broskev28
10.02.2024 5 z 5

Sofie a Agáta, dvojice, která se z Gavaldonu dostala do „labutí“ školy Dobra a Zla. Zatímco Agáta o tuto výsadu vůbec nestála, Sofie byla odhodlaná pro to udělat vše. Jaké ovšem bylo její překvapení, když se ve škole konečně ocitla . . .
Pro mě povedený, dobře napsaný a zajímavě přeložený příběh, ve kterém figuruje Školník, Castor a Pollux, Navěci a Nikdyvíci. Předměty a obecně školní disciplíny jsou občas velmi úsměvné, skvělé byly třeba obědy se Sofií – já jsem se báječně bavila. Příběh nepostrádá napětí a akci, takže já určitě našim YA čtenářkám doporučím!

„Jen když zničíte svůj sebeobraz, můžete přijmout toho, kým opravdu jste! Ošklivost znamená, že se spoléháte na inteligenci, že věříte své duši. Ošklivost je svoboda.“

Matri
05.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Poďme do rozprávkového sveta...
Príbeh dvoch "priateliek" Sofie a Agáty ma chytil od prvých stránok, hoci už veľmi dávno nespadám do kategórie cieľovej skupiny (a teda mladých dám vo veku 12-18 rokov?). Keby áno, verím, že príbeh asi úplne milujem.
Ale... samozjeme sa našlo niečo, čo mi vadilo. Najmä ten možno už trošku prekombinovaný koniec (ku podivu celá kniha ma bavila vaic ako vyvrcholenie!!) a neskutočná nepoučiteľnosť Agáty.
K deju... dve priateľky - na prvý pohľad krásna a dobrá Sofia a škaredá, temná, zlá Agáta. Obe sú unesené tajomným Školníkom do Školy dobra a zla, ale niekde nastala chyba a tá "dobrá" skončila v Škole zla a ta "zlá" v Škole dobra!
Sofia sa zúfalo snaží dostať do vysnívanej Školy dobra, zatiaľ čo Agáta chce aj s priateľkou uniknúť škole úplne a vrátiť sa domov.
Sofia ma dlho bavila - jej tunelové videnie svojho cieľa (získať svojho princa) plus záľuba s skrášľovaní ponúklo mnoho úsmevných situácii. Agáta, hoci sa javila ako tá zlá, bola celý čas úprimnou priateľkou a chcela ich obe zachrániť. Zároveň bola tak naivná a nepoučiteľná, že vôbec nevnímala absolútnu sebeckosť Sofie (koľko krát musí dostať človek na prdel aby sa poučil!?!?) :-o
Asi najviac sa mi páčilo, že kniha išla viac do hĺbky a nútila zamyslieť sa nad skutočným dobrom a zlom. Je všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá, alebo treba nazerať viac do hĺbky?
Celú knihu sprevádza predvídateľnsť, čo knihe tohto typu odpúšťam (okrem toho ma čítanie naozaj moc moc bavilo). Samozrejme v rozprávke musí byť aj romantická linka, ale tá verím dostane ešte väčší priestor v pokračovaní.
Za mňa veľmi pekný, milý začiatok rozprávky :)

sall02
03.01.2024 4 z 5

Chytře napsaná originální ya fantasy, která nás přenese do částečně pohádkového, částečně opravdu drsného světa.
Hlavní dvě postavy si mě získaly v podstatě od první stránky, obě naprosto rozdílné, zábavné.
Autor opravdu umí psát, styl psaní byl originální, svět dobře vymazlený, určitě bych tuto knihu doporučila i mimo cílovku, která se prezentuje jako mladší čtenářstvo. No, mám něco už načteno a přesto za mě kniha určitě nadchne a osloví i starší čtenáře.

Allena24
21.12.2023 5 z 5

Ve fantasy nemám moc načteno a tak mi námět přišel originální.
Líbily se mi i ilustrace.
Hezký pohádkový příběh hodnotím 5*.

ydnac
31.10.2023 4 z 5

CO ZLO NIKDY NEMŮŽE MÍT A DOBRO POTŘEBUJE?

Odpověď se dozvíte v téhle pohádce :-)
Sofie vždycky toužila dostat se do Školy dobra a žít jako princezna.
Agáta chtěla jen mít přítelkyni.
Obě se dostaly do světa pohádek, ale všechno je jinak, než si představovaly...

Každá se má učit něco jiného a čekají je různé zkoušky, ale ta největší čeká jejich přátelství.
Může přetrvat?
Nebo se zlo postaví dobru?

Hezká pohádka :-).
Hezká obálka :-)
Konec mě překvapil :-)
A teď si můžu pustit film :-)

Bookworm345
10.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Tuhle knihu hodně lidí vychvaluje, tak jsem asi měla moc vysoký očekávání. Nebylo to špatný, ale zase to nebylo tolik dobrý. Jo, zajímavý nápad ale mě to zas tolik nechytlo. To už mám radši Zemi Příběhů od Colfera. Nějaký fórky tam jsou, ale není to na záchvat smíchu. Hlavní dvě postavy jsou celkem fajn. Taky se mi líbil vývoj Sofie, jak se stávala zlou. Prostě takový průměr. Tři hvězdy. Víc dát nedokážu.

kamibe
04.09.2023 5 z 5

Přečteno. Uznávám, že styl je přesně takový, aby vtáhnul čtenáře do děje. Líbí se mi, že se vyskytnou okamžiky a věty, u kterých je možno hluboce přemýšlet i o vlastní osobě. Pustím se ještě do druhého dílu, abych měla návaznost k tomu třetímu, který jsem přečetla jako první seznámení s Chainanim, neznalá nijakých nových termínů se školou dobra a zla spjatých. Celkově vzato je toto hodně dobrá obdoba Harryho Pottera a možná tu nacházím něco víc: námět, který cloumá celým světem bez rozdílu čehokoli, v čem se lidé mohou lišit.

DK197
22.08.2023 4 z 5

KNIHA: Jako první jsem viděla film a ten mě nadchl. A jelikož jsem chtěla vědět, jak to bylo (bude) dál, vrhla jsem se i na knižní zpracování. A musím říct, že pro menší děti je rozhodně lepší film, protože je zjednodušený a černobílý.

Naproti tomu kniha si neustále hraje s tím, co je vlastně dobro a co je vlastně zlo. SPOILER: Všechny charaktery balancují na hraně svých škatulek. Někdy jednají v souladu s ní, jindy v jejím rozporu. Celkově to nakonec dokazuje, že dobro i zlo jsou relativní pojem. KONEC SPOILERU Navíc je to zábavné a chytré, nejen pro děti. Jedním z důvodu je i to, že to vykládá pohádky ve stylu bratří Grimmů. Pečení dětí, vraždění princezen, probodávání nestvůr, zlo i dobro si prostě občas hraje na to, že je vážně drsné. Chápeme se? Samozřejmě pořád se jedná o pohádku, takže zase nečekejte úplně vysokou literaturu, ale rozhodně vás to pobaví. Za sebe jsem neskutečně zvědavá, jak na to celé naváže pokračování. V celé knize mi kazilo dojem jen neskutečné množství překlepů. Obzvláště ve jménech. Tedy v tom, kdo zrovna mluví, a na koho se kdo dívá. Což je opravdu matoucí a nepříjemné.