Škola dobra a zla
Soman Chainani
Škola dobra a zla série
1. díl >
Věříte pohádkám? Sofie čekala celý život na to, až ji unesou… Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Sofie a její kamarádka Agáta totiž pochází z Gavaldonu, městečka, kde se každé čtyři roky ztratí dvě děti. Má se za to, že je unáší Školník právě do Školy dobra a zla. Zde se z nich pak podle předurčení stanou kladné nebo záporné pohádkové postavy. Všechny děti se únosu bojí, jen Sofie tiše doufá, že právě z ní se stane krásná princezna. Ale co když se Školník splete a umístí ji do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí? Se Sofií a Agátou poznáte, jak je nebezpečné věřit pohádkám, které vás vtáhnou do děje a nebudou chtít pustit zpět.... celý text
Tohle bylo... kouzelné a pohádkové. Ano, prostě jen taková jedna krásná pohádka... částečně. Chvílemi mě nebavila ale pak mě hned zase chytla. Trochu mi to připomínalo Harryho Pottera, sice jsem ho nečetla ale ten koncept školy, která se dělí na celky a k tomu různé školní soutěže... Ale jako bylo to pěkné, to zase nemůžu říct že ne - jednoduché a jako by se postavy nemohly rozhodnout, jestli budou stát na straně dobra nebo zla. Popravdě mě ale moc ani nezajímá, co se bude dít v dalších dílech. Prostě se mi tento díl líbil, ale stačil mi a nemám potřebu sérii dočítat.
Četl jsem to dětem před spaním. Děj je svižný a napínavý, takže většinou děti spíš rozvášnil, než dostal do spací nálady. Jako rodič oceňuji originální zápletku a hezky zpravovaný manuál "jak se pozná zlo" Je to dobrá volba, pro věk čtenáře okolo 10 let. Konec je trochu překombinovaný (motivace školníka byla málo uvěřitelná), ale proč ne.
"Nezáleží na vzhledu, ale jaký si vevnitř"
Kniha mě nadchla! Má to výborný a originální námět. Tento díl jsem si oblíbila Agátu, ale další dva díly jsem se trochu rozhodovala. Bylo tam dost podrazů, ale i nápomocí.
DOPORUČUJI
Miluji pohádky nebo spíš pohádky převyprávěné spisovatelem a tak trochu pozměněné a taky proto se mi kniha líbila byla napínavá a skvělá, těším se na druhý díl. Možná jen ten začátek mě neoslovil ale pak když jsem ho překousala všechno jelo rychle, kniha má nějakých 400 stran a já to měla za necelé 3 dny přečetný.
Tato knížečka mě dostala. Skláním se před spisovatelským umem autora.
Nechápu jak jsem mohla tak dlouho odolávat. Při čtení jsem se nemohla od knihy odtrhnout. Pro fanoušky Harryho Pottera je to to pravé ořechové.
Tato kniha mne ohromila. Slyšela jsem, že není příliš dobrá, ale přesto jsem se na ni těšila. Dobře jsem udělala. Knížka mi již na začátku připadala velmi čtivě a zábavně napsaná. Zprvu jsem měla pocit, že prvky zla a dobra jsou neuvěřitelně přehnané - zlí jsou moc zlí, dobří jsou až neskutečně dobří - ale posléze jsem poznala, že tato kniha rozhodně není přehnaná. Přestože je určena pro mladší čtenáře, nemohla jsem se od knihy odtrhnout.
Škola obsahuje mnoho zvratů a nečekaných událostí. Když už jsem si myslela, že mne nemůže nic překvapit, stalo se opět něco tak zvláštního, co mne vyvedlo z míry.
Má to i své nedostatky, ale kladů je rozhodně mnohem více. Doporučuji.
Popravdě řečeno jsem od knihy neměla moc velká očekávání, ani nevím proč. Každopádně - kniha mě příjemně překvapila! Sice jsem se prvních asi 20 - 30 stran nemohla moc začíst, ale potom jsem se do knihy úplně ponořila a nemohla jsem se odtrhnout. Velmi mě zaujal námět, který byl opravdu výborný. A co se týče postav, velmi jsem si oblíbila Agátu, i když mě občas překvapovala svou naivitou. To, že Sofie bude zlá jsem poznala už na začátku knihy, kdy si byla jistá, že se stane princeznou. Dále si mé sympatie získal Tedros, oproti tomu Beatrix se mi moc nezamlouvala, ale třeba bude v dalších dílech lepší. Na konci se toho stalo trošku moc a bylo to trochu zmatené. Každopádně knížku doporučuji jako oddechovou četbu a rozhodně si přečtu i další díly.
Knize dávám 5 hvězdiček, 4 za příběh a 1 za obálku, která je prostě úplně krásná a úžasná.
Začátek celkem nudný, ale potom se děj "rozjel". Když se jím prohryžete tak opravdu doporučuji. :)
Na knize oceňuju to neustálé napětí a zvraty. Zklamala mne ale spousta chyb, které nevím, z čeho přesně pramenily, některé možná byly překladem. Byly tam obraty typu "navalilo se jí", co to proboha je, jako chápu, že se dá dost těžko říct udělalo se jí na zvracení, tak aby to nevypadalo blbě ale stejně... Navíc se dost často stávalo, že se asi autorovi pletly postavy a ty záporné věty.-) Knížka by měla na 3,5 ale na 4 nemá, jelikož to zase někdo lehce odbyl, kdo ale, autor?
Stejně ale oceňuju autorovu invenci, a těším se až si přečtu další díl. Uvidíme bude lepší, horší anebo stejně dobrý.-)
Do knížky jsem se začetla, ani nevím jak. Některé věci nebo jednání postav jsem úplně nepochopila, tak doufám, že pochopím v dalších dílech.
Kniha mě zaujala hlavně svým námětem, je to opravdu výborný nápad. Příběh byl skvělý a ten konec mě úplně dostal, už od půlky knihy bylo jasné, jak to zhruba dopadne, ale poslední kapitola, nebo spíš poslední dvě stránky knihy, to celé přetočily a dočkali jsme se i šťastného konce :) Doporučuji
Na knize bych vyzdvihla hlavně ten Nápad: Kde se vlastně berou pohádkové bytosti?
Škola dobra a zla rozhodně pobavit umí, školní předměty jako Hnusifikace, Kurz přežití pohádek jakbysmet. V knize se skrývá i myšlenka, že nikdo nemůže být jen zlý a jen dobrý.
Doporučuju jako zábavnou a oddechovou četbu.
Příběh se mi neskutečně líbil. Byla jsem z něj nadšená. Líbila se mi propracovanost a částečná spojitost světa pohádek a toho obyčejného.
Agátu jsem si přímo zamilovala. Netypická hlavní postava, přitom sympatická.
Za to Sofie je protivná, arogantní a namyšlená - tu jsem nemohla ani vystát.
Oblíbila jsem si i Tedrose.
Už teď se těším až se pustím do druhého dílu.
Když jsem jí dostala tak jsem si říkala že to bude nějáká kravina smotávání pohádek, ale tato knížka mě nad očekávání překvapila a rozhodně ji všem doporučuju
Celkem fajn kniha. Ale velmi mi vadilo, jak se toho na konci stalo až moc a bylo to zmatené. Už čtu druhý díl a je to zatím faajn :)
pohádky zlo přátelství čarodějnice zfilmováno princezny pro dívky dobro únosy dětí pro dospívající mládež (young adult)
2014 | Škola dobra a zla |
2015 | Svět bez princů |
2016 | Poslední navěky |
2018 | Vzhůru za slávou |
2019 | Křišťál času |
Hodně zajímavé ... krásně ukázáno, že nemůžeme být 100% zlí, ani dobří. Knížka se sice tváří jako kniha pro děti (jak obálkou tak námětem), ale i starší čtenáři si tam najdou to své, více skryté pod povrchem. :)
Krásná a čtivá knížka, těším se na pokračování.