Škola pro ženy
Molière (p)
Klasická komedie o stárnoucím muži, který se marně snažil vychovat ze své mladé schovanky Anežky budoucí poslušnou manželku patří mezi skvosty francouzské veselohry. Vychází v překladu J. Z. Nováka jako 72. svazek edice D.
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2020 , ArturOriginální název:
L'École des femmes, 1663
Občas si ráda nějakou starší hru přečtu a baví mě to, Moliere prostě neomrzí. Mnoho žáků čte Lakomce, a to jen proto, že je to k maturitě. Ale Škola pro ženy mě moc bavila. Docela mě fascinovalo, že byly některé repliky i pro dnešního člověka poměrně vtipné, i když překlad také nebude nejmladší.
Ještě, že jsem si to nejdřív přečetla, než jsem se v sekci o autorovi na konci knihy dozvěděla, že byl možná pedofil. Pokud byl, pak se v knize naštěstí držel jakýs takýs společensky (morálně) přijatelných norem. Na knize se mi líbil ten překlad, nevím, jak drama vyzní v originále, ale psát v rýmech a navíc to tak čtivě probásnit bylo geniální.
Ze všech her, které jsem od Molièra četla, se mi tahle líbila nejméně. Možná to ale bylo jen tím, že Molière jede podle všeho v podstatě podle stejného vzorce, který jen lehce obměňuje - takže pokud bych od něj nic nečetla, asi by se mi líbila o trochu víc. Děj by pak alespoň nebyl tak moc předvídatelný, hlavně ten závěr...
Další s nadčasových děl z pera Moliéra. Četla se dobře, ale osobně dávám přednost Lakomci.
Nevím, co přesně jsem od této hry očekávala, nicméně nemohu hodnotit víc než třemi hvězdami. Ve srovnání s Lakomcem a Tartuffem, které mám moc ráda, jsem se tady zas tolik nebavila, ač se má jednat o komedii. Hlavní hrdina je těžce nesympatický a děsně otravný patron. Na druhou stranu se mi líbily ty verše, čte se to hezky, má to švih. Příběhově je to velmi odlehčené a příjemné čtení, ale asi by mi v případě této hry pomohlo vidět divadelní zpracování, abych to ocenila více.
Možná že jsem moc náročná, ale mě se osobně více líbil Lakomec. Škola pro ženy byla až moc jednoduchá na čtení a příliš unáhlený konec.
Moje druhá kniha od p. Moliéra, první byl Lakomec a četla jsem ho kvůli maturitní četbě, tuto knihu jsem si koupila ve výprodeji... a mohu doporučit, skvěle se čte tato hra čte a je nadčasová :)
Co říct o dílech, která se vás dotknou a rozesmějí napříč staletími, společenskými vrstvami i vzděláním? Asi že jsou nadčasové, a že jim po právu patří pět hvězdiček. Moliere má smysl pro humor a já se musím smát s ním. Tečka.
Skvělý příběh a úžasné verše, hra se mi líbila o to víc, že jsem ji už viděla v divadle. Zasmála jsem se a určitě jsem ji nečetla naposledy :)
Ďalší skvost Moliérovej tvorby. Čo dodať? Jeho hry ma neprestávajú fascinovať a verím, že takéto diela sú nesmrteľné a večne aktuálne, nehovoriac o prevedení, ktoré musí oslniť každého. Moliér podáva verše tak, že pred očami nevidíte knihu a písmená, ale vo vašej mysli sa otvorí scéna, v ktorej sa dívate na úžasné divadelné predstavenie, čím je zážitok z knihy zaručený.
Údajne je Škola pre ženy paralelou na jeho vzťah so ženou, ktorá bola o dvadsať rokov mladšia a ich sobáš vyvolal vo vtedajšej spoločnosti veľký škandál.
Tato Molièrova hra mě dost zaujala. Hra o žárlivosti, nevěře, citovém přivlastňování... Skvělá ironie, velmi vtipně napsáno.
"Tak hlavu vzhůru, no!, a buďte dobré mysli!
Parohy nejsou vždy tak těžké, jak se myslí.
Mohou být případně žádoucí nakonec;
mají svůj dobrý rub tak jako každá věc."
komedie divadelní hry francouzská literatura
2008 | Lakomec |
2006 | Tartuffe |
1952 | Zdravý nemocný |
1978 | Don Juan |
1966 | Lakomec / Misantrop / Tartuffe |
Vcelku příjemná hra s decentním humorem, u níž jsem si kladla otázku, zdali se v případě Moliéra jedná spíše o satiru/parodii, nebo o věrný obraz doby, v níž žil.
Vím, jak se věci měly, jaké měla žena místo ve společnosti a rodině, spíš mě zajímá vyloženě to, jak to měl samotný Moliér.