Sladkosť zabúdania
Kristin Harmel
Napriek svojmu menu Hope stratila vieru v pravú lásku. Citovo chladná matka jej zomrela, záhadnej starej mame, postihnutej Alzheimerovou chorobou, vynecháva pamäť a dvanásťročná dcéra ju obviňuje z rozpadu už aj tak nefunkčného manželstva. Navyše jej hrozí, že pre finančné problémy príde o jediný zdroj svojho živobytia, rodinnú cukráreň. Jedného dňa, v zriedkavej chvíli jasnej mysle, jej stará mama odovzdá papierik s menami siedmich osôb a poprosí ju, aby šla do Paríža a zistila, čo sa s nimi stalo. Tak sa Hope dozvedá o židovskom pôvode svojej rodiny, o pôvode koláčikov z ich cukrárne, ale najmä o tragickej veľkej láske starej mamy, ktorá na ňu už sedemdesiat rokov spomína každý večer s pohľadom upretým na hviezdy. Nájde Hope stratených príbuzných? A nájde stratenú vieru v najhlbšie ľudské city?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , Fortuna Libri (SK)Originální název:
The Sweetness of Forgetting, 2012
Hodně emotivní a úžasně zpracovaný příběh, ve kterém se spolu s Hope vydáte pátrat po minulosti její babičky Rose .... o minulosti židovské rodiny Picardových, jejíž někteří členové neunikli zvěrstvům 2. světové války .... příběh o životní lásce a síle lidské osobnosti, o touze po svobodě, naději a víře, který mě naprosto pohltil a řadí se mezi mé top knihy
super knížka, která se velice dobře čte. napínavý příběh, který nutí otáčet na další a další stránky, jak to dopadne. občas i smutné pasáže, při kterých ukápne slza. prostě super kombinace všeho :o)
Velmi kvalitní a pěkná kniha, na kterou ale člověk musí mít náladu, neboť nejde o oddychovku, ale o těžší téma, které je dobře zpracované. Moc chválím přebal, ten je opravdu zdařilý a krásný. Kniha je to skvělá, jen nečíst při depresi, určitě překvapí, nečekaným dějem. Její obsah, přesah vás nenechá chladným a jen tak na ni nezapomenete.
Výjimečná doporučuji!
Moc hezká knížka, kterou určitě mohu doporučit všem čtenářům, kteří mají rádi příběhy s nádechem rodinného tajemství, překvapení, velké lásky a také smutku.... Po pár řádcích se postupně ponoříte do současnosti, ve které žije sympatická hrdinka Hope, která kromě neustálého řešení svých rodinných starostí, peče ve své pekárně samé laskominy. A nakonec ani vy nemusíte zůstat ochuzeni a klidně si to sami vyzkoušet, protože v knížce je pár receptů, jak si takové dobroty vyrobit:-)
A najednou se před vámi pomalu a postupně začne odvíjet i velmi silný a láskyplný příběh z minulosti, který vás z Ameriky zavede až do Evropy a zase zpátky... Doufám, že vás taky tak zasáhne, důležité je hlavně vydržet, protože chvílemi je to i lehce napínavé... Nic víc prozrazovat nebudu a přeji velmi hezké a příjemné počtení:-)
Nejprve se zdálo, že půjde o lehkou oddechovku, ale pak.....strhující vyprávění. Nebudu prozrazovat víc, stojí za přečtení.
Mimořádná kniha, přečtená jedním dechem. Jako bonus přidáno několik receptů na cukroví. Lze jen doporučit. Na pozadí děje se odvíjí překvapující soulad judaismu, islámu a křesťanství.
Jedna část příběhu, ta co se odehrává v současnosti, je vcelku předvídatelná, druhá, ta vyprávěná, je překvapující a úžasná! Četla jsem jedním dechem, opravdu povedená kniha, obsahující i historická fakta a zajímavosti!
druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) pro ženy Paříž nový začátek rodinná tajemství prolínání minulosti a současnostiAutorovy další knížky
2020 | Počkej na mě v Paříži |
2013 | Sladké zapomínání |
2022 | Kniha ztracených jmen |
2021 | Vinařova žena |
2016 | Takto som mohla žiť |
veľmi pekná knižka, nedalo sa od nej odtrhnúť, vrele doporučujem!