Kniha ztracených jmen (2022) | Databáze knih

Kniha ztracených jmen přehled

Kniha ztracených jmen
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487430/bmid_kniha-ztracenych-jmen-CPh-487430.jpg 5 172 172

Zamilovala se v době, kdy v lásku nikdo nevěřil. Eva Abramsová chtěla nechat minulost navždy za sebou. Fotografie v novinách v ní však oživí vzpomínky na události staré přes šedesát let. Jen ona ví, že v objevené knize je zašifrován nejen osud desítek židovských dětí, jimž se díky padělaným dokladům podařilo z okupované Francie uprchnout do Švýcarska, ale také příběh lásky, který přerušila válka. Eva se tak z USA vydává do Berlína s nadějí, že v knize najde poslední vzkaz do odbojáře Rémyho. Spisovatelka Kristin Harmel se po úspěšných románech Počkej na mě v Paříži (2020) a Vinařova žena (2021) opět vydává do Francie, kde rozehrává romantický příběh o lidské odvaze na pozadí válečných událostí. Když Eva Abramsová spatří v novinách článek o knize, již během druhé světové války zabavili nacisti, vybavují se jí vzpomínky na minulost. Knihovnice v pokročilém věku se ze Spojených státu vydává do Berlína, aby konečně zúčtovala s minulostí. V myšlenkách se vrací do období, kdy zachránila desítky dětí, jimž díky falešným dokladům umožnila útěk z okupované Francie do Švýcarska. Aby nebylo na minulost dětí s novou identitou zapomenuto, Eva jejich osudy zašifrovala do liturgické knihy, která pro ni má zvláštní význam. Kromě tajných dat totiž odkazuje také na její milostný příběh s odbojářem Rémym. Jejich vztah však musel ustoupit záchraně o život. Kniha ztracených jmen jí může přinést odpovědět na otázku, kterou si pokládá několik desetiletí. Byl Rémy opravdu její osudovou láskou?... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Motto

The Book of Lost Names, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha ztracených jmen. Přihlašte se a napište ho.

Pivka1
předevčírem 5 z 5

Úžasná kniha, víc psát netřeba, všechno již zde bylo napsáno. Silný příběh, opět jsem utírala slzy. Pět hvězdiček je fakt málo. Diky za obrovský čtenářský zážitek.

krakaticka
08.02.2025 5 z 5

Obyčejná studentka angličtiny Eva, je kvůli svému židovskému původu, nucena přihlížet, jak jí odvedou otce i to jak rychle se mění samotná Paříž pod nadvládou nacistů. Sama s matkou měla to štěstí, že se nucenému odvodu napoprvé vyhly. Ovšem za cenu, že musí urychleně opustit Paříž. Cesty náhod a dobrých lidí je zavedou do míst, kde se stane důležitou padělatelkou všemožných dokladů. Potká zde dalšího padělatele Rémyho a jejich další osud je velice spletitý. Přežijí válku, zůstanou neodhaleni, jak dopadnou Evy rodiče? To vše se dočtete ve strhujícím příběhu.
Už dlouho jsem nečetla takhle hezkou knihu s tématem 2 sv. války. Člověk se musel odprosit od toho, že některé situace by byly ve skutečnosti nereálné až dětinsky náhodné. Všechno do sebe zapadalo až moc dobře. Ale i přesto jsem si čtení velice užívala, Eva s Rémym mi byli sympatičtí a moc jsem jim fandila. Prolila jsem potoky slz až do samotného konce, který byl teda trochu useknutý a dost narychlo smotaný. Ale i tak si kniha zaslouží plný počet hvězd.

Ludmila91
26.10.2024 5 z 5

Silný válečný příběh

Knižní novinky (8. týden)

20.02.2022

Knižní novinky (46. týden)

14.11.2021

Keď si raz obľúbite knihy, tak sa v ich prítomnosti cítite doma kdekoľvek, dokonca aj na miestach, kde nepatríte.

Otec dcéru naučil milovať knihy, jeden z najväčších darov, aký môže dať rodič svojmu dieťaťu, a tým jej položil k nohám celý svet.

Kniha Kniha ztracených jmen v seznamech

v Mé knihovně130x