Sladký život bez cukru

Sladký život bez cukru
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255571/bmid_sladky-zivot-bez-cukru-ZyF-255571.jpg 4 32 32

Jedna z nejpozoruhodnějších populárně-naučných knih o zdravé výživě poslední doby. Z části příručka paleostravy, zčásti osobní příběh s řadou zasvěcených informací o metabolismu cukru i o poruchách, jež cukr v organismu vyvolává. Ultramoderní kuchařka v rustikálním stylu, v níž pozadí k překvapivým faktům a pokrmům nové doby tvoří stylové barevné fotografie. Sarah Wilsonová píše pro všechny, kdo se nebojí zamyslet nad tím, co jedí, a chtějí se vymanit ze závislosti na cukru. Život může být sladký i bez něho.... celý text

Přidat komentář

Ivan F
13.07.2018 1 z 5

Sacharóza, ľudovo nazývaná cukor, má chemickú značku C12H22O11 a je to organická zlúčenina. Molekula je disacharid, skladá sa z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Stévia, ktorá je 150 krát sladšia ako cukor, má chemickú značku C20H30O03 - dodnes nie je v USA povolená ako sladidlo, v Európe až od roku 2011. Napriek tomu Japonci sladia stéviou desaťročia. Je však zdravšia ako sacharóza? Alebo xylitol, sukralóza, xylóza a iné "cukry"? Možnože je, ale počet obéznych Japoncov je značný - stévia nepomáha? Chuťovo je to všetko hnus. Ak robíme cesto a potrebujeme doň napríklad 300 g sacharózy, tak dostaneme potrebný objem a k tomu žiadanej konzistencie. Ak však sacharózu nahradíme iným náhradným sladidlom, ktorého je napríklad v prípade stévie len pár polievkových lyžíc, už to nikdy nebude ono - ani váhovo, ani chuťovo. Pretože ľudské telo potrebuje cukor k okamžitej spotrebe. Ak je ho nadbytok, tak si ho uloží pre budúcu potrebu vo forme tuku. Stačí sa trochu viac hýbať, aby sme cukor "spálili" a všetko bude ok. Sladidlá potrebu cukru nenahradia, skôr naopak. Okrem toho je "cukor" v tej či onej forme všade, jeho spotrebe sa nedá vyhnúť, len ju obmedziť, ale k tomu nám sladidlá nepomôžu. Lenže ľudia chcú byť klamaní a niečomu veriť. Za mňa je kniha jedna veľká s....a.

Danka1975
08.07.2017 4 z 5

Okolo téhle jsem vždycky kroužila na závěr návštevy v knihkupectví. Zajímavě zpracovaná kniha, kterou jsem si při třetí návštěvě koupila :-).. Ne že bych měla problémy s cukrem, ale po přečtení jsem měla pocit, že tedy asi jo, ale jen fakt trochu :-). .
Mé milované balzamiko (ještě milovanější redukce :-)) a sušená rajčata, že bych vás měla vyřadit nebo výrazně ometit???. . Ne, to asi fakt nedokážu :-).. Zase na stranu druhou mám plno věcí od autorky "schváleno" :-), čímž mi udělala velkou radost a rajčata v oleji jsem ji odpustila :-)))
Každopádně jsem se dozvěděla zase něco nového, knihu neberu určitě striktně, spíše jako vodítko a vezmu si z toho, co se mi líbí :-) (a chutná :-))). Je moc hezky zpracovaná i na oko, můžete v ní listovat, nárazově číst a určitě se k ní budu vracet. Jsou tam dobré postřehy, nápady.


lucin_a
16.10.2016 5 z 5

Za mě nejlepší kniha věnovaná problematice stravování bez cukru a jeho zdravé náhražky při vaření a pečení.

petaSk
07.07.2016 4 z 5

Hezky zpracovaná kniha. I když vím, co dělat se stravou a jím zdravě, tak, cukr mi dělá problém. Tato kniha mě zase nakopla. Recepty obsahují suroviny, které už jsem stejně většinou měla doma a běžně z nich vařím. Drtivá většina z nich je sehnatelná v každé zdravé výživě nebo supermarketu. Nejsou nijak dražší než běžné suroviny, ale chápu, že pokud někdo fičí na nezdravé, typické české stravě nebo na zdravou stravu teprve najíždí, tak změnit obsah ledničky a spíže se mu může zdát ze začátku náročnější. Většinou ale autorka používá zeleninu, kterou by měl jíst každý, obilniny, oříšky, mouky, šunku, sýr, oleje, semínka, luštěniny, ale i maso, jogurty, vejce. Prostě jídlo, žádné polotovary. Dá se to srovnat s českými kuchařkami o zdravé výživě, Kuchařku ze Svatojánu nevyjímaje. Takové vaření podle Jamieho Olivera, Pohlreicha nebo Vaňka mi přijde finančně a časově mnohem náročnější.
Fotky k receptům jsou krásné a recepty dobré a mnohé z nich se dají i krabičkovat do práce.
První část knihy je takové to povídání a vysvětlování proč tato strava a tyto suroviny.
Jediné, co mě trochu zklamalo je, že v pár receptech autorka používá bílou mouku nebo i ovoce. Ovoce totiž radí v prvních osmi týdnech vynechat úplně a mouku napořád. Což trochu odporuje tomu, k čemu v knize nabádá.

Hanina61
30.09.2015 3 z 5

Moc hezky udělaná knížka, plná krásných fotografií a zajímavých receptů i povídání o tom, jak autorka tím, že vyloučila ze stravy cukr a začala zdravě vařit překonala svoje zdravotní problémy, nicméně ze surovin, které jsou pro našince - pro mě tedy určitě - dost finančně náročné.

Autorovy další knížky

Sarah Wilson
australská, 1974
2015  70%Sladký život bez cukru
2017  73%Bez cukru, v pohodě a napořád