Slavík

Slavík
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294841/mid_slavik-Zjy-294841.jpg 5 1500 1500

Francie 1939. V tiché vesničce jménem Carriveau se Vianne Mauriacová loučí se svým manželem Antoinem, který byl povolán do zbraně. Vianne nevěří, že by skutečně mohlo dojít k válce, jenomže Němci vpadnou do Francie a země je rázem plná nepřátel, tanků a bojových letadel. Když se pak ve Viannině domě usadí německý kapitán, musí osamělá žena vycházet nepříteli vstříc, jinak přijde o vše. Bez jídla i naděje čelí nelehkým rozhodnutím, v nichž jde o život či smrt nejen její a jejích blízkých.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

The Nightingale, 2015

iwosh
13.04.2023 5 z 5

To jsou knihy, které nesmím číst, protože pak nic jiného okolo neudělám, ... :)
Já, který čte pomalu, tak posledních 250 stránek jsem přečetl v jeden den.

Kanimůra2
05.04.2023 4 z 5

Že já blbec se zase nechám nachytat a čtu tak těžký kus. Jsem z toho vždycky smutná, vyděšená a zároveň šťastná, že jsem tuto dobu nezažila. Paní spisovatelka je úžasná. Krásně se to četlo. Příšerně se to četlo...

slev
04.04.2023 5 z 5

Hodnotím jako jednu z nejkrásnějších knih.

iveta3689
31.03.2023 5 z 5

Moc pěkné. Některé detaily byly zbytečně naivní, ale tento žánr to asi snese. Kniha je emotivní, velmi čtivá napínavá.

MonikaV
27.03.2023 5 z 5

I slzičky ukáply. Pěkná knížka.

janina74
26.03.2023 5 z 5

Velice napínavý příběh o hrdinství za války. Jen ten konec není moc veselý.

helenkan
25.03.2023 5 z 5

No, tenhle příběh mi v hlavě zůstane na hodně dlouhou dobu. Možná napořád. Příběh plný emocí, statečnosti, lásky,bolesti i hrůz války. Naprosto skvělé čtení.

Slůník
13.03.2023 5 z 5

"Láska ale musí být silnější než nenávist..." Autorka vytvořila příběh, jehož hrdinka tuto větu říká jako hlubokou životní pravdu, nikoli jako klišé. Kéž ubývá lidí, kteří musí tváří v tvář válce dokazovat svoji lidskost...

Annannas
10.03.2023 5 z 5

Nezbývá než smeknout a to jak před autorkou, tak před všemi, kteří za války disponovali tak obrovskou statečnosti. Tento příběh a hlavně ty velmi silné emoce jen tak z haly nezmizí. Knihu rozhodně doporučuji.

terkezka
05.03.2023 5 z 5

skvělá kniha, na jejíž příběh dlouho nezapomenu.

zdenek118
20.02.2023 5 z 5

Velmi emotivní a napínavý příběh zachycující těžký život řadových občanů v okupované Francii za II. světové války na osudech rodiny Rossignových, dvou sester starší Vianne a mladší impulsivní Isabelle. Zatímco starší Vianne žije poklidným rodinným životem až do doby, kdy je povolán její manžel do války, mladší dospívající sestra Isabelle se rozhodne opustit rodinu a zapojuje se postupně do aktivního odboje proti německým okupantům a nasazuje tak až svůj život. V knize je barvitě vykresleno strádání prostých Francouzů za války a to nejen žen, na kterých leželo hlavní břímě při obtížném obstarávání obživy pro své rodiny za neustálého nebezpečí zatčení a deportace do koncentračních táborů.
Kniha Slavík mě velmi zaujala a osvětlila mě i další méně známá fakta o životě v okupované Francii za kolaboranské vlády Petaina a následně za období prozatímní exilové vlády generála Charlese de Gaulla.
Skvělá knížka a určitě si přečtu další díla od této spisovatelky. Vřele doporučuji dalším čtenářům. Hodnotím 5*

RADIN
19.02.2023 5 z 5

No čo dodať:obidve sestry až príliš veľa riskovali pre iných.Kniha je dobre napísaná.

KnihoSny
08.02.2023 5 z 5

Audiokniha: knihu jsem poslouchala v práci při práci musím říct že je to silné čtení z pohledu dvou sester každá z nich si prošla jiným peklem každá ryskovala jinak ale jejich silu jsem strašně cítila byly chvíle kdy mnou projel mraz kde sem se začla s hrdinkama bát... knihu mohu doporučit byla krásně na psaná i když moc smutná.

martinasudová
01.02.2023 5 z 5

Uffff... Hodně silné čtení.
Nenechte se odradit počtem stránek, stojí to za to!

Amare
13.01.2023 5 z 5

Tato kniha mi střídavě lámala srdce a poté ho zase slepovala dohromady. Příběh dvou jedinečných sester, které během druhé světové války zažívají to, co si málokdo z nás dokáže představit. Sledujeme nejhorších šest let jejich života a vidíme všechny jejich útrapy, bolesti ale i jejich sílu a odvahu bojovat za to, v co věří. Je to neskutečná horská dráha, která v člověku vyvolá různorodé pocity a zajistí, že si tuhle jízdu bude pamatovat hodně dlouho.

Micandy
01.01.2023 5 z 5

Kniha je plná bolestí, strachu ale také naděje a bojování za život. Syrový příběh dvou rozdílných sester v období války. Někdy jsem se musela zastavit při čtení, abych se mohla nadechnout. Na tuhle knihu nikdy nezapomenu, vryla se mi pod kůži. Teď si asi budu muset přečíst něco optimističtějšího.
Každopádně doporučuji.

mončičák42
30.12.2022 5 z 5

Kniha, popisující válku "skrze" životy dvou sester žijících ve Francii, je velmi dobře psaná, přišpendlí vás k židli a musíte číst dál a dál. Obdivuji statečnost lidí, vůbec přežít, natož pomáhat ostatním pod pohrůžkou smrti. Přečtěte si o tom.

kudrdlinka
22.12.2022 5 z 5

Krásná kniha o strašné době, o dvou rozdílných ale statečných sestrách. Je to silný příběh, ke konci hodně emotivní, na který jen tak nezapomenu.
Poslechnuto jako audio, ke kterému mám drobnou výtku - Renata Volfová chvílemi tak ztišila hlas, že jsem měla problém rozumět.

jirina3500
19.12.2022 5 z 5

Pro mne úžasná kniha se strhujícím dějem,ale velmi smutným,obsahem.Opravdu by tuto knihu měli přečíst hlavně mladší lidé,aby si uvědomili hrůzy války,holocaust,lásku
opravdovou,hrdinství,které je opravdu hrdinstvím,skromnost a strach s jakou 2 hlavní hrdinky,sestry,které se tak povahově lišily a přitom směřovaly svou činností ke stejným cílům.Pomáhat,zachraňovat lidské životy,za cenu ztráty vlastního života a životů jejich nejbližších.Na druhé straně bestiálnost chování zejména příslušníků SS.

Mathiola8
27.11.2022 5 z 5

Začátek se mi zdál zdlouhavý, ale pak už to šlo jedna báseň . Moc hezká kniha o válce zase trochu jinak.