Slepá bohyně a jiné příběhy
Jan Křesadlo (p)
Soubor povídek známého a nekonformního autora, který jako spisovatel využil i své profesní psychologické znalosti. Spojujícím prvkem všech jsou nejrůznější sexuální deviace, kterými jsou postiženi jednotliví hlavní protagonisté.
Rozverná knížka povídek, jimž neschází humor!
Osobně se mi líbila nejvíce "Hra na jelena", pojednávající o anabázi nahého exhibicionisty, který se stal zcela proti své vůli, lovnou zvěří. Nejprve se vydal sám "na lov", tedy předvést svoje mladé tělo ženám pracujícím v lese. Zapomněl však, že v polední pauze jim půjde naproti skupina mužů, takže sotva vyjuknul oděn poze v tenisky, už se musel obrátit na útěk, který se stal dramatickým bojem o přežití. Nejprve skočil nad hlavou rybářovi do řeky, kde ztratil brejle. Vzápětí ukradl vylekanému muži s prutem kolo, na kterém porazil kadibudku zrovna ve chvíli, kdy se na ní transvestita těšil ze svého převlečení se za ženu. Pak se dostal až k náspu a elegantním uklouznutím po kravěnci opsal velký oblouk vzduchem, aby přistál v otevřeném vagóně s polystyrénem. Znaven tam usnul, aby se probudil až za tmy na neznámém nádraží. Tam opatrně vystoupil a hledal kudy dál:
"Trpělivě, plazením vlastně, a občasnými přískoky se propracovával ke světlům nádražních budov. Prolézal pod lavicemi, přiskakoval a krčil se za všelijakými balíky, vozíčky a sudy. Konečně měl poměrně na doběh nízkou boudičku, jejíž celkový charakter naznačoval, že je to záchod. Žlutý, placatý kvádr s nápisem žhnul do šera, ale krátkozraký nahatec nemohl litery rozeznat."
Tady vyděsí k smrti hajzlbábu, ta na něj zavolá příslušníky. Je zahnán do rybníka, kde se střídavě potápí a vynořuje - dle toho, jak je mu smečka policajtů spolu se smečkou psů v patách. Nakonec odtáhnou a náš hrdina dostane hlad. Z grilu na blízkém hausbótu zmizí tučná klobása, což však neušlo kuchaři. S napřaženým nožem pak pronásleduje nahatce setmělými dvory, když tento nakonec, zcela udolán, vleze po okapu až do pokoje jeptišky, která právě před usnutím rozvažuje, má-li či nemá spáchat hřích tím jak si sama udělá dobře...
Doporučuji.
Sbírečka krátkých povídek o různých sexuelních libůstkách, která v době Sexu ve městě asi nikoho nešokuje a i ty libůstky jsou nyní téměř mainstream. Ale čte se to celkem příjemně a čtenář se dozví i všeliké zajímavosti mimo oblast sexu, například z hudební oblasti
Velmi čtivá sbírka povídek, inspirovaných Křesadlovou praxí v psychiatrické léčebně. Je to sbírka lidských úchylek.
1999 | Mrchopěvci / GraveLarks |
1984 | Mrchopěvci |
1990 | Fuga trium |
1995 | Hvězdoplavba / Astronautilía |
1994 | Obětina |
Jak vidno, téma sexuální perverze a vysoká literární kvalita se nevylučují. Inteligence, humor. Vynikající kniha, rád se k ní někdy vrátím.