Slibuji ti, Annabelle
Tamara McKinley
Přehnaná otcova přísnost donutí mladičkou Annabelle utéct z domova do Paříže. Tady prožívá nádherně bezstarostný čas, bohémská atmosféra města jí učaruje a navíc zde potká osudovou lásku, charismatického malíře Henriho. Do jejich životů krutě zasáhne válka. Henri odjede na frontu, Annabelle nemá peníze na vlastní obživu a ještě k tomu čeká dítě…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2017 , AlpressOriginální název:
Echoes from Afar, 2015
Moc se mi kniha líbila,je tam romantická linka,občanská válka před druhou světovou ve Španělsku což jsem si rozšířila obzory a milý příběh,který není úplně dokonalí jako je život... .
Měla jsem chuť na nějakou historickou romanci, a tak jsem v knihovně sáhla po této knize. Neměla jsem popravdě moc očekávání, což mi asi paradoxně pomohlo, protože jsem si tuto knihu nakonec velmi užila a přečetla ji vlastně skoro na jeden zátah. V rámci žánru je to určitě skvěle napsaný příběh. Melancholicky bolestivý, ale přitom krásný. Romantický, ale určitě ne přeplácaný kýčovitými hloupostmi. Nebo aspoň já ten pocit z toho neměla. Přišlo mi to tak akorát. Byť romantické příběhy nevyhledávám zas tak často, tak čas od času na ně dostanu chuť a tato kniha se mi trefila do noty a do momentálního rozpoložení. Dostala jsem od ní přesně to, co jsem chtěla - hodnotím tedy naplno. Je to strašně fajn pocit, když si v ten "správný okamžik" přečtete tu "správnou knihu".
Magická Paříž, v ní časté zmiňování mostu Pont Neuf. Tam se potkali mladá Annabelle a malíř Henri. Do jejich osudu zasáhne španělská občanská válka. Henri odchází bojovat, ona jde pomáhat na frontu jako zdravotní sestra. Dozvíme se o vzniku i průběhu této války, což u nás nebylo tolik známo, ale byla to válka krutá a stála mnoho životů, nejen vojáků, ale i bezbraných žen a dětí v odlehlých vesnicích. Osud ty dva zcela rozdělil a po dvaceti letech tělesně postižený malíř uvidí oknem na mostě Pont Neuf mladou Annabell, svou vlastní dceru. Hodně zajímavá kniha.
Zpočátku mě kniha až tak nezaujala, ale postupně jsem se do ní začetla s chutí a celkový dojem z ní byl velmi dobrý.
Od autorky mám přečtené všechny u nás vyšlé knihy. Příběh samotný je krásný a dojemný, ale mrzí mě, že autorka více nerozvedla život Annabele s Georgem v Anglii po válce.
Na novinku od Tamary McKinley jsem se hodně těšila a musím říct, že jsem malinko zklamaná. Čekala jsem emotivní, srdceryvný a hluboký příběh, ale o tom se mi v první polovině knihy mohlo jen zdát. Autorka úplně nevyužila svůj potenciál a to je škoda. Ve svém vyprávění klouzala po povrchu, vůbec příběh nerozpracovala do hloubky. Vždy, když došla k nějaké zajímavé situaci, zvratu, místo aby děj rozvedla, v podstatě ho jenom naťukla a šla dál. Mohla z námětu vytěžit mnohem víc. I co se týče postav, jsem měla pocit, že by je autorka dokázala čtenáři více přiblížit a lépe charakterizovat. Naštěstí druhá polovina knihy byla pro mě už zajímavější, děj plynul svižněji, nenudila jsem se jako chvílemi v první části. Kniha je tedy lepší průměr, ale žádná pecka. A že napsat pecku autorka umí, o tom jsem se již přesvědčila.
Přestože já cítím z příběhu trochu zklamání, knihu můžu doporučit.
T.M. mám moc ráda a vždy se těším na její novou knihu. Příběh Annabelle se mi líbil, Paříž je nádherná a má nezapomenutelnou atmosféru... Kniha se dobře a rychle četla. Přesto ubírám jednu *. A to proto, že se mi moc a moc líbí knihy autorky zasazené do "australského" prosřtedí. A to mi tady chybělo...ale i tak pěkné počteníčko ;)
Velice zajímavá kniha, která se snadno čte a docela povedeně bortí mýty o romantických knížkách, jakožto braku v literatuře. Podle mne je to ideální příběh, který v sobě ukrývá neobyčejnou osudovou lásku, napětí ze závěru příběhu a navíc ještě poměrně realistické popisy Paříže 30. let minulého století i prostředí španělské občanské války, ze kterého rozhodně silně mrazí. Prostě velice povedená kniha, kterou vřele všem doporučuji k přečtení.
Příběh ošetřovatelky Annabelle ,která odejde z domova ze kterého ji vykázal otec, aby poznala jiný život v Paříži u své tety Aline.Cestu jí zkříží mladý malíř Henri a stane se její osudovou životní láskou,kterou rozdělí občanská válka ve Španělsku,která je na čas rozdělí .Setkají se spolu v nemocnici ,kam je Henri přivezen se zraněním a Bell ho ošetřuje, opět spolu prožíjí krásné chvíle při kterých Bell otěhotní ,což Henri neví,protože je opět rozdělí válka, tentokrát téměř na dvacet let.Zda se opět setkají se dočtete v tomto romantickém příběhu s krásnou obálkou.Kniha se mi líbila.
Paříž a romantika - to k sobě prostě patří. Tady prožívá mladá Annabelle svou osudovou lásku k malíři Henrimu, ale vztah přetrhne válka... Každého z nich odvede jiným směrem a když po létech dochází k jejich setkání, už je všechno jinak... Pěkný příběh, Francouzi umějí žít pro lásku. Pro romantičky.
Kniha s překrásnou, podmanivou obálkou, která v sobě ukrývá moc hezký příběh neobyčejné lásky. Jedná se o odpočinkové, příjemné čtení, stránky jsem obracela velmi rychle... no musím zároveň napsat, že ačkoli to bylo krásně napsáno, mé emoce příběh neprobudil. Tak nějak klouzal po povrchu, a já hledala víc :-)
Ale určitě hezká četba :-)
Paříž romantika španělská občanská válka (1936-1939) bohémský život útěk z domova
2000 | Poslední valčík |
2007 | Letní bouřka |
2008 | Zaslíbená země |
2010 | Neúprosný žár |
2002 | Sasanka |
(SPOILER) Bohužel jsem knih na podobné téma četla vícero, aby mě zrovna tato dokázala nadchnout. Téměř totožný námět můžeme najít u Třpytivé hodiny od Iony Grey, který je o několik stupňů čtivější. Autorka tady úplně zbytečně popisuje sáhodlouze nudné prostředí a pak jen tak mimochodem zjistíme, že už se dali hlavní hrdinové dohromady. Takže jsem nedokázala Henriho ani pořádně poznat a najednou lup a je mrtvý, pak zase ne. Nejvíce zaujme sbližování Henriho a jeho dcery, ale jinak je kniha jen chabým pokusem o srdceryvnou bichli. Jedna hvězda za snahu a druhá za můj osobní vztah s Paříží, kterou jsem nedávno navštívila, takže jsem se díky knize nostalgicky vrátila na ona místa. Ale pro ty, kdo v Paříži nikdy nebyli, se dočkají pouze prázdných jmen míst, kde se odehrává stejně prázdný příběh s hlavními hrdiny bez výrazu.