Sloup vody
Norbert Frýd
Sonda do všedního života obyčejných lidí, v níž autor rozvíjí kontrapunkticky založený obraz kariéry kdysi nadějného intelektuála, ministerského úředníka Slávka Rouse.
Příběh uředníčka Slávka,jeho sledování lidí okolo,jejich postupné umírání.Nejdřív židovka Hedvika,jeho sestra Irena,a po válce ne příliš štastné manželství a alkoholismus.Podkreslené dobovou hudbou a příjemným hlasem vypravěče.
Už jsem si toho všiml v dnešní době víckrát, že to co se dříve považovalo obecně mezi lidem za neúspěch, tak se dneska považuje za úspěch.
A tohle není jediná novela, co na tohle pojetí literárně poukazuje. Důvodem je ten fakt, že dneska morálku nereprezentuje nikdo, tedy žádná instituce, dříve a na čas socialismus, což znám dobře z lidí, co dneska už nežijí, ale jejichž jednání a chování mě přesvědčilo, že lidi dříve uvažovali jinak a za něčím vyšším cílili, což se dneska prakticky vytratilo.
rodinné vztahy psychologické romány psychologické příběhy alkoholismus manželská krize
1958 | Krabice živých |
1979 | Prales |
1990 | Císařovna |
1990 | Kat nepočká |
1976 | Hedvábné starosti |
Poklad z regálu na nádraží. Překvapivě mě to bavilo, přišlo mi vlastně stále aktuální. Zaujal mě styl psaní v první osobě jako vnitřní rozhovor. Mohlo by se zdát, že to bude nepřehledné, ale užila jsem si postupné odhalování života Slávka Rouse. Bylo to věrohodné.