Slzy púšte

Slzy púšte
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242752/slzy-puste-242752.png 5 111 111

Dráma lekárky, ktorá prežila vojnové peklo v Sudáne. Genocída, násilie a vraždenie ako výsledok etnických nepokojov v provincii Darfúr očami jednej z obetí.Knihu Slzy púšte napísala Sudánka Halima Bashir s pomocou spisovateľa Damiena Lewisa. Aj ona sa musí skrývať za vymyslené meno. V prípade odhalenia identity by jej rodine žijúcej v Afrike stále hrozili kruté represálie. Halima žila ako dieťa spokojným životom v milujúcej rodine, jej nadanie ju predurčilo, že ako jedna z mála zo svojho kmeňa dosiahla vysokoškolské vzdelanie a stala sa lekárkou. Už v škole sa stretáva so zvláštne napätými vzťahmi medzi pôvodnými černošskými obyvateľmi Sudánu a Arabmi, ktorí sa v krajine považujú za privilegovanú vrstvu. Napätie prerastie do rasových nepokojov, Halima ako lekárka v nemocnici rovnako ošetruje ranených z oboch táborov, vláda ju však za trest posiela pracovať na kliniku do malej dediny v oblasti zmietanej najostrejšími bojmi. Tam sa stáva svedkom nerovného boja medzi dobre vyzbrojenými Arabmi a čiernymi povstalcami, pomôcť však musí aj desiatkam dievčat v školskom veku, ktoré v škole znásilní horda ozbrojencov. Halima podá správu zástupcom Spojených národov, vzápätí po ňu prídu ozbrojení muži. Skutočnosť je ešte strašnejšia, než si predstavovala.... celý text

Přidat komentář

Arwen777
15.10.2023 5 z 5

Kniha by se dala rozdělit na dvě hlavní části, kde první vypráví o idylickém dětství a dospívání hrdinky v Zagháwské vesnici. Krásné vyprávění o zvycích, jednoduchém, ale smysluplném životě plném rodinné lásky a soudržnosti, úcty k sobě navzájem, ke zvířatům a přírodě.
V druhé půlce se ale staneme svědky zvěrstev, které jsou páchány Araby za podpory súdánské vlády na původním černošském obyvatelstvu. Tato část je emočně velice náročná, o to víc, když si člověk uvědomí (po dočtení knihy a trochu googlení), že situace dodnes není stabilizovaná a ani postoj zbytku světa (nebo spíš jen jeho části) s tím nedokáže nic udělat.
I přes vážnost tématu a tragická fakt je kniha napsaná lehkou rukou a skvěle se čte.
Rozhodně doporučuji.

Evaho73
14.01.2023 5 z 5

Slzy púšte. Aký príznačný názov má táto kniha, ktorá je náročná na čítanie, ale poskytuje reálny obraz o dianí v sudánskom Darfúre za posledné desaťročia.
Najskôr ma fascinovali opisy jednoduchého a v niektorých smeroch až primitívneho života v tejto oblasti, a zároveň som obdivovala, ako málo stačilo ľuďom ku šťastiu, alebo ako si dokázali pomáhať, či prejavovať vzájomnú úctu a uznanie.
Zdanlivá idyla sa medzi členmi jednotlivých kmeňov začala rúcať vládou podporovanou brutalitou a násilim, ktoré prerástli až do genocídy...
Táto kniha je svedectvom jednej statočnej ženy, ktorá dokázala pomáhať obetiam prenasledovaným režimom a zabojovať za svoje presvedčenie aj na vzdory tomu, že sa sama stala jednou z množstva prenasledovaných obetí. Pri čítaní som i ja vyronila slzy nad slzami púšte.


LaCoccinelle
07.09.2022 5 z 5

Na jednoho člověka příliš mnoho utrpení. Přeji Halimě s rodinou už jen šťastný život mimo Afriku.

Nofar197
20.04.2022 5 z 5

Nesmírně silná kniha, která se nedala odložit. Četla jsem ji v ruském překladu.

Mr.Diktator
15.04.2021 4 z 5

Strhující příběh neustálého příkoří a nespravedlnosti. Vyhrocená politická situace v Súdánu očima poškozené menšiny. Knížka se lehce dotýká druhé strany mince migrační krize.

Jurajovamaka
27.02.2021

Silný zážitok.pri čítaní tejto knihy. Moje ❤ bolo smutné a utrápené. Hrôza čo sa deje vo svete. Budme vďační za to čo máme a kde žijeme.
Ďalšie moje recenzie na knihy istagram: majusikboxxy ♡

lencin
06.08.2019 4 z 5

Příběh plný utrpení obyčejných mužů, žen i dětí, kteří se ocitli uprostřed občanské války. Děsivé, děsivé.

Asterixxka
10.07.2019 5 z 5

V knize se stupňuje drama až do úplného konce. O hrůzách (nejen) v Dárfúru sice víme, ale číst skutečný celý příběh každého jedince je skutečně silný kafe. Sílu knihy ale nevidím pouze v čtení o hrůzách války/genocidy, ale také o právě síle člověka a toho co všechno dokáže snést, překonat, zvládnout...když musí...

Crozz
22.11.2018 5 z 5

Šílený co se ve světě děje. Ze začátku pohodový příběh, který se ke konci mění v totální hrůzu. Doporučuji.

angelak
22.08.2018 5 z 5

Velice silný příběh - smutná kniha. Je až neuvěřitelné co se někde děje...

Jirinamac
25.10.2017 4 z 5

Jak šťastně si žijeme v Evropě a jsme stále nespokojení.

parvitas
17.10.2017 1 z 5

Nemôžem dať viac hviezd, pretože to znásilnenie detí (8-ročných dievčatiek) neviem predýchať. Je to príšerné a zvrátené! A aj to, čo sa stalo potom (jej samej). A aj obriezka predtým. Celé zle.
Príbeh lekárky Halimy Bashir zo Sudánu, ktorá ako jediná z jej rodiny vyštudovala univerzitu a chcela len pomáhať svojim, ma však chytil za srdce. Jej rozprávanie je plné spomienok o detstve, rodine, starej mame a otcovi a mame, o bratoch, o jedlách a živote doma, v škole, a v dedine... Jej sa podarilo utiecť a nájsť azyl a manžela v Anglicku, ale vojna a genocída v Darfúre pokračovala, o svojej rodine stále nič nevie...

m.artina
06.06.2017 5 z 5

Zde více než kdekoliv jinde (bohužel) platí, že nejlepším vypravěčem je život sám. Doporučuji každému, aby si ji přečetl, jednoduše proto, aby věděl, pochopil a minimálně se zamyslel. Nad sebou, svým životem, životem lidí okolo i celým světem . Nečekala jsem jednoduché čtení, a jsem velmi ráda, že jsem na tuto knihu zcela náhodně narazila. Zaslouží si mnohem více pozornosti, než se ji dostalo.

Kryštofka
03.02.2017 5 z 5

Silná kniha.

zuzana4291
12.07.2016 4 z 5

Většina knih, které jsou skutečnými příběhy, začíná tím nejhorším příkořím nebo alespoň ty co jsem četla. Tato kniha začíná šťastným dětstvím, pochopením u otce a vlastně by nikdo neřekl, že se život dokáže takto otočit a to co autorka prožila je opravdu otřesné. Nejsmutnější je, že tato zvěrstva se odehrávají stále, i když to je v různých státech. Na konci jsem se neubránila slzám.

Melein
11.01.2016 5 z 5

Velmi silný příběh. Jednomu se až nechce věřit, co se v některých částech světa děje. Nechápu, jak člověk může tak ubližovat jinému člověku. Myslím, že můžeme být rádi, že žijeme v Evropě.

prochajda
04.11.2015 5 z 5

Krásná kniha se smutným příběhem, .... kéž by to jen všechno nebyla pravda...

Šánka
04.08.2015 5 z 5

Emočně náročná kniha.
Skutečný příběh mladé lékařky Haliny začíná jejím téměř idilickým dětstvím v kruhu milující rodiny v malé vesničce v Súdánu a postupně se mění v obrovskou válečnou tragédii genocidy, znásilňování a hrůz páchaných Araby na černošském obyvatelstvu.
Dlouho jsem u knihy nebrečela, teď ano.
A jsem ráda, že můžu žít v této svobodné a civilizované zemi.

orinka3
27.06.2015 5 z 5

Silná kniha, navíc dobře napsaná. Je fajn, že vyprávění súdánské lékařky podpořil reportér Lewis, protože předchozí kniha na podobné téma v mém hodnocení dopadla hůře jen kvůli tomu, že autorka nebyla v psaní tolik zběhlá (Slzy v písku). Pořád si lámu hlavu, jestli je pro mě dobré tyto knihy číst - pomoci nedokážu, pouze mě to zneklidní. Jenomže strach svazuje a to, co dělá člověka člověkem, je odvaha vzepřít se zlu, nespravedlnosti, tmářství. Proti tomu všemu bojuje hrdinka knihy Halima a má veškeré moje sympatie. Je strašné, když není slyšet hlas rozumu, protože ho přeřvává hrubé primitivní násilí.

Ivana11
15.06.2015 5 z 5

Nádherná kniha. Po přečtení jsem měla příběh Halimy dlouho v hlavě. Při představě, že se toto na světě opravdu děje, je to hrůza. Vřele doporučuji přečíst.