Smrť Andromeda
Michael Crichton
Techno-thriller o vedcoch, ktorí sa snažia izolovať vírus, zavlečený na Zem. Tajná americká družica bez ľudskej posádky sa vychýli zo stanovenej obežnej dráhy a pristane neďaleko mestečka Piedmont v americkom štáte Arizona. Miestny lekár družicu násilne otvorí. O niekoľko hodín sú všetci obyvatelia mŕtvi, nažive ostane len dvojmesačné dieťa a sedemdesiatročný opilec. Taká je expozícia napínavého románu, opisujúceho päť dní vážnej vedeckej krízy, ktorá hrozila zničiť nielen Spojené štáty, ale aj celé ľudstvo.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1971 , Tatran (Bratislava)Originální název:
The Andromeda Strain, 1969
![honajz honajz](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/490/m_490.jpg?v=1459854917)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Tak ano, jako fiktivní literatura faktu je to hodně dobré a až na pár excesů si člověk skutečně říká, je to pravda, nebo si to vymyslel? Kniha je naštěstí krátká, protože i takhle už - alespoň mne - začaly brzy lézt na nervy všechny ty výpisy z počítače, přehled smluv a paragrafů, a také životní historie každé postavy, která si v knize i jen uprdne, a to nejlépe od narození přes studia a svatbu. Neříkejte mi, že jste ty pasáže všichni četli a nepřeskakovali. Když tohle odečtu, zbývá průměrný příběh na jednu povídku, který má svou úvodní záhadu, jež se řeší, ale přece jen jsem po všem tom vychvalování čekal víc.
![ttoper ttoper](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Nemůžu si pomoci, ale zatím nejslabší Crichton. Možná je to tím, že od Crichtona mám vyšší očekávání, ale pokus o rádoby literaturu faktů nevyšel. Pouze chvilkami mě kniha strhla a to v místech, kde se znovu přiblížil klasickému románu.
Přesto pro mě Crichton zůstává jedním z nejoblíbenějších autorů.
![St. Jimmy St. Jimmy](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/16676/16676-HFZ.jpg?v=1505115316)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Klasika ze žánru sci-fi. I když se přiznávám, že jinak sci-fi příliš nečtu, tak tahle mě naprosto uchvátila. A nejen strhujícím dějem, ale i nezapomenutelnými výpisy z počítačových procesů, výzkumů a rozborů... tohle všechno dohromady splývá v jednu vynikající science fiction.
![Eivo Inaka Eivo Inaka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedna z knížek ke kterým se čas od času vracím - a díky kterým ráno vstávám nevyspalý, protože je těžké se od ní odlepit. Crichton přesně ví jak na mě. Navíc ukázkám výpisů z počítače a dálnopisu se daří vyvolat nepříjemný dojem, že čtu literaturu faktu. Paráda!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
O záhadných smrtících virech bylo již napsáno mnoho knih. Je to pro mnohé autory lákavé téma, které mají čtenáři rádi. Bohužel většinou se jedná o béčková díla, jejichž hlavním cílem je vydělat peníze. Kniha Kmen Andromeda se mezi těmito díly neztrácí, ba dokonce je výrazně nápadná - asi jako diamant mezi střípky skla.
![Dejf42 Dejf42](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi napínavá a zajímavě napsaná knížka. Zvláště prokládání počítačovými/dálnopisovými výpisy bylo, alespoň pro mě, velmi originální.
zfilmováno thrillery věda hard sci-fi mikrobiologie výzkum nákaza život ve vesmíru epidemiologieAutorovy další knížky
1993 | ![]() |
2008 | ![]() |
1994 | ![]() |
1998 | ![]() |
2006 | ![]() |
Uznávám Crichtona jako spisovatele, dokáže skvěle vygradovat napětí a držet mě křečovitě zaraženého v křesle, ale u této knihy jsem to prostě nějak nenašel. Jako dvacetistránkovou povídku bych si to asi dokázal představit. V této formě mě to ale vůbec nezaujalo.