Smrtka

Smrtka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538060/bmid_smrtka-663b6be6a0394.jpg 4 3451 3451

Smrtka / Žatva smrti série

1. díl >

První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: audiokniha , Témbr

Scythe, 2016

Interpreti: Vasil Fridrich , Jana Stryková

Denčaa
12.12.2018 4 z 5

Ohledně této knihy byl velký boom. Nové téma, které ještě zpracované nebylo. Hodně mě to chytlo, že si člověk přečte něco jiného, než jen o vílách, skřítcích apod. Vymyšlené to bylo geniálně. Svět byl propracovaný a všechny detaily, které čtenáře mohou ohledně světa napadnout, tak jsou postupně zodpovězeny. Nicméně, tento svět se mi vůbec, ale vůbec nelíbil. Nedokázala bych si představit v něm žít. A to byl asi jediný bod, proč jsem nedala plný počet hvězdiček. Děj byl zpracovaný na výbornou a autor má hodně velkou slovní zásobu a pěknou stylistiku. Ale postě nadšení ze "Smrtky" se nedostavilo. Avšak konec byl výborný a další díl si přečtu, abych věděla, jak to celé dopadne. Pokud si chcete přečíst něco jiného, tak určitě sáhněte po této knize.

iška
11.12.2018 4 z 5

Výborně promyšlené i napsané. Mrazí z toho. Lidstvu prostě ani Nimbus nepomůže.

DericCaster
05.12.2018 5 z 5

Knížka se mi líbila velmi. Poutavý příbeh ve stylu dobro versus zlo s prvky lásky. Navíc autorův styl psaní se mi líbí a knížka se dobře četla. Budu se moc těšit, na nějaké příští knížky od Neala Shustermana

Hledač.N.M.LT
05.12.2018 5 z 5

Tato kniha mi nedá spát. Tak moc je úžasná

cérka
03.12.2018 5 z 5

Tak zase jednou zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí.

Při čtení jsem se musela zamyslet nad myšlenkou jaké by to bylo žít ve věku nesmrtelnosti a zda je smrt spravedlivá? (Jednou nás to čeká všechny a to je tak jediná spravedlnost a čím jsem starší, tím je čas a stárnutí rychlejší :-) :-().

Knihu a příběh jsem si fakt užila a dobře se bavila.Trochu mi to připomínalo upírskou ságu, určitě můžu doporučit nejen náctiletým a ráda si přečtu i další knihy tohoto autora :-).

SONP
02.12.2018 4 z 5

Co se stane, když se svět stane nesmrtelným, známe my Pratchettovci už ze Sekáče. Zde se ale zemřelí neprosekávají z hrobu na povrch, nezakládají spolky nemrtvých a nepotácejí se po světě jako Rumpál Žička. Smrt totiž vymýtila věda, lidé žijí věčně a čas od času se zresetují do mládí. Touha mít děti ale neodešla a tak je zapotřebí zřídit novou profesi Smrtek, které čas od času někoho pokosí neboli úplně usmrtí a udržují tak lidskou populaci na přijatelné výši. Tenhle poměrně zajímavý námět ovšem nebyl použit ke stvoření dystopického románu, ale "jen" pro dílko z oblasti Young Adult. Nechci říct, že by to knize ublížilo, ale rozhodně ji to trochu vzdálilo od mého předmětu zájmu. Dlužno ovšem podotknout, že i když hlavním hrdinům je 17 let, chovají se poměrně dospěle a nejde tak o žádnou limonádu. Takže nakonec i pro poněkud odrostlejšího scifistu byla kniha docela přijatelná. Nějaké temnější tóny se také našly (zejména v citacích z deníků kosení), takže celkově spokojenost. Navíc jsem si k novotvaru "čápnout" z předchozí autorovy knihy Bez Šance přidal podobně zábavné "pokosení" - překlad P. Kotrleho byl tedy znovu úspěšný. 70%

luckomar
30.11.2018 4 z 5

Nejsem příznivce této literatury. Moc často ji ne vyhledávám, ale hodnocení knihy se nedalo vyhnout. Dílo překvapilo. Hezká zápletka, city, napětí. Až na některé zdlouhavé myšlenky z deníků smrtek fajn. Doporučuji

CharlesWard
25.11.2018 2 z 5

Čekal jsem podařené fantasy a hromady krve. Dostal jsem podivnou rádoby Twilight ságu pro náctileté se vším, co k tomu patří.

hetty64
20.11.2018 5 z 5

Smrtka. Název slibuje zajímavé téma a opravdu jsem nebyla zklamána. Myšlenky obsažené v knize mě donutily se nad tématem zamyslet a udržovaly mou zvědavost. Svět knihy byl promyšlený, ale ne dokonale. Děj byl pro mne zajímavý a hlavně nepředvídatelný, což je obrovské plus. Autor píše čtivě, i když jsem občas musela číst určité pasáže dvakrát.

Celkově se mi kniha velmi líbila a můžu jenom doporučit.

"Nesmrtelnost z nás všech udělala kreslené filmy. "

Denisa153
19.11.2018 2 z 5

Na knihu jsem slyšela, četla a viděla chválu ze všech stran. Neuvěřitelně jsem se na ni těšila a pořád její přečtení odsouvala s tím, že se mám alespoň na co těšit. Po tom co jsem přečetla všechny nepřečtené knihy v mé knihovničce jsem se konečne odměnila tím, že jsem otevřela smrtku. Bohužel to žádná odměna nebyla, asi jsem od toho čekala tak moc, až jsem z toho byla zklamaná. Myšlenka byla super, dokonalý svět, kde je vše perfektní a není již co zdokonalovat a skupinka vyvolených lidí co udržují lidskou populaci v normě. Bohužel se mi vůbec nelíbily hlavní hrdinové, prostě mi nepřirostly k srdci. Od začátku mi tak nějak bylo jasné jak to dopadne. Jako klasické YA velká láska, zrada, usmíření takže ve finále děj nic moc. Naopak se mi líbily postavy Faradaye a Curieové, které mohli být trošku víc rozvinuté, ale díky nim jsem to dočetla - byla jsem zvědavá co se stalo doopravdy s Faradayem. Každopádně další díl už číst nebudu.

Véča
18.11.2018 5 z 5

Pokud již nepatříte mezi pravidelné čtenáře YA literatury, ale přesto byste po nějaké knize z toho žánru sáhli, Smrtka je rozhodně skvělá volba! Výborně promyšlený svět, postavy smrtek jsou dobře charakterizované a hlavní postavy mi byly sympatické. Už aby tu byl druhý díl!

Jirulka
17.11.2018 5 z 5

O této knize jsem hodně četla a slyšela až jsem neodolala a musela si ji sehnat. Četlo se to samo, ani chvíli jsem se nenudila, byla jsem napjatá jak to dopadne a už se moc těším na další díl, snad tu bude za chvíli. Umím si představit, že by tahle série byla zfilmována.

rycccy
16.11.2018 5 z 5

No celkem mě překvapilo když jsem v knihkupectví objevil tuto knihu od Neal Shusterman, protože furt čekám na pokračování knihy Bez Šance - aby jste pochopili dva roky čekám na pokračování a kniha ještě stále nikde. Trochu mě zamrzelo, že autor mezi tím napsal něco jiného, ale první kniha kterou jsem četl ( Bez Šance ) byla super, tak jsem si říkal, že této knize dám šanci. Popravdě z té anotace jsem byl trochu na vážkách, nevěděl jsem co čekat. ALE kniha mě neuvěřitelně bavila, zápletka a celkově tento smyšlený svět byl dobře propracovaný. Jen by stálo za to vysvětlit některé věci - jak jako obrací svůj vzhled a vrací se vzhledově na dvacet nebo třicet let? Já jen doufám, že na pokračování dalšího dílu nebudeme čekat dva roky a více jako u knihy Bez Šance.

Bílá paní
15.11.2018 4 z 5

Na knihy žánru YA si už obvykle připadám trochu stará (a dost mě to děsí), ale Smrtka mě vážně bavila. Neotřelý a lehce (ale příjemně) morbidní námět, skvěle vykreslené postavy (Rowan... fajn, asi ještě nejsem tak stará, když mám pořád slabost pro ty klišoidní rebelské a stoické typy), děj, který odsípá a o ve většině případů nepředvídatelné zvraty není nouze... těším se na další.
Btw, měla jsem se vykašlat na angličtinu a přečíst si knížku radši ve slovenštině. “Kosec” je úspěšně docela vysoko na žebříčku nejvtipnějších a nejlepších slov, co jsem kdy slyšela.

Apanka
13.11.2018 4 z 5

Uz teda nespadam do kategorie YA, ale me to neva. Kdyz jsem nad knihou premyslela, tak jsem zjistila, ze bych si i chtela vyzkouset zit v takovem svete. Smrtka mi prijde jako dobre promyslena postava, jak se tam prolnuly zpusoby smrti - jako statisiky, nahodna umrti, hromadna umrti...tak to proste je. Behem cteni vam tak nejak dojde, jak to asi skonci, takze to neni nejaky extra zaver. Kazdopadne si urcite prectu pokracovani, ptz chci vedet kam tohle vede.

zwingerovam
08.11.2018 2 z 5

Prvních skoro 200 stránek jsem se dost nudila. Nelíbilo se mi, jak je to psané. Druhá polovina nebyla vůbec špatná a asi se dokonce těším na další díl.

krtecek_1
07.11.2018 3 z 5

O.k., budu shovívavá. Přece jen je to YA literatura. Zlatý střed.

veru_nedvedova
06.11.2018 4 z 5

Nový originální příběh akorát lehce předvídatelný. Každopádně jsem z něho nadšená a těším se na pokračování. Líbily se mi všemožné promyšlené detaily od imunity po nekonečně dokonalý Nimbus.
Takže za mě dobrý :)

TomTomis
04.11.2018 2 z 5

Nejzajímavější části knihy byly pro mě úryvky z deníků smrtek. Co se týče děje, oceňuji zajímavý námět. Nemohu říci, že by se mi tato kniha četla jedním dechem, ale je mi jasné, čím může být pro čtenáře přitažlivá. Je to čtivé, jednoduché, málo postav, pár zajímavých zápletek. Příjemná oddechovka, i když s poněkud morbidním námětem. PS: Po odstupu času snižuji hodnocení... Myslím, že existuje mnohem víc zajímavějších knih.

Dagmar23
04.11.2018 5 z 5

( A ještě dodám-myslím že jsem udělala docela slušnou reklamu. Díky mému nadšenému opěvování má už Smrtku zamluvenou ke čtení půlka rodiny a přátel :D )