Sněžný měsíc
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
Stopa vede do Beskyd! Nová detektivka Michaely Klevisové zavádí čtenáře do idylické krajiny Beskyd, kde na horách ještě žijí lidé podobně prostě a v souladu s přírodou jako generace jejich předků. I sem ale vstoupil byznys, který staré roubenky mění na hotely a penziony a vše živé v lesích na lovnou zvěř. Realitní agentka Olga byla zavražděna na odlehlém místě vysoko v horách před roubenkou, kterou nabízela k prodeji. Stalo se to jen několik týdnů po vraždě makléřky v Praze. Oba případy spojují podobné okolnosti, a navíc se zavražděné ženy mohly znát. Kriminalista Josef Bergman proto odjíždí do hor a pátrá mezi místními obyvateli. Není to však jednoduché, protože obyvatelé horských samot jsou nedůvěřiví a uzavření a spousta z nich má svá tajemství, o která se s Bergmanem rozhodně dělit nechtějí.... celý text
Opět výborná krimi z pera paní Klevisové, klobouk dolů. A k tomu jako bonus úžasné prostředí Beskyd, vše bylo tak nádherně popsáno, lidské propletence,kopce, přiroda,prostě skvělé!
Pekne. Sico to trochu pripominalo ceskou adaptaci serialu Doktor Martin, ale jinak docela fajn
Čtivé, žádné potoky krve a drasťárny. Detailní popis charakterů a jejich problémů. Příběh z Beskyd.
Mne to prislo naopak jako jedna z nejlepsich knih autorky. Vrah byl podle me prekvapivy. A ze nekterym ctenarum prislo tech par postav slozitejsich na orientaci? Spousta lidi je dneska zvykla cist jednoduchou literaturu, pouzivat zkratkovite mysleni a nepamatovat si, spis bych to videla jako jejich problem s komplexitou, ackoli tohle opravdu neni slozita kniha, ani dejem, ani postavami. Velice povedena a vyzralejsi nez predchozi dily. Doporucuju zvlast pokud mate prirodu, je ji venovan velky prostor.
Za mě tentokrát jeden ze slabších dílů. Prakticky celou knihu jsem měla problém vyznat se v postavách.
Tento díl detektivní série s Josefem Bergmannem, který v kontextu ostatních knih hodnotím jako mírně slabší (byť ve srovnání s jinými autory stále skvělý), obsahuje všechny autorčiny oblíbené motivy: venkov, ochranu přírody (respektive konflikt mezi osobami přírodu chránícími a osobami, které ji pro zábavu zneužívají) i svérázné postavy se složitě propletenými osudy. Těch posledních je v knize podle mne až příliš - měla jsem zezačátku velký problém se zorientovat, kdo je kdo, kvůli čemuž jsem se rozhodla ubrat na hvězdičce. Prostředí je opět velmi zajímavé a specifické, to na celé sérii velmi oceňuji. Audiokniha.
České detektivky mám ráda a knížky téhle autorky se dobře čtou, odsýpají a líbí se mi popis reálií.
Moje druhá kniha od Michaely Klevisové a musím přiznat, že ačkoliv detektivky, ani české romány nejsou mým šálkem kávy, tohle mě dost bavilo. Knihu jsem si poslechla v audio verzi a zpříjemnila mi mou cestu do Beskyd. Děj mě příjemně překvapil a oceňuji formu vyprávění z vícero pohledů hlavních postav. Určitě sáhnu i po dalších dílech této série s kriminalistou Bergmanem.
Příběh byl koncipován trochu jinak než díly, co jsem četla předtím. Více mi vyhovovalo, když se čtenář seznámil s postavami a po 50-60 stranách někdo zemřel. Tady mne překvapilo, že jedna postava umřela na samém začátku a pak dlouho dlouho nic, ale je to jen o zvyku. Popisování přírody ani zde nezklamalo a velice oceňuji zasazení pytláctví a chránění přírody do příběhu. Z hlavních postav - kromě vyšetřovatelů - mi tentokrát nesedla žádná a líbila se mi jen postava první zemřelé a postava Rozinky, která se v příběhu moc neobjevovala. Zajímavou postavou byl také Ben, který jako jeden zmála chápal a chránil dění přírody. Děj měl možná až moc postav a vrah byl za mne více předvídatelný, než u předchozích dílů. Na čtivosti to však neubralo a stále je pro mne Klevisová vzorem v psaní detektivek kombinované s prvky přírodní prózy.
Po 5ti letech jsem se vrátila k této knize, nyní formou audioknihy. Díky skvělému poslechu jsem si tentokrát knihu užila a vyznala se v množství osob. Děj jsem si po té době vůbec nepamatovala a byla jsem mile překvapená, kdo byl vrahem.
Do konce první třetiny mi vůbec nepřišlo, že čtu detektivku, jen psychologický rozbor bez příběhu. Teprve, když se na scéně objeví vyšetřovatel Bergman, věci se maličko pohnou.
Paní Klevisové zde spojila svět lidí obchodujících s realitami, mající zálibu v nelegální myslivosti a naproti tomu svět Beskydských starousedlíků milujících přírodu. Ale dalo se to! Celkové tempo sice opravdu pomalé, ale závěr povedený.
Michaela Klevisová mě s Bergmanem nikdy nezklame a není tomu tak ani teď. Jsou díly, které mi sednou více, nebo jiné méně, tady ten je za mě takový průměr, Beskydy mám ráda, pocházím z nich, možná proto jsem čekala o kousek víc tamní atmosféry, nedýchla na mě ta jejich mnohdy surovost, ale to není chyba autorky, zřejmě z toho prostředí nepochází. Detektivní příběh byl taky takový průměr a detektivové nedostali moc prostoru pro své osobnosti. Ale četlo se to moc hezky, jako u Míši vždycky! Vždy budu preferovat tuto českou autorku před mnohdy překombinovanými zahraničními autory, kteří nám kolikrát servírují akorát akční honičky za masovými vrahy, krev a mrtvoly a na konci se ani nedozvíme, jaký byl motiv toho šílenství. Takova česká vražda, několik podezřelých s motivy, to vždy ano!
detektivní a krimi romány Valašsko pytláci české detektivky a krimi Moravskoslezské Beskydy
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Opět výborná krimi od paní Klevisové. A jako bonus k tomu úžasné prostředí Beskyd. Propletence vztahů, kopce, příroda, skvělé.