Sněžný měsíc
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
Stopa vede do Beskyd! Nová detektivka Michaely Klevisové zavádí čtenáře do idylické krajiny Beskyd, kde na horách ještě žijí lidé podobně prostě a v souladu s přírodou jako generace jejich předků. I sem ale vstoupil byznys, který staré roubenky mění na hotely a penziony a vše živé v lesích na lovnou zvěř. Realitní agentka Olga byla zavražděna na odlehlém místě vysoko v horách před roubenkou, kterou nabízela k prodeji. Stalo se to jen několik týdnů po vraždě makléřky v Praze. Oba případy spojují podobné okolnosti, a navíc se zavražděné ženy mohly znát. Kriminalista Josef Bergman proto odjíždí do hor a pátrá mezi místními obyvateli. Není to však jednoduché, protože obyvatelé horských samot jsou nedůvěřiví a uzavření a spousta z nich má svá tajemství, o která se s Bergmanem rozhodně dělit nechtějí.... celý text
![raty raty](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22798/raty-kEF.jpg?v=1540994094)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá česká detektivka, která se velmi dobře četla. Jako bonus nás autorka pěkně povodila po Beskydských cestách, samotách a vesnicích.
![DracoMalfoy DracoMalfoy](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/175155/m_dracomalfoy-5fM.jpg?v=1540842137)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pro mě průměrná detektivka. Přišlo mi, že se autorka příliš snažila o nějaké dramatické, nepředvídatelné zvraty a scény, že z toho vylezla kýčovitá a nesmyslná kniha. Čekala jsem víc. LCR 2020 5/8
![Makii Makii](https://www.databazeknih.cz/img/users/79_/79372/m_makii-5N4.jpg?v=1540981359)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tento příběh s detektivem Bergmanem se mi zatím líbil nejvíc! Opravdu doporučuji, je to výborná detektivka. Je to dobře vystavěné, napětí se stupňuje, je to uvěřitelné. Palec nahoru ;)
![ArwenAragorn ArwenAragorn](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171246/m_arwenaragorn-hae.jpg?v=1558267111)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pěkná detektivka z oblasti Beskyd hodně blízká přírodě. Obsah bez brutálních a akčních scén je čtivý a docela uvěřitelný. Zápletka je chytře vymyšlená. Jenom mě zpočátku pořád mátly příbuzenské vztahy.
Ráda knížku doporučím k přečtení.
![kob kob](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50113/m_kob-jLF.jpg?v=1595314234)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dobrý příběh, bavilo mě to, ale tentokrát jsem se trochu ztrácela v postavách. Těch vlastních a nevlastních příbuzných tam bylo tolik, že mě to dokonce donutilo listovat zpět, abych se ujistila, kdo ke komu patří.
![Lenka4 Lenka4](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Autorce se podařilo po celý děj udržet napětí a vyvolávat obavy, že se někomu něco stane. A to vše v takové míře, že se čtenář snaží knihu přečíst na jeden zátah, ale nepřivodí mu noční můry. Skvělá detektivka!
![zdenek118 zdenek118](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171384/m_zdenek118-Rya.jpg?v=1543569769)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Již pátá kniha od této mé oblíbené autorky opět nezklamala. Děj se tentokráte odehrává v malebném horkém prostředí beskydských samot. Autorka velmi zajímavou formou nahlíží do života místních lidí, do jejich vzájemných vztahů a odkrývá jejich pozitivní ale i negativní vlastnosti a to vše v rámci vyšetřování několikanásobné vraždy. Opět se setkáváme s policejním vyšetřovatelem Bergmanem, který odhaluje při vyšetřování i další místní přečiny jako pytláctví, kšeftování s nemovitostmi a vydírání. Vyzdvihl bych, jak se autorce velice pěkně podařilo vykreslit poetiku beskydských lesů a luk. Není divu, protože sama autorka prožila část svého dětství právě v tomto kraji. Trochu kritičtější jsem k samotnému závěrečnému rozuzlení celého příběhu, které mě však v zásadě nevadilo. Rád si přečtu i další díla od této autorky.
![Bulba Bulba](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Viděl jsem reklamu ve vlaku, půjčil si ji v knihovně a líbila se mi. Je to pěkná česká detektivka, žádný krvák, žádný sex, i když minulost postav je dost ponurá.
![princesse princesse](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23148/23148.jpg?v=1381127960)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jsem opět nadšená a opět jsem si skvěle početla. Knihu mohu s klidem doporučit, stojí za přečtení. Zatím mě nezklamala ani jedna z knih této autorky, až na jednu mám přečteny všechny a rozhodně budu pokračovat.
![Lucek Lucek](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/132438/m_lucek-8x8.jpg?v=1583758970)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Na začátku jsem se v množství postav a propletenci vztahů malinko ztrácela. Jakmile se do příběhu vložil Bergman, dostalo vypravování správné tempo a i napětí.
Oceňuji taky výstižně popsanou krásu Beskyd, přesně tak na mě valašské samoty působí. Nádherné, tajemné a někdy taky nebezpečné...
![kalinka99 kalinka99](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/100036/m_kalinka99-OU3.jpg?v=1599239825)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Detektivky moc nečtu, ale po dlouhé době jsem si jednu na doporučení přečetla. Čtivý příběh s vykreslením krásné přírody našich hor. Neustále jsem přemýšlela, kdo je vrah, protože dá se říct, že každý mohl mít motiv k vraždě.
![radus radus](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Za mě maličko slabší detektivka od Klevisové. Prvni půlka mě moc nezaujala, nemohla jsem se začíst, druhá uz měla lepsi spád.
![alicej alicej](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/110942/m_110942-Evt.jpg?v=1459855098)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Čtivé, delší pasáže mi nevadily, dokonale vystihují prostředí. Umím si představit, že by z toho vznikl román. Není to brutalní detektivka ve stylu severských thrilerů, ale spíše příběh, který rozehrává charaktery postav a čtenáře to nutí tipovat, kdo asi bude vrah a jaká byla jeho motivace.
![Jiparis Jiparis](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/150887/m_150887-L12.jpg?v=1470324626)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Velmi slušna detektivka, která se v první časti pomalu rozbíhala, ve druhé už byla napínavá jak se patří. Také prostředí se mi moc líbilo.
![katka.oo katka.oo](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/141424/m_katka-oo-o49.jpg?v=1546279672)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příjemná česká detektivka od výborné autorky, krásná příroda beskydských hor, musím dát jedině plný počet *.
![alnahu alnahu](https://www.databazeknih.cz/img/users/93_/9310/m_alnahu.jpg?v=1726943586)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi čtivá detektivka od této české autorky-ráda čtu její knihy,nejsou to žádné krváky ,ale přesto jsou napínavé a uvěřitelné z gradující zápletkou.Tentokrát kriminalista Josef Bergman odjíždí do vesničky v Beskydech , pátrat po vraždě realitní agentky,která zde měla prodávat roubenou chalupu.Velice pěkně je popsána zdejší příroda ,ale i zdejší obyvatelé a jejich problémy.Knihu doporučuji.
![PetiJelinkova PetiJelinkova](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/152831/m_petijelinkova.jpg?v=1724172276)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Sněžný měsíc byla moje první detektivka od této spisovatelky a určitě ne poslední. Musím říct, že je to velmi čtivě napsané. Navíc se mi líbila pěkně popsaná příroda Beskyd.
![tami1 tami1](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170572/m_tami1.jpg?v=1736002101)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Čtivě napsaná detektivka. Není to žádný krvák, ale zato se na skok stavíte v Beskydech. Navštívíte lidi, kteří tam žijí celé generace a mají rádi svůj obyčejný život. Zjistíte, jak je to u nás s ochranou přírody a také jak fungují realitky.
![SimonaP SimonaP](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Kniha mi přišla nudná a zdlouhavá, dlouho se nic nedělo, žádné napětí.Motivy vražd mi přišly těžko uvěřitelné a náhodné. Spisovatelka má mnohem lepší knížky.
detektivní a krimi romány Valašsko pytláci české detektivky a krimi Moravskoslezské BeskydyAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2023 | ![]() |
Autorčiny knihy mám ráda a i když tentokrát téma bylo od nás z Beskyd, tak předchozí kniha se mi líbila o něco více. U této detektivky mi občas myšlenky odbíhaly od děje knihy, což by nemělo být. Ale jinak vcelku dobré. Takže za mne 3*