Šok z bohů
Erich von Däniken
V knize Šok z bohů z roku 1992 brilantní vypravěč Däniken putuje historií všech kontinentů (počínaje rokem 1492 a konče žhavou současností) a se sugestivní naléhavostí podpořenou úctyhodnou vědeckou akribií dokazuje, že Zemi v minulosti dávné i nejbližší nesčetněkrát navštívila poselstva z cizích hvězdných soustav na záhadných létajících strojích. Na mnoha vzrušujících příbězích dokládá, jak oficiální orgány velkých států bojkotují seriózní výzkum těchto "návštěv" a stop, které po sobě zanechaly, a jak se leckdy i výhružkami snaží smést ze stolu důvěryhodná svědectví lidí, kteří se s UFO setkali.... celý text
Literatura světová Historie Záhady
Vydáno: 2007 , Knižní klubOriginální název:
Götter Schock, 1992
Veľmi zaujímavé a veľmi poučné aj napriek hypotetickému rozmeru. Erich je bádateľ, ktorý sa vyjadruje ku kontroverzným témam tak, že to miestami dáva skutočný zmysel.
Výborné čtení, je znát, že autor vycházel z pečlivého studia velkého množství materiálů. Vzhledem k době vzniku knihy to nebylo tak jednoduché jako dne. Autor je navíc velmi obratný stylista, takže kniha je uspořádána čtivě a vcelku srozumitelně. Podle mého soudu trochu vázlo vzájemné řazení informací, ale možná to je jen subjektivní čtenářský dojem.
Tentokrát vyposlechnuto jako audiokniha, za níž je vidět studium obrovského materiálu, autorovi fandím.
Autor si dal velkou práci se studiem různých historických pramenů, vyhledával odborníky v oblasti historie, fyziky, matematiky a jiných vědních oborů, setkal se se spoustou lidí, kteří měli zajímavé a často nevysvětlitelné zážitky, porovnal různé historické záznamy s výpověďmi desítek osob, a také nastínil, proč jsou "mocnými" skutečnosti a zvláštní jevy bagatelizovány, důkazy zabavovány, lidé označováni za pomatence a U.F.O. cejchováno jako výmysl slabomyslných přesto, že existují stovky, ne-li tisíce důkazů o návštěvách mimozemských civilizací na naší planetě, ať už je budeme nazývat Bohy nebo Ufony. Uvážíme-li, jak je pravda těmi, kdo nám vládnou od západu na východ neustále podle jejich potřeby ohýbána, jak jsou zkreslována fakta a ovládáno veřejné mínění, a když se bez předsudků zamyslíme, zjistíme, že na tom všem opravdu něco je a tak nějak to do sebe zapadá.
Dänikena jsem měl rád už asi od 10 let, kdy jsem viděl na tehdejší dobu velmi fascinující film Vzpomínky na budoucnost, který ovlivnil můj pohled na žánr sci-fi. Nemám rád sci-fi typu, Star Wars, Star Treek, Duna, třetí nadsvětelnou, hyperskoky apod., ale typu Vesmírná odysea, Setkání s Rámou, Nonstop, Marťan....Škoda že Däniken nepíše také nějaké sci-fi romány na jeho způsob. Myšlenkou této knihy je , že lidstvo by mělo šok z přiznání existence mimozemských bytostí, šok z bohů, padly by veškerá náboženství, lidstvo by propadlo panice, vláda nám něco zatajuje apod. Proč sakra, žijeme v 21.století a myslím, že lidstvo už je připraveni na odtajnění. Chtěl bych se toho dožít.
Vstřebával jsem ten text s otevřenou pusou... Některé tvrzení jsou dnes už jistě překonané, ale vzhledem k roku vydání originálu je v knize stále dost materiálu hodného hlubšího rozboru.
Jak je vidět, s fakty a informacemi nepracují jen politikové, historici, ale i spisovatelé, zajímavé historky a jejich výklad.
Originální myšlení a argumentace. Kniha u které si člověk řekne, že na tom asi sakra něco bude.
Četl jsem poprvé jako teenager a možná se jednalo o jednu z prvních knih od Danikena, která se mi dostala do ruky a vzbudila můj zájem o historii, záhady, ufo atd. A i po 24 letech od vydání pro mě byla velice čtivá.
Tohoto spisovatele jsem poprvé četla před 40 lety a jeho díla jsem doslova hltala. Tuhle knihu jsem nikdy nečetla, zvolila jsem poslech. Kniha se mi líbila, nejspíš to umocnil i přednes pana Otakara Brouska. Vynikající postřehy, uvádí spoustu reálných pramenů, ze kterých čerpal. Výborný vypravěč, který dovede vtáhnout do děje.
Po velmi dlouhé době jsem se opět podíval panu Dänikenovi na zoubek. Od doby, kdy jsem jeho knihy četl poprvé už uběhlo dost vody a dnes se na některé části knihy a informace dívám skepticky a považuji tuto knihu za slabší. Koncept knihy je zajímavý, autor umí zaujmout a místy vede k zamyšlení. V závěru to sklouzlo ke konspiračním teoriím a spekulacím. Bylo zřejmě těžké projít moře pramenů,vybrat bezpočet informací, které použije v knize a které se nehodí. Jak seriozně pracoval s fakty a informacemi je jen otázkou pro svědomí EvD. Víceméně je kniha zajímavá, vede k otázkám a hra na co kdyby, je stále lákavá.
Po čase jsem si opět připomněl Dänikena... I po letech je to stále fajn, ponořit se do těchto knih, i když poselství znám. To poselství je jednoduché, dalo by se shrnout do několika vět. Po světě je nesčetně stop, více nebo méně jasných náznaků, ale hlavně ověřených písemných pramenů a to je na tom to nejzajímavější (zmíním hlavně staroindický svazek Vymaanika-Shaastra, objevený a přeložený až ve 20. století. I jen podle krátkých ukázek je neuvěřitelně podrobný...)
Když se nad tím zamyslíte, stačí dát si dvě a dvě dohromady a je to jasné. Ale stále je to pro mě fascinující a stále vyvstává přehršel otázek. I když mám za to, že Ludvík Souček zkoumal tematiku v širších souvislostech.
Přestože je kniha psána v roce 1992, stále se dozvídáme něco nového; upoutala mě hlavně druhá polovina knihy o návštěvnících na jedné straně a neustálému zatajování a zkreslování vojenských a vládních činitelů na straně druhé. PROČ ? Nemyslím si, že by lidstvo propadlo panice, jsme přece zvídaví lidé, ne? Mám pana Dänikena ráda.
Ačkoliv jsem si právě uvědomil, že jsem panu Dänikenovi (přes velký odpor odborníků) věřil vlastně od samého počátku, bylo to hlavně proto, že jsem neměl důvod mu nevěřit. Protože i pokud uvěříme celým srdcem, že tu mimozemšťané opravdu kdysi dávno byli, nic tím nezměníme na tom, že teď už tu prostě nejsou a pokud se ještě někdy vrátí, rozhodně to nebude kvůli panu Dänikenovi. Ostatně si vůbec nejsem jist, jestli nám tím nějak pomůžou, dokonce ani tím, jestli nám vlastně pomohli tehdy v minulosti. Ovšem z čistě literárního hlediska nemám pro pana Dänikena nic než chválu: sama kniha je napsána skutečně mistrovsky. Jak on umí pracovat s tajemnem a s jeho postupným odhalováním, by mu mohli závidět i ti nejvěhlasnější autoři detektivek, a to, jak poutavě a čtivě umí podat vlastně docela bezsyžetový text, je rovněž obdivuhodné.
Daniken je super, ale tato kniha mě zase až tak nepřesvědčila. I přesto se to četlo rychle a bavily mě obrázky. :)
Můj oblíbený autor.Fascinuje mně jak argumentuje,co všechno dohledal a vyčetl ze starých knih a s jakými důkazi přišel,ale vědecká obec si myslí svoje a dělá jako by nic.Erich se nedá.
UFO Indiáni mimozemské civilizace mimozemšťané nevysvětlené, nevyjasněné jevy starověké civilizace
1971 | Vzpomínky na budoucnost |
1995 | Šok z bohů |
2008 | Den, kdy přišli bohové |
1991 | Oči sfingy |
2007 | Planeta lhářů |
Pozoruhodná sbírka fantasmagorických představ a argumentačních faulů. Typicky: nadhodí se hypotéza a poté, co se s ní bez sebemenšího náznaku důkazu pohrává, je už v dalším textu pokládána za jasnou a prokazatelnou realitu.
Co dodat...