Solvejžin slib
Corina Bomann
Paní ze Severu série
< 3. díl
Po těžké nehodě a smrti svého snoubence se Solvejžin svět ocitl v troskách. Vrací se na Lejongard za svou matkou a babičkou s rozhodnutím, že všechen svůj čas a úsilí věnuje panství. Má sice mnoho nápadů, ale netuší, jak je uskutečnit. Slavné časy jejich hřebčince jsou dávno pryč a šedesátá léta vyžadují nový, moderní přístup k chovu koní. Nenadálý host z Ameriky a jeho atraktivní průvodce ze Stockholmu otevřou Solveig dveře do nového světa. Dokáže však překonat smutek ze ztraceného štěstí? Pokusí se znovu o nový začátek – Lejongardu i velké lásky? Solvejžin slib je třetí, závěrečná část švédské rodinné ságy o rodu Lejongardů a jeho panství, jež líčí osudy několika generací šlechtického rodu v... celý text
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2021 , Ikar (ČR)Originální název:
Die Frauen vom Löwenhof 3: Solveigs Versprechen, 2018
Důstojné zakončení romantické rodinné ságy.
Musím ovšem podotknout, že během četby mi několikrát přišla na mysl myšlenka "ale no tak, tohle jsme si mohli odpustit". Některé věci si hold ráda a mnohem raději domyslím.
Nicméně, poslední díl mě oslovil mnohem více než ten předešlý a tím pádem mi na tuto ságu zůstanou pěkné vzpomínky :).
Moc hezká rodinná sága. Bavilo mě to. Asi nejvíc mě nadchl díl první, jelikož v něm byla hlubší historie. Další dva díly byly zase psány s větší lehkostí. Pěkné srovnání života žen v průběhu dob. Doporučuji
Třetí díl a zároven i poslední díl Paní ze Severu byl pěkně napsaný,čtivý a krásný.Je to o znovu nalezení života z nelehké situace jako je autonehoda,ztráta milého a babičky,a predevším skoro ztráta střechy nad hlavou.Musí přijít na to,jak se z takové situace vyjít zase na výsluní,ale Solvejži se to podaří,a ještě si najde svoji životnou lásku.je to pěkná knížka.Doufám,že i další série bude tak pěkně napsaná.
Závěrečný díl ságy a myslím, že to bylo právě včas ukončené. Knížka je znovu čtivá, takže komu se líbily první dva díly, bude se mu líbit i tento. Jen, podle mě, závěrečná zápletka byla zbytečná, ale to už je jen maličkost :-)
Na tuhle knihu jsem se moc těšila a opět nezklamala. Poutavý děj o snaze Solveig zachránit rodové sídlo, o drezuře koní, o přípravách na Olympijské hry a o lásce.
Tahle sága uloupila mé srdce a mrzí mě, že už končí. Nádherné příběhy o přátelství, o lásce a hlavně o silných ženách, které se nenechaly zlomit ranami osudu.
Solvejžin slib, třetí část rodinné ságy Paní ze Severu. Nádherné počteníčko, na které jsem se hodně těšila. Hlavní hrdinka Solveig, stejně jako její matka Mathilda a "babička" Agneta, to nemá vůbec lehké. Smrt jejího snoubence jí obrátí celý život. Uvědomí si, že "nejlepším místem,kde můžeme uchovávat vzpomínky na ty, kteří odešli, je naše srdce". Po ukončení studia se vrací na Lejongärd. Své "babičce" Agnetě dá slib, že jejich rodinné panství nikdy neprodá. Vynaloží všechny síly na jeho záchranu. Poznává, že nepřátelé nejsou ti, kteří vám řeknou do očí, jakých chyb se dopouštíte. To jsou ti, kteří mlčí. Solveig je silná a jde za svým cílem. Její láska ke koním a k Lejongärdu jí pomůže najít cestu z velmi obtížné situace a nakonec i štěstí.
A co dodat na závěr. Snad jeden citát z knihy, moudrost, kterou řekla Agneta své vnučce Solveig, když jí bylo nejhůř. "I když tvůj život neprobíhá tak, jak sis ho naplánovala, budeš žít jiný. A kdoví, třeba bude stejně krásný jako ten, který sis vysnila."
2014 | Motýlí ostrov |
2015 | Zahrada v měsíčním svitu |
2018 | Čas vlčích máků |
2017 | Vůně jasmínu |
2020 | Agnetino dědictví |
Na třetí díl jsem byla zvědavá, četla jsem dál a dál najednou, ale je pravda, že místy už byl děj velice rozvláčný a zbytečně popisované detaily mě chvílemi nudily. Ale závěr měl spád, pěkné čtení, i když nevím, jestli se ještě jednou k těmto knihám vrátím.