Solvejžin slib
Corina Bomann
Paní ze Severu série
< 3. díl
Po těžké nehodě a smrti svého snoubence se Solvejžin svět ocitl v troskách. Vrací se na Lejongard za svou matkou a babičkou s rozhodnutím, že všechen svůj čas a úsilí věnuje panství. Má sice mnoho nápadů, ale netuší, jak je uskutečnit. Slavné časy jejich hřebčince jsou dávno pryč a šedesátá léta vyžadují nový, moderní přístup k chovu koní. Nenadálý host z Ameriky a jeho atraktivní průvodce ze Stockholmu otevřou Solveig dveře do nového světa. Dokáže však překonat smutek ze ztraceného štěstí? Pokusí se znovu o nový začátek – Lejongardu i velké lásky? Solvejžin slib je třetí, závěrečná část švédské rodinné ságy o rodu Lejongardů a jeho panství, jež líčí osudy několika generací šlechtického rodu v... celý text
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno:Originální název:
Die Frauen vom Löwenhof 3: Solveigs Versprechen, 2018
![Jiparis Jiparis](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/150887/m_150887-L12.jpg?v=1470324626)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dočetla jsem trilogii. Poslední díl byl nejvíce podobný červené knihovně, ale pěkně jsem si u něj odpočinula.
![Evaho73 Evaho73](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171441/m_171441-NU6.jpg?v=1525849582)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Corina Bomann aj v zaverečnej tretej časti tejto ságy dokazuje svoj rozprávačský talent. Jej elegantný a podmanivý štýl písania, v kombinácii s hlbokým psychologickým rozborom postáv, vytvára uspokojivý čitateľský zážitok. Kniha je nielen romantický príbeh, ale aj pohľad do života švédskej šľachty v turbulentnom období.
![ikul ikul](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ani tento poslední díl trilogie Paní ze severu mě nezklamal. Solveig převezme panství, aby ho rozjela novým směrem k prosperitě. Dokonce mě dojal odchod babičky Agnety, až tak jsem se spojila s osudy tří žen. Nemám co bych vytkla, bylo to báječné.
![petrulkaa petrulkaa](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/132935/m_132935-vCk.jpg?v=1459855115)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
I tento díl se mi moc líbil. Byla to sice červená knihovna s jasným koncem, ale nechyběly ani zajímavé zápletky. Spisovatelka je velmi šikovná vypravěčka, příběh se hezky četl, při čtení jsem prožívala příjemně odpočinkové chvilky. Těším se na její další knihu.
![Joyce24 Joyce24](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/153176/m_153176-mMx.jpg?v=1471279566)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tento díl se mi líbil z celé ságy nejméně. Jak již zde bylo napsáno děj byl zcela předvídatelný, téměř červená knihovna, kterou právě příliš nevyhledávám.
![jirina3500 jirina3500](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Po přečtení druhého dílu jsem se pustila hned do dílu třetího a byla jsem trochu zklamaná.Hodně předvídatelné,podobné osudy a taková červená knihovna.Škoda,mohlo to celé , za mne skončit druhým dílem.
![m_martina m_martina](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/313404/m_m-martina-6578be09561e3.jpg?v=1702411785)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Do posledního dílu trilogie jsem se pustila hned po dočtení druhého a asi to byla chyba. Protože tato kniha je podle mého nejslabší. Solveig už mi nebyla sympatická tak jako Agneta nebo Matilda. Nejvíce se mi líbil první díl a je škoda, že si paní spisovatelka nedokázala udržet stejnou úroveň.
![85098211 85098211](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/192076/m_85098211-651465aad5a82.jpg?v=1695835562)
(drobné spoilery)
No, tak já vám snad ani nevím, co k této poslední části rodinné ságy o rodině (a hlavně ženách) Lejongardů napsat. Mně se nejvíc líbila první kniha, z té jsem byla opravdu nadšená. Ale tentokrát jsem to měla podobně jako moje oblíbená uživatelka Hanka (Mandlevest) v komentáři níže. Knihou jsem se tak trochu musela protrpět, byla tak neskutečně předvídatelná, že bylo možné přeskakovat celé pasáže, aniž by čtenář o něco přišel - i když já tohle fakt nedělám ;-). Poměrně brzy na začátku dojde k nehodě, kterou nepřežije Solvejžin snoubenec. Ona se tedy vrací na rodné panství, kterému se začne věnovat celou svou duší. Dříve vyhlášené hřebčince se ovšem ocitají v hluboké finanční krizi, a proto je nutné najít nějakou cestu, jak je přece jen zachránit. A tak Solveig zkontaktuje muže, kterého původně nemohla vůbec vystát...
Je sice velká škoda, že pro mne měla tato série sestupnou tendenci, no ale nemůže být každý den posvícení ;-) a já ve finále u této knihy strhávám pouze jednu hvězdičku. Autorka totiž píše i přesto čtivě a to bych chtěla ve svém hodnocení zohlednit.
A ještě na úplný závěr dodám, že bych byla bývala uvítala, pokud by tento díl měl červenou obálku, protože z něj na hony daleko čišela červená knihovna!!! :-)))
![Mandlevest Mandlevest](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/232933/m_mandlevest-yq5.jpg?v=1572026910)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Rodinná sága dočtena a jak se mi první díl líbil a druhý ještě více, u tohoto závěrečného jsem se trochu trápila. Jak již psal někdo v komentářích, byl nejvíc předvídatelný a já se někdy přistihla, že některé stránky jsem jen přelétla očima aniž bych si uvědomovala, co vlastně čtu. Příběh Solveig a jejího boje o záchranu panství mě prostě tolik nezaujal. Na druhou stranu , v rámci žánru romantických ság, se mi tato líbila více než třeba Panský dům. A tak si myslím, že její fanynky se mohou těšit i na švédský venkov, na rodinné panství Lejongard. Bude se jim tam líbit.
![LéňaM LéňaM](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Poslední díl byl slabší a už dost
" sladký " myslim že bych se bez něj obešla, ale i tak jsem četla s chutí.
![čef čef](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13435/13435.jpg?v=1381127950)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dobrý závěr rodinné ságy. Nejmladší z rodu se také umí ohánět, aby zajistila panství pokračování v prosperitě. Dostává se ovšem do různých problémů také se zlobivými muži a tak je stále, co řešit. Pořádná dávka lásky a odvahy je k tomu zase samozřejmě potřeba.
![Zelený.úval Zelený.úval](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160228/m_zeleny-uval-4np.jpg?v=1620426940)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ani závěrečný díl série nezklamal a byl fajn :-) Občas bylo těžké představit si Agnetu jako starou paní a všechny další moderní věci na panství, ale jinak se kniha dobře četla. Celou sérii hodnotím jako povedenou.
![Filomena1961 Filomena1961](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/178797/m_filomena1961-XH4.jpg?v=1685105061)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Poslední díl ságy byl rovněž čtivý a pokračoval v nastolené linii. Dalo by se říci, že to byly ženy, které v kritických situací na statku zasáhly a postaraly se o to, že ho udržely pro další generace. I když zasáhne nepříznivý osud, člověk se nesmí vzdávat, je to sice moc těžké , hlavně zásadní rozhodnutí. Pokud to ale provede, pak z celé situace vyjde posílený. Nejvíc jsem ocenila, že Solveig se nevzdala a nakonec ji osud nastavil tu přívětivější tvář. Určitě doporučuji.
![Aranel15 Aranel15](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160121/m_aranel15-bas.jpg?v=1600153250)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Myslím, že kniha mohla být klidně o půlku kratší, protože se v ní nic moc nedělo. Také mi trochu dělal problém přerod do moderní doby, takže když se v knize psalo o ledničce, musela jsem chvilku popřemýšlet než jsem si to dobově srovnala.
![Kanimůra2 Kanimůra2](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/337737/m_kanimura2-Tkp.jpg?v=1611505724)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Celou knížku jsem čekala na zápletku. A tu závěrečnou si už mohla paní spisovatelka odpustit. Kdyby kniha mělo o 100 stránek méně, určitě by jí to pomohlo.
![Nika151 Nika151](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Třetí díl splnil má očekávání a je to krásné zakončení celé trilogie. Z knihy dost vyznívá samostatnost a pracovitost žen, že dokáží vést panství stejně dobře jako muži. Solveig přijme zásadní rozhodnutí, které mění podobu celého Lejongardu a vede ho do nové doby. Setkáváme se i s Agnetou, Mathildou, Magnusem..
![tittanie tittanie](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/163483/m_tittanie-1O3.png?v=1693765849)
Jsem ráda, že jsem se pustila do čtení i třetího dílu. Přišel mi daleko lepší než díl druhý. Kniha byla zajímavá a velice dobře se četla. Naopak mi vadila zápletka na konci. Přišla mi zbytečná a jenom natahovala knihu o další stránky.
![Toňula Toňula](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Poslední díl ságy je stejně čtivý a romantický jako předchozí, sympatická hrdinka překonávající těžkosti osudu, jen v závěru trochu moc sladkobolné, ale v dnešní smutné době působící jako pohlazení na duši.
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2018 | ![]() |
2017 | ![]() |
2020 | ![]() |
I tento poslední dil byl velmi čtivý. Už jsme se přenesli zase o pár let dopředu a hlavní hrdinka je tentokrát nejmladším členem rodiny. Závisí na ni, jak se vypořádá nejen se svým životem, ale taky jak zachránit Lejongard, aby přežil novou dobu.